July 25, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Colțescu putem fi noi toți

7 min read

Colțescu putem fi noi toți

Autor: Ramona Sandrina Ilie (Alexandria, Egipt)

 

Spuneam o dată că sportul național al românilor, ar trebui să se schimbe din oină în aruncatul pietrelor! Nu de alta, dar ne pricepem de minune să ne facem o defavoare imensă, când vine vorba despre a ne apăra cu demnitate interesele și oamenii, deoarece în majoritatea cazurilor de scandaluri în care au fost implicați români, atât ministerele, cât și conaționalii s-au dezis de ei și și-au urmat interesele proprii sau de grup, după caz!

Am ajuns ca români să ne temem să ne vorbim propria limbă sau să fim implicați – fără voia noastră sau indirect- în scandaluri sau probleme, deoarece ne-am dat seama, dacă mai era cazul, a mia oară, că noi nu avem reprezentanță, apărători, protectori! Noi avem doar judecători și aruncători de pietre!

Noi nu suntem ca alte națiuni, care chiar și în condițiile în care ai lor au greșit, ei sar să îi protejeze, să îi apere sau au bunul simț să aștepte decizia, emițând prezumția de nevinovăție sau aducând argumente logice, pro-omul lor!

Nu! Noi suntem plătitori de tribut străinilor și lingușitori de scaune și fotolii calde! Oamenii? Nu contează în acest context. Adică, nu ai noștri. Contează întotdeauna, ceilalți! Deși mereu discriminați, românii nu sunt reprezentanți de nimeni! Pentru ei nu cere nimeni explicații că sunt făcuți: hoți, țigani, curve! La calup! Nici măcar unul câte unul! Nu! Ăsta nu este Rasism! Nu este discriminare! Sunt doar cuvinte din dicționarul străinilor, care stau în dreptul românilor! Sau caricaturi! Poate și Colțescu trebuia să deseneze și să scrie mare: „A nu se lua personal! A se lua drept parodie!” ca libertate de exprimare!

De ieri, asistăm la executarea la foc continuu a unui arbitru român. Cine sunt aruncătorii de pietre? Ministerul de Externe, ministrul român al Sportului, Ionuț Stroe, CNCD și FRF, primii care ar fi trebuit să stea în „stand by” și să emită prezumția de nevinovăție, au fost primii care au sărit să îl linșeze pe Colțescu.

Ba mai mult, bine înfipt cu limba în dosul străinilor, uitând de marii sportivi români umiliți la rândul lor de suporterii și presa străină pentru care de altfel, nici nu s-a sinchisit să facă vreo sesizare, să ceară explicații și scuze publice, „marele” ministrul român al Sportului, Ionuț Stroea cerut scuze în numele sportului românesc și a spus că rasismul nu poate fi tolerat.

Bineînțeles că rasismul nu poate fi tolerat, iar românii sunt națiunea care mereu a demonstrat asta, având oameni de culoare peste tot: radio, televiziune, muzică, fotbal, educație, etc A-ți vorbi corect limba maternă, „stimabile” domn, nu înseamnă rasism!

Adică nu este de ajuns că a înjosit România și românii prin acțiunea sa inacceptabilă din funcția în care se află, dar mai face și plocoane în numele unor sportivi la glezna cărora nici măcar nu poate ajunge?!

Federația Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă, arată o postare pe site-ul instituției, reacție la scandalul de rasism iscat marți seara de arbitrul Sebastian Colțescu.

Sigur! FRF atâta știe! Să se delimiteze ferm și în loc să fie alături de sportivii săi pe care îi reprezintă, să facă galerie celorlalți! Minunat „domnilor” de la FRF!

În aceeași partidă, arbitrii români ar fi fost făcuți „gypsy” de jucătorii turci, dar asta nu este o problemă pentru FRF, ministrul sportului și MAE! Când cei de la Hebdo au publicat caricatura cu Simona…ce ați făcut domnilor reprezentanți? Unde erați stimate domn ministru atunci? Simonei și românilor cine li s-a ploconit să ceară iertare în numele sportivilor francezi? Nu vă este rușine?

Uitați și alte exemple:

România – Franța, 13.02.2002. Francezii ne-au făcut „țigani” – nu a fost considerat rasism.

Irina Begu – Caroline Garcia, primul tur al turneului de la Charleston, 2016. „Nu pot să cred că mă bate o țigancă”, declară Caroline Garcia în timpul partidei – nu a fost considerat rasism, meciul se joacă (măcar și-a cerut scuze la final).

CFR Cluj – Slavia Praga, 20.08.2019. Suporterii echipei adverse scandează „țiganii, țiganii” – meciul continuă, nu e considerat rasism.

