March 14, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

WASHINGTON D.C. Breaking News: Osama bin Laden este mort, dar jihadul continuă

3 min read

Osama bin Laden a fost ucis într-o operaţiune a trupelor speciale SEAL cu sprijinul agenţilor CIA.  Americanii au aruncat corpul teroristului în mare, conform tradiţiei musulmane, după ce au efectuat mai multe teste de identificare a cadavrului şi au prelevat probe ADN.

În acelaşi incident au mai fost ucişi 4 barbaţi şi o femeie. Femeia s-a interpus între soldaţii americani şi terorist ca scut uman. Schimbul de focuri a durat 40 de minute.

„La aproape 10 ani după atacurile de la 11 septembrie 2001 împotriva Statelor Unite, creierul teroriştilor este mort, iar SUA se află în posesia corpului său”, a declarat pentru Associated Press, duminică seara, o persoană familiară cu situaţia. Oficialii au vorbit presei sub protecţia anonimatului, subiectul urmând să fie dat publicităţii de  către preşedintele american.

Preşedintele Barack Obama a facut anunţul oficial pe postul naţional de televiziune, duminică seara, imediat după orele 11,00 pm (ora Coastei de Est). El a declarat că este o zi istorică pentru întreaga omenire. Mulţimi mari de oameni s-au adunat imediat în faţa Casei Albe pentru a sărbători evenimentul, cântând “The Star-Spangled Banner” şi “We Are the Champions” (NBC News live, la orele 11,30 pm.)

Un înalt oficial american din forţele speciale de combatere a terorismului a declarat aseară ( 1 mai 2011) că bin Laden a fost ucis în Pakistan săptămâna trecută, într-o operaţiune care a fost bazată pe informaţiile agenţiei americane CIA. Oficialii au mai spus ca bin Laden a fost ucis într-o operaţiune de teren, nu de către o drona Predator, care probabil ar fi ars trupul sau l-ar fi transformat în bucăţi. Această operaţiune speciala a permis forţelor americane să recupereze cadavrul. Bin Laden a fost ucis de un glonţ care i-a străpuns ochiul stang.
Oficialii au crezut mult timp că Osama bin Laden, omul cel mai căutat de pe planetă, se ascundea într-o regiune muntoasă situată de-a lungul frontierei dintre Pakistan şi Afganistan şi l-au localizat recent, într-o clădire din Abbottabad în care locuia din anul 2006. Orasul Abbottabad este o staţiune turistică de lux, situată la 35 mile nord est de Islamabad.

Este o realizare majoră pentru Obama şi echipa sa de securitate naţională, care au îndeplinit obiectivul exprimat de predecesorul lui Obama la Casa Albă, George W. Bush. George W. Bush dorea sa-l aduca în faţa justiţiei pe creierul atacurilor din 11 septembrie 2001.

Potrivit unor documente publicate de WikiLeaks, al – Quaeda ameninţa că va declanşa „iadul nuclear” in Europa dacă bin Laden va fi capturat sau ucis. Afirmaţia a fost făcută de Khalid Mohammed, considerat de către unele surse ca posibil succesor al lui bin Laden.  Khalid Shekh Mohammed a fost arestat în Pakistan în 2003 şi se află în baza navală americană din Cuba.

Dezvăluirile sunt incluse într-un set de documente militare clasificate americane, obţinute şi publicate de site-ul WikiLeaks. Ele conţin informaţii despre cei 780 de deţinuti încarceraţi în decursul timpului la centrul de detenţie de la Guantanamo.

În timpul interogatoriilor de la Guantanamo (Cuba), mai mulţi terorişti deţinuţi au dovedit o bună cunoaştere a sistemului european de apărare împotriva atacurilor nucleare. Americanii au fost informaţi cu privire la o serie de posibile atacuri împotriva ţărilor occidentale. Potrivit WikiLeaks, unnul din capii al-Qaeda, Abu Al-Libi, a declarat că “e posibil ca reţeaua al-Qaeda să deţină bomba atomică.”

 

Simona Botezan

Surse: NBC News, Associated Press, ABC News, Reuters 

1 thought on “WASHINGTON D.C. Breaking News: Osama bin Laden este mort, dar jihadul continuă

  1. Analizand structura si modul de actiune ale organizatiei teroriste al-Qaeda Richard Rothenberg scria in 2002: “Bin Laden este liderul unei miscari care nu are neaparat nevoie de un lider pentru a functiona si a fi eficienta….[al-Qaeda] este o structura difuza care poate supravietui fara el” Rothenberg, 2002, From Whole Cloth: Making up the terrorist network p. 37; https://www.insna.org/PDF/Connections/v24/2001_I-3-6.pdf)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.