Distinsul Om de cultură Nicolae Dabija a plecat în lumea celor drepți
4 min readDistinsul Om de cultură Nicolae Dabija a plecat în lumea celor drepți
Autor: dr. Galina Martea (Basarabia/Olanda)
O pierdere imensă pentru societatea basarabeană, pentru poporul român basarabean, pentru toti românii de pretutindeni și, nu în ultimul rând, pentru literatura și cultura română. Renumitul Nicolae Dabija (n. 15 iulie 1948 – d. 12 martie 2021) – academician, scriitor, poet, istoric literar, romancier, publicist, politician, editor, redactor șef al săptămânalului Literatura și Arta, membru de onoare al Academiei Române si membru-corespondent al Academiei de Științe din Moldova, un mare adept și înflăcărat unionist pentru reunire cu România, personalitate de mare valoare în istoria literaturii române contemporane – a plecat în lumea celor drepți.
Nicolae Dabija, Om cu o cultură și inteligență aparte, de-a lungul vieții a luptat mereu pentru valorile naționale românești, pentru reîntregirea neamului românesc, în majoritatea lucrărilor literare abordând subiecte despre adevărul istoric al poporului român basarabean. Fiind foarte prezent în viața politică și socială a țării, Nicolae Dabija în perioada anilor 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, ulterior între anii 1990-1994 și 1998-2001 fiind deputat în Parlamentul R.Moldova. În anul 2005 este ales președinte al Forumului Democrat al Românilor din R.Moldova (organizație neguvernamentală de cultură și drept la care au aderat peste 150 de organizații culturale, uniuni de creație, asociații neguvernamentale), însă din anul 2016 devine președinte al Mișcării „Sfatul Țării-2” – asociație nonguvernamentală în scopul de unificare a națiunii române. În calitate de redactor șef al săptămânalului Literatura și Arta, editat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, Nicolae Dabija deține un rol important în lupta de renaștere națională cu începere de la sfârșitul anilor ’80, tratând în permanență tematici despre trecutul istoric nespus de trist al poporului român basarabean, despre regimul sovietic de ocupație, despre deportările din anii 1940-1953 etc., în consecință toate argumentele fiind materializate prin conceptul de unitate națională a neamului românesc. Prin cultura spirituală și intelectul său deosebit, Domnia sa a reușit să readucă în viața românilor basarabeni sentimentul de conștiință națională, să reînvie adevărul despre națiunea română – procese care au fost mutilate de-a lungul istoriei de până la anii ’90. Datorită acestui fapt, Nicolae Dabija merită a fi inclus în rândul celor mai de seamă personalități ai neamului românesc, personalități care au luptat pentru integritatea și unitatea națională românească.
Pe parcursul ultimilor 40 de ani de activitate scriitoricească Nicolae Dabija a valorificat în cel mai real și conștient mod ținutul său natal, mai bine zis, ținutul basarabean, care are o istorie nespus de tragică în existența sa de-a lungul secolelor. Nicolae Dabija prin lucrările sale face ordine absolută în clasificarea evenimentelor ce țin de cursul istoric și cultural al societății basarabene din perioada comunismului sovietic, cât și din anii de independență de după 1991. Domnia sa a pus în lumină peste 80 de lucrări literare inedite și originale, de o valoare aparte fiind romanul „Tema pentru acasă”, tradus în șapte limbi și editat în 50 de mii de exemplare. Despre valoarea acestui roman Jean-Paul Gavard-Perret (poet și critic literar francez) spune: „Nicolae Dabija găsește uneltele literare potrivite ca să poată schimba bezna în lumină. Scenele sunt foarte expresive. Romanul este o carte a îndrăznelii celei mai nobile, a luptei duse contra tuturor nedreptăților lumii. Autorul ne învață cum să înfruntăm legile forțelor brune sau roșii și cum să ne păstrăm demnitatea chiar și atunci când suntem îngenuncheați.”. Așa fiind, prin opera literară a distinsului scriitor Nicolae Dabija se regăsește cultura, tradițiile, istoria, durerea și suferințele poporului român din Basarabia.
Celebrul scriitor Nicolae Dabija și-a dedicat întreaga viață în crearea acelor valori spirituale care să contribuie la dezvoltarea culturii naționale românești. Pentru respectivele valori și merite, Domnia Sa a fost nominalizat cu multiple premii de valoare, printre ele fiind: Ordinul Republicii, 1996, Chișinău; Ordinul Național „Pentru Merit”, România; Ordinul Național „Steaua României”; Ordinul de Onoare, etc.
Nicolae Dabija – personalitate de o cultură autentică, demnitate umană și moralitate integră, om politic și renumit scriitor, o voce nespus de importantă pentru identitatea română din Basarabia – a plecat dintre noi, a plecat în lumea celor drepți. Dispariția Domniei sale este o pierdere imensă pentru literatura și cultura română, pentru societatea basarabeană și poporul român basarabean, pentru întreg neamul românesc de pretutindeni. Nicolae Dabija și-a iubit cu adevărat țara și poporul.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Veșnică să-i fie pomenirea!
Condoleanțe familiei Dabija!
Foto. Galina Martea