April 18, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

TORNADELE UCIGAŞE

4 min read

TORNADELE UCIGAŞE

 

Autor: Simona BOTEZAN (Washington DC, SUA)

Tornade ucigaşe, un twister şi furtuni tropicale devastatoare au ucis 210 persoane într-o singură noapte în Statele Unite

Peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în noaptea de miercuri (27) spre joi (28 aprilie 2011) în cinci state din sudul şi estul Statelor Unite, anunţă posturile de televiziune naţionale şi ziarele de mare tiraj din SUA. De la o oră la alta, mass media anunţă un număr tot mai mare de victime. Un lanţ de tornade, furtuni tropicale şi un twister, formate din acelaşi focar, au afectat noaptea trecută cinci state din sud-estul SUA, situate în zona de risc maxim: Alabama, Mississippi, Tennessee, Georgia şi Kentucky.

Monstrul ucigaş va traversa în cursul zilei de astăzi, 28 aprilie, alte 21 de state situate în Golful Mexic, sud-estul Statelor Unite şi zona Mid Atlantic (nord – est). Lanţul de furtuni a produs deja pagube din Texas pana în statul New York, potrivit Huffington Post. Guvernatorii statelor Alabama, Mississippi si Georgia au declarat starea de urgenţă.

 

Începând de ieri după amiază şi în timpul nopţii de 27 spre 28 aprilie, o tornadă anunţată de meteorologi încă de luni, 25 aprilie, a crescut continuu în intensitate şi s-a transformat în twister. Axa ei imensă, cu o viteză de rotaţie de 166 mile/oră, o încadrează în categoria furtunilor de gradul 4.

În statul Alabama a fost declarată starea de urgenţă încă de miercuri dimineaţa (27 aprilie) şi a fost convocată Garda Naţională. Cu toate acestea, numarul morţilor din Alabama se ridică, până la această oră, la 131 de persoane. În dimineaţa zilei de joi, 28 aprilie 2011, Guvernatorul statului, Robert Bentley, a declarat pentru NBC News că este o scena de devastare totala, iar furtuna ucigaşă a produs un numar imens de victime, mult peste aşteptările autorităţilor.

Chris England, un membru al Crimson Tide Production Team, de la Universitatea Alabama, a surprins aseară pe o casetă video trecerea tornadei monstru peste oraşul Tuscaloosa, Alabama, oraşul în care s-au înregistrat cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti. Oraşul are 83.000 de locuinţe, iar o mare parte dintre acestea au fost afectate de furtună şi au rămas fară curent electric. Sediul central al poliţiei, stadionul şi alte cladiri publice din localitate au fost devastate, iar joi dimineaţa multe străzi erau impracticabile. Primarul oraşului Tuscaloosa a declarat că la scurt timp dupa dezastru, la un singur spital din oraş erau înregistrate 15 decese şi peste 100 de răniţi. Pagube însemnate s-au produs şi în oraşele Pleasant Grove şi Birmingham din Alabama, unde sute de case au fost distruse. De asemenea, pagube materiale mari s-au semnalat  în oraşul Ringgold din Georgia şi în mai multe oraşe din statul Mississippi.  

Potrivit CNN, twister-ul de azi noapte a produs cele mai multe pierderi de vieti omeneşti din ultimii 35 de ani. Furtuna a ucis alte 32 de persoane în statul Mississippi, iar statele Tennessee şi Virginia au declarat câte un deces în această dimineaţă. Câteva sute de voluntari ai gărzii naţionale încearcă acum să stopeze efectele inundaţiilor din zona Midwest, South.

Preşedintele Barack Obama a declarat pentru NBC News că a aprobat  în regim de urgenţă cererea guvernatorului Robert Bentley pentru sprijin federal şi a trimis déjà echipe de asistenţă şi căutare a supravieţuitorilor din Alabama, precum şi 1400 de soldaţi din Garda Naţională.

În mesajul adresat Guvernatorului Bentley, preşedintele Barack Obama a spus: „Michelle şi cu mine prezentam  sincere  condoleanţe şi avem păreri de rău profunde  pentru familiile celor care şi-au pierdut viaţa din cauza tornadelor, care au măturat Alabama şi sud-estul Statelor Unite. Inimile noastre sunt deschise pentru toţi cei care au fost afectaţi de forţele dezlănţuite ale naturii. Apreciez, sprijin şi laud eforturile eroice ale celor care s-au mobilizat şi au lucrat neobosit pentru a stopa efectele acestui dezastru. […] Vom continua să monitorizăm furtuna severă din întreaga ţară şi suntem gata să-i ajutam pe oamenii din Alabama şi pe toţi cetăţenii afectaţi de furtună.” 

Tom Bradshaw, meteorolog la Naţional Weather Service pentru Regiunea de Sud din Fort Worth, Texas a declarat pentru The Weather Channel: „Acesta este, probabil, unul dintre cele mai mari focare din sud-est din ultimul timp  şi spune multe despre schimbările majore ale climei, având în vedere dezastrele naturale recente pe care le-am avut pe întreaga planetă.”

„Tornada extrem de largă, care a urlat prin Birmingham miercuri la orele 6,00 pm a fost produsă de acelaşi focar  care a produs twister-ul din centrul oraşului Tuscaloosa” a declarat Jim Stekovich, meteorolog la  Serviciului Naţional de Meteorologie, biroul din Birmingham, Alabama. “Am avut – aşa cum a prezis – o epidemie masivă de tornade puternice şi violente astăzi”, a spus Stekovich.

Dave Imy, un meteorolog de la Serviciul Naţional de Meteorologie Storm Prediction Center din Norman, Oklahoma, a declarat că Centrul din Oklahoma a primit 137 rapoarte de tornadă în jurul regiunii miercuri seara, anunţă AP. Potrivit AP, Dave Imy a afirmat că aceasta este cea mai distugătoare tornadă de la cea din 1974, când 315 au fost ucişi.

————————————–

Surse: NBC News, CNN, Huffington Post, CBS News, Washington Post

Sursa foto: AP/Huffington Post

Simona BOTEZAN

Washington DC, SUA

27 aprilie 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.