May 13, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Csibi Barna merge la Abrud sau la Aiud?

3 min read

Csibi Barna merge la Abrud sau la Aiud?

 

Autor: Nicolae BALINT       

Plini de umor infantil, mai marii de la Finanțele Harghita l-au detaşat pe derbedeul maghiar Csibi Barna, începând cu 21 martie a.c., la Abrud. El este primitivul care l-a „spânzurat” pe Avram Iancu într-o aşa-zisă procesiune de pedepsire, la Miercurea Ciuc, în după-amiaza zilei de 14 martie a.c.. Adică individul este detaşat acum în inima Ţării Moţilor, acolo unde fiecare palmă de pământ românesc respiră istorie sfântă. Dacă gestul acestui derbedeu extremist – din păcate nu e singurul derbedeu şi nici singurul gest de asemenea factură provocatoare – n-ar fi atât de grav, personal m-aş gândi să sugerez, că poate individul ar trebui trimis de urgenţă (poate chiar cu elicopterul SMURD) la un consult psihiatric de specialitate. De ce spun asta? La acest individ cu manifestări primitive există o obsesie maladivă în a terfeli tot ce este românesc. Întrebarea este, oare simulează sau poate, cu adevărat nu se simte bine? Dacă simulează, e aproape clar de ce o face. E frustrat în raport cu domnii eleganţi, cu maniere şi limbaj căutat, dar de aceleaşi convingeri cu el, care ne vorbesc preţioşi despre autonomie teritorială pe criterii etnice, invocând aşa-zise raţiuni istorice sau – vezi Doamne ! – închipuite necesităţi de absorbţie ale unor fonduri europene. Adică acei domni care ştiu să-şi „ambaleze” elegant ideile revizioniste şi iredentiste şi să le livreze apoi în fel de fel de reuniuni cu pretenţii unde se victimizează şi-şi plâng de milă „patria maghiară pierdută”. Csibi Barna s-a săturat să mai fie probabil un umil funcţionar finanţist fără nici măcar perspectiva de a ajunge cândva şef de birou. Vrea popularitate, vrea să fie în lumina reflectoarelor, vrea să fie în faţă, cu orice preţ. Dar în această situaţie Parchetul, care ca instituţie ţine încă de statul român şi e plătit din banii publici, ar trebui să treacă mult mai hotărât la treabă. Material probatoriu are suficient, iar Csibi Barna nu este la prima manifestare de acest gen. Din 2008 perseverează în atitudini antiromâneşti, ba chiar şi în manifestări antisemite. Dacă în schimb, domnul în cauză are un mic deranj la etajul superior, atunci locul lui este într-adevăr într-un aşezământ de specialitate, cu un tratament adecvat. Medicamente şi şocuri electrice. E tânăr şi există şanse de recuperare. Poate chiar, după ce se recuperează, ar mai putea să înveţe şi puţină istorie. O istorie adevărată, nu din cea livrată ca muniţie ideologică, de peste hotare prin indivizi dubioşi şi fel de fel de ONG-uri iredentiste. Pentru mine rămâne însă persistentă o întrebare. Unde este cu adevărat locul lui Cisbi Barna? La spital, la Abrud sau la Aiud? Domnilor doctori, domnilor procurori, rezolvaţi dilema!

 

7 thoughts on “Csibi Barna merge la Abrud sau la Aiud?

 1. DRAGA DOMNULE NICOLAE BALINT, de data asta, pentru primadata de cand va citesc articolele, am impresia ca ati fost superficial si pe langa esential situatiei. Poate gresesc, dar si gresit, incerc sa spun cat de superficial este privita situatia,spre satisfactia servicililor inteligente maghiare, care au pregatit minutios acest TEST, romanilor. Nu are importanta ce este individul, cat ii e IQ-ul, ce tulburari de personalitate sau psihice are, important este REACTIA ROMANILOR LA ACEST TEST. Acesta a fost scopul inscenarii. Nu ma mir de miticimea bucuresteana cum vorbeste, vedem unde am ajuns cu inteligenta lor pana acum, dar de la DVS ma asteptam sa punctati altceva. Bineinteles ca, de forma, unii lideri unguri, iau intors spatele, fiti convins ca in particular il vor felicita, Ca Boc a tacut 48 de ore este un semn de slugarnicie, exact cum spun unguri despre romani: neam de slugi !! De Basescu, nici sa nu ne mai pierdem vremea cu el. Ceea ce nimeni nu a dat importanta a fost ca NICI UN TRECATOR, NICI UN SECUI, NU L-A SFATUIT SI OPRIT SA FACA ACEST GEST DE INSULTA LA ADRESA ROMANILOR !!! 15 Martie 2011 a fost ziua in care iredentistii si segregationistii unguri au insultat romanii ardeleni, ziua in care niciun secui de la fata locului nu s-a opus insultei …

