March 17, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Khan Academy pentru limba română – Proiect

2 min read

Khan Academy pentru limba română – Proiect

Autor: Anca Bărbulescu

 

Asociația Invenovi, înființată de către o echipă de voluntari, deține acreditarea de traducere și adaptare a platformei Khan Academy pentru limba română. Aceste informații se pot verifica pe site-ul oficial, în cadrul paginii de lansare publică de aici (În curând și pe site-ul asociației www.invenovi.org care este încă în construcție).

Khan Academy este o inițiativă non-profit, fondată de Sal Khan în 2005, iar misiunea sa este de a oferi educație gratuită și de calitate, oricui și oriunde. Inițial au fost realizate lecții pentru matematică; pe măsură ce echipa s-a dezvoltat și a cooptat o serie de specialiști în educație, cercetători, profesori, platforma a adus noi materiale. De acestea se bucură în ziua de azi 64 de comunități din întreaga lume (dintre care 48 de site-uri deja publicate pentru limbi din afara SUA și 19 aplicații mobile, conform datelor de la ultima conferință ce a avut loc în decembrie 2020).

Versiunea publică în limba română a fost lansată pe 22 septembrie 2020, la acea dată cu materiale pentru grădiniță și matematică primară. De atunci și până azi, au mai fost adăugate câteva cursuri (de Matematică și Abilități pentru viață) la a căror completare se lucrează în continuare. De asemenea, avem voluntari care au început traducerea cursurilor de Fizică, Chimie, Biologie, Istoria Artei și Istorie universală.

Voluntarii pentru Științe sunt liceeni pasionați de aceste discipline, chiar cu rezultate frumoase la concursuri și olimpiade școlare. Totuși, ne dorim să menținem calitatea materialelor originale și să putem adapta la școala românească, astfel încât copiii de aici să beneficieze de cele mai bune instrumente. Pentru aceasta, ne-ar fi de mare ajutor colaborarea cu profesori de specialitate, dedicați educației și care înțeleg importanța pe care o are învățarea, atât pentru fiecare copil, cât și pentru întreaga societate din care face parte acest copil.

De asemenea, o mediatizare mai amplă a proiectului nostru ar putea aduce atmosfera unei adevărate comunități care împărtășește idei, transmite noutăți și ajută la creșterea calității educației în România.

Având în vedere cele expuse anterior, îndrăznim a vă solicita sprijinul în atragerea cât mai multor specialiști în acest amplu și complex proces de implementare a proiectului Khan Academy în limba română.

Persoanele interesate ni se pot adresa prin email, la una dintre următoarele adrese: khanacademy.ro@gmail.com sau office@invenovi.org

De asemenea, pe pagina de Facebook Comunitatea Khan Academy limba română pot fi urmărite noutăți legate de activitatea publică a platformei și a canalului YouTube Khan Academy Română.

Anca Bărbulescu

Khan Academy Romanian Language Advocate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.