July 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea (de)mascare

2 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea (de)mascare

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Când pandemia a invadat Statele Unite ale Americii şi preşedintele de atunci Donald Trump a încercat să aplaneze situaţia într-o încercare inutilă de a calma spiritele, masca a devenit dintr-o dată un simbol al rezistenţei. Pentru că iniţial hulitul fost a afirmat că a purta mască nu e necesar, opoziţia politică a cerut cu vehemenţă ca toată lumea să poarte mască. Că în întreaga sa preşedenţie, dacă Trump a declarat albastru, majoritatea mass media, aliatele de bază ale partidului democrat american, au titrat cu litere de-o şchioapă galben. Masca şi purtătorii săi, salvatori ai naţiunii decimate de un virus necruţător, s-au coagulat ca prin minune în jurul stângii politice, militând ne-mascat pentru o victorie covârşitoare în alegeri, pensionarea politică a Donald-ului, şi cucerirea libertăţii de a purta mască, ba chiar două una peste alta.

Bineînţeles că toate mitingurle repubicane, fără mască, au fost imediat considerate focare de infecţii. În vreme ce manifestările de stradă pentru justiţie socială şi revoluţie socialistă, tot fără mască, erau lăudate din plin ca manifestări ale libertăţii de exprimare atât de sfântă pentru toţi americanii. Timp de o vară masca s-a transformat într-un instrument de luptă de clasă, o bucată de hârtie sau de pânză care a divizat – ca orice altceva în arena politică americană a zilei – cele două partide istorice şi mai simpatizanţii (şi votanţii) lor.

După preluarea puterii de către administraţia Joe Biden, lansarea vaccinării la scară naţională, relaxarea unor reglementări pandemice, lumea s-a aşteptat ca masca să dispară din luminile rampei. Mai ales că nu ar mai putea fi folosită împotriva lui Trump şi a acoliţilor lui. Din contra, în viziunea noilor ideologi democraţi, masca s-a metamorfozat în emblema a unei pandemii perene care nu va trece niciodată, aşa că până şi vaccinaţii trebuie să o poarte ca să nu transmită un virus pe care nu-l prea mai pot contracta. Masca subliniază pericolulului continuu al virusului şi mai ales necesitatea de a continua starea de urgenţă şi avantajele ei politice în majoritatea statelor şi localităţilor conduse de democraţi. În vreme ce „inconştienţii” guvernatori ai statelor Texas şi Florida au anulat toate restricţiile, semnalând o aşteptată întoarcere la normalitate.

Mulţi cetăţeni, obosiţi de atâta pandemie, s-au unit tacit în marea demascare. Recunonscând că masca, salvatoare de vieţi la bază, s-a traanformat vizibil în instrument politic. Aşa că, cel puţin în aer liber, puţini dintre vaccinaţi mai poartă masca. Şi uite aşa de-mascarea a devenit din nou un simbol al rezistenţei!

Foto. Tudor Petruţ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.