December 10, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Rock sub Seceră şi Ciocan

4 min read

Rock sub Seceră şi Ciocan

Autor: Dorin Nădrău (S.U.A.)

Lansată la finele anului trecut, cartea „Rock sub seceră şi ciocan” de Nelu Stratone (Timişoara: Ariergarda, 2016), relevă o analiză atentă, temeinică şi amănunţită, constituindu-se într-o cronică documentată a rockului românesc ce se întinde de la primele acorduri în materie (şi) până la momentul schimbării consfinţite de Revoluţia din decembrie 1989. Fără îndoială, valoarea cărţii rezidă în aceea că, faţă de informaţiile generale diseminate care existau până la apariţia sa (două dicţionare şi câteva cărţi cuprinzând secvenţe ale evoluţiei muzicii rock româneşti), volumul oferă o prezentare sistematică a istoriei integrale a rockului din România în contextul social ce a însoţit fiecare etapă.

Rock - descopera valorile
Descopera Istoria Rockului în comunism 
şi valorile pierdute ale libertăţii

Lucrarea este rezultatul unui proiect deosebit de ambiţios început cu mai bine de 20 de ani în urmă. Autorul, Nelu Stratone, este realizator de emisiuni muzicale specializate, cariera sa însumând, din anul 1992, peste 3000 de ore on-air la Radio Bucureşti, Radio România Tineret, Radio Tinerama şi Radio Nova 22. Se cuvine precizat şi că a publicat zeci de articole în reviste de specialitate, dar şi în presa cotidiană. Proiectul lui Nelu Stratone şi-a găsit un susţinător al cărui merit este, incontestabil, de nepreţuit, abia în anul 2016: portalul Hyperliteratura, care l-a promovat cu mult curaj, probând o admirabilă încredere. Volumul, subintitulat „Prima parte din cronica muzicii rock în România”, a luat naştere printr-o procedură originală, o indubitabilă noutate în domeniul cărţii, şi anume, o campanie de crowdfunding.

Un impact deosebit de benefic l-a avut la startul ineditului demers prezentarea cărţii, ceea ce a făcut ca temerara campanie să-şi atingă ţinta deja în primele două săptămâni: „În ROCK SUB SECERĂ ŞI CIOCAN” vei găsi în primul rând o poveste despre libertate într-un regim autoritar care a încercat să sufoce cu orice prilej şi prin orice mijloace exprimarea ei, vei întâlni eroi şi trădători, orgolii şi prietenii, vei zâmbi cel mai probabil la ingeniozitatea şi creativitatea cu care au depăşit barierele vremii rockării de-atunci, vei ofta la abuzurile şi deciziile nedrepte ale sistemului, regretând câte lucruri extraordinare s-au pierdut prin cenzură şi interziceri, nu în ultimul rând vei cunoaşte istoria celor mai cunoscute formaţii şi a celor mai cunoscuţi artişti care au marcat cultura noastră muzicală şi pe care nu avem dreptul să-i uităm sau să nu le spunem mai departe păţaniile, dacă nu pentru memoria noastră colectivă, măcar pentru identitatea fiecăruia dintre noi”.

Cartea (476 de pagini, bogat ilustrate) conţine patru capitole, urmând patru etape distincte ale perioadei comunismului după cum le-a văzut autorul, primele două prezentând şi un timeline al perioadei respective, impresionând prin bogăţia informaţiilor culese din presa vremii referitoare la fenomenul rock (dar şi folk şi jazz), rezultat al unui asiduu travaliu depus de clujeanul Adrian Popian de la Texas Tech University din S.U.A. Deosebit de incitante prin titlurile lor, cele patru diviziuni trădează o îndelungată cercetare şi analiză a unui uriaş volum informaţional, autorul subliniind în prefaţă că în ce priveşte componenţele trupelor a ţinut cont de participarea la înregistrarea unor materiale discografice, turnee naţionale, concerte pe scenele importante ale ţării, menţionarea în presa vremii, criterii pe care le-a abordat şi la selectarea formaţiilor prezentate.

Pentru o cât mai riguroasă imagine a lucrării, cu certitudine, merită enumerate cele patru compartimente reprezentând etapele „poveştii rockului”, aşa cum au fost ele evaluate şi denumite de Nelu Stratone.

Capitolul I „ROCK’N ROLL, TOVARĂŞI: Dincoace de Cortina de Fier, The Young Ones, Un nou început, Rock în marile oraşe, Club A şi ultimele evenimente ale anilor ’60, Rockul românesc în date (1961-1970), Poveşti rockereşti”.

Capitolul II „CULTUL PERSONALITĂŢII ŞI MUZICA ROCK: Înapoi la cenzură, Ofensiva jazzului, România şi mişcarea Fower Power, Phoenix vs. Sfinx, Avangarda rock, Cronica rock după regiuni, Muzica folk şi Cenaclul Flacăra, Rockul românesc în date (1971-1075), Poveşti rockereşti”.

Capitolul III „MIŞCAREA UNDERGROUND: Legalizarea muzicii rock, Pop rock, Hard & Heavy, New Wave şi Avangarda rock, Folk rock, Rock progresiv, Punk rock”.

Capitolul IV SITUAŢIA CA O PARAFRAZĂ: Cultura comunistă de masă, Rockării pe val la sfârşitul unei epoci, Festivalurile rock şi ediţiile predecembriste, Catalogul formaţiilor predecembriste”.

fragmente-exclusive-rock-sub-secera-si-ciocan-arad-300x225

În fine, cred că se cuvine reprodus cuvântul autorului privitor la această carte, care pe coperta volumului conchide lapidar: „ROCK SUB SECERĂ ŞI CIOCAN” este prima carte din cronica muzicii rock în România, scrisă de Nelu Stratone. Întregul proiect este o enciclopedie personală care cuprinde povestea a 50 de ani de rock autohton, începând cu anii ’60, traversând tulburătoarea perioadă comunistă şi etapele ei dificile, ajungând în explozia anilor ’90 şi terminând cu cel mai recent capitol, rockul de după anul 2000, mergând până la momentul tragic #Colectiv unde autorul cărţii a fost chiar prezent la concertul celor de la Goodbye to Gravity”.

Dorin Nadrau
Foto: Dorin Nădrău (S.U.A.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.