Curentul International

Curentul International Magazine

Asociaţia „NOI ROMÂNII” – Comunicat de presa

3 min read

Asociaţia „NOI ROMÂNII”  

COMUNICAT DE PRESĂ (Nr.27)

 Asociația „NOI ROMÂNII” aduce la cunoștință publică emiterea de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a unei noi hotărâri prin care se constată discriminarea pe criterii etnice și de limbă a românilor din județele Covasna și Harghita. Noua hotărâre a CNCD nr. 5/11.01.2012 este a cincisprezecea hotărâre prin care se constată discriminarea românilor de către autoritățile locale controlate de UDMR în cele două județe.

            Prin Hotărârea 5/2012, CNCD a constat că Muzeul Secuiesc al Ciucului, instituție publică județeană, în subordinea Consiliului Județean Harghita, a discriminat cetățenii români de naționalitate română pentru faptul că a organizat și  a adus la cunoștință publică manifestarea „Noaptea Muzeelor” pe criterii etnice, numai în limba ungară. Acest eveniment se organizează anual la nivel european. În anul 2011 manifestarea a fost organizată la 25 iunie 2011.

            Cele 15 hotărâri ale CNCD, de care se pare că prefecții județelor Covasna și Harghita nu știu, chiar dacă potrivit atribuțiilor lor legale ar fi trebuit să asigure respectarea legii și să împiedice măsurile discriminatorii, privesc organizarea de evenimente publice de către autoritățile locale din Covasna și Harghita cu exluderea românilor, publicarea revistelor autorităților și a paginilor oficiale de web numai în limba ungară (chiar dacă ar fi trebuit să fie în limba oficială și informațiile publice traduse în și limba ungară), condiționarea de cunoașterea limbii ungare pentru ocuparea unor funcții publice pentru care legea nu prevede această condiție, etc.

            Aceste discriminări în masă nu s-ar fi produs dacă prefecții celor două județe ar fi acționat imparțial și preventiv în baza atribuțiilor de asigurare a respectării Constituției și legilor țării. Acestor nelegalități li se adaugă alte multe încălcări ale Constituției și legilor României pe care cei doi prefecți numiți politic cu susținerea UDMR se fac că nu le văd cum sunt:

  • hotărâri nelegale ale autorităților locale neatacate, cel mai elocvent exemplu fiind cel al schimbării de denumiri de străzi în mun. Sf. Gheorghe, anulată de instanță la solicitarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.
  • arborarea drapelului Ungariei și al așa-zisului ținut secuiesc, acesta din urmă fără statut juridic, aprobat  în anul 2008 de Consiliul Național Secuiesc, organizație neînregistrată legal deci inexistentă din punct de vedere juridic  pe sediile autorităților publice.
  • utilizarea limbii ungare pe inscripțiile publice înaintea limbii române.
  • uneori limba oficială fiind nu doar sub limba ungară dar și scrisă cu caractere mai mici sau lipsind.
  • utilizarea logisticii și personalului din instituțiile administraţiei publice locale de către UDMR prin președinții consiliilor județene și primari prin mijlocirea funcției publice deținute și al instituțiilor publice pe care le conduc pentru promovarea însemnelor statale ale aşa-zisului ţinut secuiesc (steag, stemă, indicativ SIC, etc), aprobate tot de CNS-ul ilegal în anul 2008. etc.

            Asociația „NOI ROMÂNII” solicită Ministerului Administrației și Internelor ca pentru toate aceste situații care se constituie în refuz de îndeplinire a atribuțiilor de către cei doi prefecți să ia măsuri de sancționare a acestora și să le acorde cu ocazia evaluării activității pe anul 2011 calificativul pe care îl merită şi schimbarea lor din funcţie.

            Asociația „NOI ROMÂNII” salută mesajul domnului Victor Ponta pe această temă și își exprimă speranța că luarea de poziție este una sinceră, un agajament pentru viitor și nu reprezintă doar simple afirmații politice, făcute în opoziție așa cum am fost obișnuiți de toate partidele în ultimii 21 de ani.

Asociaţia „NOI ROMÂNII”

Autorizaţie nr. 13/25.11.2003;40-2/22848

Adresa de corespondenţă: Str. Unirii, nr. 3, bl.9, sc.G,  ap.10, oraş Covasna, 525200,

Jud. Covasna, tel.0743150500,

e-mail: office@noiromanii.ro              

Director executiv

Ioan Mugur Topolniţchi

Covasna

16 februarie 2012

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Follow by Email
RSS
INSTAGRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.