March 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

”Testament” – lansare de carte

3 min read

TESTAMENT-LANSARE-SYD-5MAR2013-wbLoredana TUDOR-TOMESCU

 

LANSAREA ANTOLOGIEI DE POEZIE ROMÂNEASCĂ „TESTAMENT – ANTHOLOGY OF MODERN ROMANIAN VERSE” LA SYDNEY

 

 

„Nu-i aşa că, dacă ţi-aş săruta talpa piciorului, ai şchiopăta puţin, de teamă să nu-mi striveşti sărutul?”… Poate poezia ultra vizuală a lui Nichita Stănescu să încapă, confortabil şi plenar, în spaţiul de mult prea multe ori îngust al traducerii într-o altă limbă? Traducerea lui în peste 20 de limbi ne arată că da. Dar poezia Anei Blandiana? Dar a lui Nicolae Labis sau Mircea Cărtărescu, a Magdei Isanos sau a Doinei Uricariu? Dar dialogul cu Dumnezeu al întemniţatului de către „fraţii săi” – poezia lui Radu Gyr?

 

O nouă antologie de poezie românească, conţinând poeme semnate de cei menţionaţi mai sus, precum şi de Bacovia, Minulescu, Blaga, Alecsandri, Coşbuc, Arghezi, Macedonski, obligatoriu Eminescu, St. Augustin Doinaş, Marin Sorescu, Nora Iuga, Cezar Ivanescu, Ileana Malancioru, Grigore Vieru (şi încă) şi se adăugă unei serii (sărace, totuşi, ceea ce o face cu atât mai binevenită pe cea în discuţie) de antologii de poezie românească. În total, 80 de poeme şi 57 de poeţi.

 

De data aceasta este vorba de un demers editorial de traduceri venit din afară României, sub semnătură lui Daniel Ioniţă, relocat de mulţi ani în Australia, la Sydney, unde s-a specializat în Organisational Improvement, cu arie de acoperire pe mai multe industrii, profil cu care conturează şi o frumoasă cariera pedagogică la University of Technology, Sydney.

 

„Testament” este titlul antologiei în cauză, publicat de Editura Minerva şi care, după un circuit de lansări în ţară, în cursul anului trecut, într-un cadru fastuos al artelor creionat de participarea unor actori, muzicieni, literaţi renumiţi, din spaţiul artelor româneşti, iată că a avut şi la Sydney lansarea ediţiei bilingve, cu o frumoasă prefaţă semnată de renumitul critic Alex Ştefănescu, ceea ce constituie în sine un indiscutabil gir valoric. Varianta autraliană a evenimentului a avut loc la librăria Gleeboks din Glebe, Sydney.

 

Mergând pe principiul lansării-spectacol din România, şi de data aceasta lansarea s-a încadrat perfect în definiţia a ceea ce înseamnă cu adevărat „eveniment”. Cartea beneficiat de prezentare din partea câtorva personalitati, atât din cadrul comunităţii române, cât şi din partea australiană. Consulul General al României la Sydney, dl Floricel Mocanu, scriitoarea Mihaela Cristescu, Associate professor Daniel Reynaud, Eva Foster, Tudor Bucea şi, bineînţeles, autorul, au avut ceva de spus despre carte, despre demersul acesta editorial în sine, despre literatura română în general, cu accent pe poezie. Un recital de muzică şi poezie cu Tug Dumbly (poet) Anikiko şi Daniel Reynauld, în reprize, a interferat fericit cu speech-urile celor mai sus amintiţi, în spiritul bunei înţelegeri dintotdeauna dintre vers şi cântec.

 

Loredana TUDOR-TOMESCU

Creative Director

Romanian Australian Cultural Society “Southern Cross” Inc.

Sydney, New South Wales, Australia

10 martie 2013

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.