Napoli – Steaua București, 2010. Italienii ne spun că suntem „o rasă de rahat, neam de țigani de rahat” – partida se joacă, nu este considerat rasism.

Și pentru că este în trend să aruncăm cu pietre și să ne departajăm de tot ce înseamnă român, românism, demnitate, o parte din presa română, jurnaliști, comunicatori, influenceri și persoane mai mult sau mai puțin publice au sărit și ei mușcați de poponeț, de parcă limba română le este ceva străin până și lor și nu știu precum turcii că „negru” este o culoare și nu un epitet jignitor!

Într-adevăr, „domnilor”, să folosești cuvântul care exprimă culoarea neagră la adresa unei persoane de culoare neagră e o ofensă demnă de pus sub bocancii execuției publice, un om!

Problema reală nu este la cuvântul „negru” ci la alt cuvânt cu sens peiorativ, asociat culorii negre. Da, sună aproape la fel, doar că foarte diferit! În timp ce unul definește o culoare și o rasă, celălalt aduce jignire.

„Despre oameni – care aparține rasei negride; p. ext. cu pielea, părul, ochii de culoare închisă; brunet, oacheș.” (DEX).

În Statele Unite ale Americii în America s-a încercat definirea persoanelor de culoare cu „colored” apoi cu „minorities” apoi cu „people of color” dar s-au oprit la „blacks” mai multe explicații găsiți aici: (https://www.npr.org/…/the-journey-from-colored-to…).

Dovadă acestui fapt, majoritatea marilor trusturi de presă străină: The Guardian, The New York Times, Independent, au avut ca tilu la câștigarea alegerilor de către Obama: „The first black President”.

Mergând mai departe, în timp ce românii sar să se mănânce între ei și joacă oină cu pietre, alți sportivi de elită din Anglia și SUA, sar în apărarea lui Colțescu. Cine sunt? Micah Richards și John Barnes. Asta ca să ne îngropăm de rușine și mai mult, deoarece în timp ce reprezentanții noștri se grăbesc cu pupaptul „moaștelor” UEFA, ei, sportivii se apără între ei!

Micah Richards, fost fundaş la Manchester City şi Aston Villa, a avut o reacţie foarte echilibrată când a comentat incidentul în urma căruia Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism. El însuşi de culoare, fostul internaţional englez s-a documentat inclusiv în privinţa cuvântului „negru” şi a susţinut explicaţiile oferite de Sebastian Colţescu.

„Este greu să fiu avocatul diavolului, dar dacă suntem toţi într-o cameră, aşa cum suntem noi acum şi cineva spune: ‘persoana neagră sau cel negru’, nu m-aş simţi ofensat cu asta. Aşa că, fără să ştim contextul în care a fost folosit cuvântul, este uşor să interpretezi în ambele moduri (n.r. că a fost rasism sau că n-a fost rasism) […] Din dovezile pe care le-am văzut acolo, este foarte dificil pentru mine să-l acuz pe al patrulea oficial, deoarece nu cunosc contextul în care a fost folosit”, a explicat Richards pentru CBS.

John Barnes este un fost mare internațional (de culoare) care a jucat  timp de 10 ani pentru Liverpool. Ce a spus el?

„Dacă ar fi o singură persoană albă într-o cameră sau într-un grup, cum ai putea descrie altfel sigura persoană albă sau neagră dintr-un grup? Demba Ba a spus că dacă ar fi fost alb, nu ai fi spus tipul alb. Însă, dacă ar fi fost cinci antrenori negri şi unul singur alb, ar fi spus cel alb. Ce altceva ar fi putut sau ar fi trebuit să spună?”, a adăugat fostul fotbalist englez. Şi chiar dacă a spus negru, care este cuvântul românesc pentru black, ce nu este în regulă?”

Ce fel de concluzii să tragem de aici? Că suntem singuri, stimați români! Că nu avem nici o reprezentare a noastră. Că deși ei sunt MAE, Ministrul Sportului sau organizația FRF și deși în mod normal, moral, logic, ei trebuie să reprezinte interesele românilor, ei mereu sunt pe banca adversă, făcând galerie!

Români nu vă mai mâncați între voi! Când veți fi „Colțescu”, „Halep” suporterii sau sportivii României, nimeni nu o să sară să vă ia apărarea sau să vă sprijine! Nu! Veți fi singuri! Sau, dacă înțelegeți mesajul, vă veți avea pe voi: „Toți pentru Unul și Unul pentru Toți!”. Cred că a venit timpul să demonstrăm Europei și întregii lumi, că românii știu și au demnitatea de a avea coloană vertebrală și a fi solidari!

Foto. Ramona Sandrina Ilie

1 thought on “Colțescu putem fi noi toți

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.