Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – O palmă pentru un Oscar
3 min readMinutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – O palmă pentru un Oscar
Autor: Tudor Petruţ (California)
Nu ar fi avut cum să fie vorba despre filme şi cineaşti pentru că nomnalizările la premiile Oscar ale Academy of Motion Pictures Arts and Sciences au fost anoste, filmele din competiţie modeste şi, în general, fără succes la public.
Aşa că controvesele au generat ceva interes pentru gala de decernare a premiilor, a cărei audienţă scăzut la cote istorice în ultimii ani. Totul a început cu scurgerea informaţiei că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va apare în direct în timpul ceremoniei. Când Academia a negat ştirea, a început politizarea, excesivă ca de obicei. Şi atacurile împotriva AMPAS, o instituţie considerată un bastion al democraţilor americani nu au contenit, inclusiv din partea aripii socialiste din partidul democrat. Dacă ar fi apărut preşedintele nu era bine, pentru că artiştii trebuie să fie apolitici, susţineau unii. Pe de altă parte colegul actor ucrainean trebuia sa apară pentru că artiştii sunt de partea opresaţilor, opinau alţii. De fapt, o parte importantă a membrilor ar vrea ca cel puţin premiile Oscar să se delimiteze de cauze politice şi probabil că parerea lor – fără preşedinte în direct – a fost cea mai validă. Apoi a intervenit presiunea din partea studiourilor Disney. Pentru că sunt proprietarii canalului de televiziune ABC care televizează evenimentul şi nu au dorit ca emisiunea în direct să aibă probleme. Aşa că media, din senin, au uitat de Zelenski toată duminica, înainte de transmisie, motiv pentru care au revenit la plăcerea lor absolută: să-l critice pe fostul preşedinte Donald Trump.
Gala în sine se îndrepta duios şi penibil (în acelaşi timp?) către „hai să schimbăm canalul” sau „mai toarnă o şampanie şi să stăm de-o vorbă” (pentru cei care urmăreau decernările în cadru festiv, inclusiv un grup de români-americani). Cel puţin în ultimii ani premiile sunt parcă la comandă, ca să fie nici prea-prea nici foarte-foarte ci pe un calapod al corectitudinii politice. Apoi s-a întâmplat palma!
Nimic nu a fost mai mediatizat decât acest incident stupid. Speculaţiile despre care vor fi consecinţele palmei permează de la presa de scandal până la emisiunile de ştiri. Vedeta Will Smith nu este numai un actor de talie internaţională care poate să lanseze un film care să genereze un imens succes de casă, este şi un producător important, cu greutate, deci cu acces la finanţări de sute de milioane de dolari. Drept pentru care este o instituţie Hollywood-iană. Apoi ambii combatanţi sunt afro-americani şi după cum ştim, în noul climat cultural american, despre minorităţi numai de bine. Consiliul de administraţie al AMPAS investighează incidentul şi l-a somat pe Will Smith să răspundă în scris în următoarele 15 zile. Chris Rock a vândut peste noapte toate biletele şi spectacolele sale de comedie se vor juca cu casa inchisa pentru multa vreme. Celebrul comediant nu ar avea nici un interes să-l dea în judecată pe amicul său Will, cel puţin aşa dă de înţeles. Până la urmă, pe măsură ce povestea va dispărea din media, Will Smith va scăpa basma curată. Academia nu are cum să-i anuleze premiul, mai ales că nici un actor afro-american nu a mai câştigat de zece ani în #HollywoodSoWhite.
După o bine plasată palmă pentru un Oscar pentru cea mai bună interpretare masculină, fostul man in black şi întreaga familie a fost filmată dansând cu aplomb la cea mai celebră petrecere de după gală. Palmă am dat, usturoi n-am mâncat…
Foto. Tudor Petruţ