March 16, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Cu penali la guvernare, țara moare pe picioare!

3 min read

Cu penali la guvernare, țara moare pe picioare!

Autor: George Petrovai (Sighetu Marmatiei)

După guvernele Ponta (firește, cele mai vrednice de aducere aminte pentru „cinstea” pesedistă de care au dat dovadă), iată că a venit rândul guvernului Grindragnea. Nu numai că acesta-i supraponderal (că, de, doar așa promisiunile din campania electorală au toate șansele să fie neîmplinite „la virgulă”), dar mai are și o droaie de bube în cap: Florin Iordache, ministrul Justiției, se impune atenției cu ditamai plagiatul cât roata carului, Olguța Vasilescu, ministreasa Muncii, cu drăguțele ei de dosare penale în derulare, Mădălin Voicu este uns secretar de stat la Cultură, în pofida faptului că-i cercetat pentru furtișaguri mai ceva ca-n codru, iar Toma-Florin Petcu, ministrul Energiei, a devenit peste noapte faimos prin crasa incultură etalată la alcătuirea autobiografiei.

Indiscutabil că timpul va lucra și în defavorabila favoare a celorlalți membri ai acestui cabinet de sacrificiu, care, în nicio lună de la înscăunare, a înregistrat performanța de-a scoate zeci de mii de români în stradă prin păcătoșenia ordonanțelor ce țin morțiș să înălbească trecutul penalilor neîntemnițați și să-i facă scăpați pe mulți dintre politrucii tâlhari aflați după gratii.

De unde întregul circ la televiziunile aservite cu marea aglomerație din pușcării și falsa compasiune față de toți deținuții. Că doar nu era să spună pe șleau ceea ce a fost tăinuit în campania electorală, anume că scopul lor imediat este ca în practică să pună gabja pe justiție, iar în teorie să susțină sus și tare că aceasta este independentă și că, vezi Doamne, nimeni pe meleagurile noastre nu-i mai presus de lege…

Păi, preapenibililor cu ifose de cârmuitori, nu vi se pare că am ajuns de râsul curcilor cu pușcăriile și pușcăriașii, de parcă ar fi singura problemă nerezolvată a României postdecembriste? Evident, deținuții sunt semenii noștri. Dar niște semeni care, accidental sau premeditat, s-au abătut de la normele de conviețuire socială, acte pentru care ei trebuie privați de libertate și remodelați din punct de vedere moral-spiritual, astfel încât să nu mai fie un real și permanent pericol pentru ceilalți cetățeni și pentru ordinea socială constituită.

protest-amnistie-gratiere-19

Dar chiar dacă în majoritatea cazurilor vina aparține în exclusivitate celor ajunși la răcoare, acest fapt nu este nici liniștitor și nici nu exclude excepțiile generate de erorile judiciare sau de nefasta influență exercitată de către mediu. Dimpotrivă, rata în necontenită creștere a infracționalității trebuie să ducă la atenție sporită din partea societății și a instituțiilor ei întru prevenirea abaterilor, precum și la tratarea diferențiată, funcție de caz, a fărădelegilor comise.

Vasăzică, umanismul și grija cârmuitorilor față de cetățeni rezultă cu necesitate și din lista lor de priorități, problemele celor mulți și aflați în afara locurilor de recluziune trebuind să se situeze întotdeauna pe primul plan! Da, căci deși ei produc și plătesc impozite, totuși, foarte multe dintre spitalele noastre sunt suprapopulate și la mare depărtare de normele europene, iar copiii unora dintre aceștia nu pot să urmeze școala, fie din pricina greutăților materiale cu care se confruntă familia, fie din pricina distanțelor.

Când vor fi rezolvate la nivel european toate acele chestiuni presante (bunăoară, electrificarea tuturor localităților), care cu adevărat formează substanța traiului decent?!…

N.B.: Amnistiile și grațierile nu numai că sunt apanajul regilor (doar ei sunt dăruiți cu eleganța rezolvării excepțiilor și împăcării contrariilor), dar mai au și darul de-a se opune Codului Penal. Într-adevăr, căci dacă potrivit Codului Penal trebuie pedepsite toate abaterile de la conduita civică impusă prin legi, amnistiile și grațierile sunt concepute ca un act de clemență față de nelegiuiți, iar prin aceasta vin în flagrantă contradicție atât cu eforturile oamenilor legii, cât și cu instrumentele de instaurare a ordinii sociale.

(Sighetu Marmației, 30 ian. 2017)

 

petrovai-george

Foto. George Petrovai

4 thoughts on “Cu penali la guvernare, țara moare pe picioare!

  1. Este jenant să vezi un om din elita intelectuală a țării cum mușcă din momeala penală. Păi în România oricine poate face o plângere penală. Dacă plângerea domnului Corneliu Florea împotriva ticălosului de Patapievici a fost pusă la dospit, altele foarte subțirele, gen referendum, au fost scoase la înaintare. Păi dacă lui Dragnea ia fost găsită doar această bubă e grav, având în vedere uriașa organizație SRI pusă la dispoziția DNA-ului lui Kovesi. Ați urcat din păcate în barca lui Liceanu &.Scrieți și în publicațiile GDS ?

  2. Stimate d-le IOAN ISPAS
    Va inteleg convingerile de stanga dar PSD nu sustine doctrina social -democrata bazata pe munca cinstita, pe dreptate si care este contra hotiei , contra castigurilor realizate prin furt, prin inselatorie.Au crezut ca dand cateva avantaje materiale vor adormi constiinta romanilor.Nici un partid socialist sau social- democrat nu sustine masurile luate de PSD. Si indifferent de ce se va intampla in viitor PSD si-a pierdut credibilitatea, atat in Romania cat si in lumea politica civilizata. Precizez ca nu sunt sorosist si ca nu am primit nici bani de la vreo org. sorosista. Astept sa ma cotrazice-ti

  3. Evident că toți care ajung la borcanul cu miere își bagă degetul în el. Din păcate celelalte partide când au ajuns la guvernare în timp ce furau tăiau din salarii și pensii. De exemplu în timp ce Băsescu anunța rânjid tăierea a 25 % din salarii, Florică( un apropiat a lui Cocoș, soțul Elenei Udrea ) primea 120 de milioane de euro de la fondul Proprietatea. Uitați-vă pe Nota de fundamentare a OUG nr.10/ 30.03.2016 , prin care guvernul Cioloș da 11 milioane de euro pe Cumințenia Pământului fără să poată explica cum a ajuns această opera în mâna unor proprietary cel puțin dubioși. În campnia pentru alegeri PNL promitea un salariu mediu dând o cifră exacta ceea ce este absurd pentru că așa cum rezultă din nume, el se calculează și nu se stabilește. PSD l-a mărit cu 25 % după ce mulți ani a fost uitat.

  4. Mărirea cu 25% se referă evident la salariul minim pe economie, adică 1450 lei, sau circa 350 $/ lună, adică 2 $/oră, ( a se compara cu 15 $/ oră în California și n-am auzit proteste din partea companiilor private!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.