 2. In democratie asa cum pretindem, cel putin declarativ, ca este tara noastra nu presa trebuie sa dea solutii, ea trebuie doar sa semnaleze. Organele abilitate ale statului, indiferent ca sunt “populate” cu cetateni romani de alte etnii, ar trebui sa actioneze fara nici un “impuls” politic. Atunci vom trai intr-adevar intr-o tara normala. Pana atunci, ne uitam “cu jind” la tarile pe unde muncesc concetatenii nostri si compunem cantece de genul: “Vrem o tara ca afara!”.

 3. “Detasati-l” la Aiud,sau mai bine la…Gherla!
  Dati-i si o uniforma vargata,tot din banii contribuabililor!

 4. Stimate domnule Balint, am si eu primit din Romania aceasta scrisoare imaginara care mi-a mers la inima . Unica arma de aparare a romanilor ramane gluma, iar aceasta a fost creata cred ca reactie la ceace am auzit ca s-a intamplat cu papusa, in chip de Avram Iancu, careia i s-a dat foc. Ce-or fi facut conducatorii de pe Dambovita imi inchipui, dar eu mi-am dorit pentru o clipa doar sa fiu foarte bogata si influenta ca sa pot impune trimiterea tuturor ungurilor si secuilor din Romania undeva pe la Vladivostok, a tuturor tiganilor in India, sau la…. Dracu , iar a “cielovecilor” care au distrus Basarabia sa munceasca in minele noastre (in lanturi)si in agricultura,infometati si fara vodka, asa cum au executat ei pe bietii romani, numai sa fie lasat in pace poporul pasnic care a fost mult prea ingaduitor cu invadatorii.
  Va multumesc pentu afisare!
  M.L.Corleanca

 5. Imi cer scuze pentru comentariul meu anterior incomplet; m-am referit la o scrisoare imaginara a lui Csibi Barna, care a circulat pe internet crezand ca o stie toata lumea; am trimis-o domnului Stefan Stajeri in ideea ca o va face publica, dar nu cred ca a mai avut spatiu pentru asta. Este mai buna decat orice banc!
  MLC

 6. Draghe mama,
  Se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sunt sănătos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es am şi nişte dungi pe gât, m-a strâns de la cravata. Şi mai am o mină în gips, che mi-am prins-o la uşa de la casa unde stau, care nu are geamuri. În rest e bine.
  Motzii e buni cu mine, învatza la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei „Treiasche duhul lui Iancu”. L-am invaţat pe tot. Greu. Foarte greu. Mi-au spus colegii de birou să ştiu la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatăl nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţie chind ajung acase la Harghita… Dache mai ajung…
  Am inveţat şi alt chintec, e obliga-toriu dimineaţa aicea la ei, „Iancule mare”. Plecut la mine se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De prune. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţem româneşte. Ei pe mine, mai ales.
  Place la mine la Abrud. Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi. I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu şi popa din Abrud. Care a citit din Biblia şi avea şi o luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei „nu la fatza che se vede, la oase”. Es am luat apoi scaunul in dintzi. Şi Toma era la birou şi avea un furciu la iel. Simpaticus ember. Ascuţit furciu. Il plimba pe la ochii la mine. Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine ştie.
  In rest e bine. M-am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu ştiu al cui e magarul. „Apa, paie şi bataie”. Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama. Repede trece. Dupe ce am ieşit de la urgenţe a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig.
  Treiasche Avram Iancu! (Aşe tre se strig de trei ori pe zi). Avram Iancu prieten la mine e.
  Pusilok, Csibi Barna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.