Curentul International

Curentul International Magazine

A FOST ODATA ADRIAN PĂUNESCU…

3 min read

A FOST ODATA ADRIAN PĂUNESCU…

 

Autor: Mihaela Dordea

             V-aş spune o poveste despre un poet…Dar am sa va spun ce simt eu, acum, când iată, trebuie sa vorbesc la trecut despre încă un mare creator, despre maestrul Adrian Păunescu. Un maestru al cuvântului, al poeziei, al iubirii pentru ţara asta chinuită, pentru om….

            Simt o mare tristeţe, o mare greutate, un mare gol. Şi mă întreb cât va mai dura această nesuportare a vremii şi vremurilor în care trăim, pentru că înţeleg cu revoltă că toate sufletele acestea sensibile, chiar nu mai pot suporta durerea care creşte şi creşte în ţara asta ca ciupercile după ploaie.

            Au plecat, în ultimii ani, cei mai buni dintre noi! Moţu Pittiş, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Nicu Constantin, Ion Cojar, Tatiana Stepa şi alţii care, ca şi ei, nu au mai avut puterea să reziste….

            Îmi amintesc de uimirea şi admiraţia şi înflăcărarea care mă cuprindea citind poeziile lui Adrian Păunescu, poezii care puneau probleme grave, problemele de atunci, din anii 60-70-80 în care cuvântul trebuia să fie ascuns, să fie înlocuit…Dar el, Poetul, nu se temea şi nu tăcea! Îmi amintesc câte a făcut el pentru cultura română…Şi îmi amintesc de cenaclul Flacăra. De sufletul unic care creştea aici, de minunile care au răsărit si au rămas flori vii ca Ştefan Hruşcă, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, şi nu pot să nu îmi amintesc că au trecut pe aici mulţi dintre cei care astăzi l-au primit pe Poet acolo , sus, unde s-au adunat aproape toţi: Anda Călugăreanu, Moţu Pittiş, soţii Teodorovici, Vieru, Tatiana Stepa… Şi Doamne câţi sunt acolo ca să îi facă trecerea uşoară!

            Cenaclul Flacăra…După modelul acestui minunat, unic bastion al culturii, al rezistenţei în România, am înfiinţat şi eu unul şi aşa am făcut două emisiuni TV, altele la radio, într-o vreme în care tot ce era valoros era prohibit. Şi ca sa reuşesc, tot după modelul lui Adrian Păunescu, am avut inaugurarea pe 26 ianuarie…

            Apoi îmi amintesc de o altă mare tristeţe, imediat după acel simulacru de revoluţie din 89, când marele poet era huiduit şi scuipat…Şi i-am scris atunci, şi i-am alcătuit cu vorbe de suflet şi o poezie. A preluat cuvintele mele şi le-a aşezat lângă sufletul lui, versurile mele le-a citit la televiziune, unde avea o emisiune de noapte.

            Era bolnav Poetul. Bolnav de poporul român! Îl durea durerea poporului din care şi el făcea parte. Dar el avea cuvântul! Cuvintele veneau singure la el, nu el trebuia să le caute, mii şi mii de versuri s-au născut aşa. A scris mult, şi mă bucur că Dumnezeu i-a îngăduit să trăiască ceva mai mult decât Eminescu, ca să poată crea. Ca să poată fi lângă noi.

            A scris şi a vorbit pentru noi, atât cât a fost conştient, ultima oară pe patul de spital, acum câteva zile.

            Mi-e inima grea pentru cultura română, şi mi-e groază de ceea ce urmează, pentru că se pierd valorile în morminte!Şi altele nu mai avem!

            Nu ştiu dacă noi putem face ceva pentru el, doar să ne amintim cu gând bun, că a fost odată Adrian Păunescu. A fost? ESTE!

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Follow by Email
RSS
INSTAGRAM

5 thoughts on “A FOST ODATA ADRIAN PĂUNESCU…

 1. AM RĂMAS AI NIMĂNUI MAESTRE

  Condoleanţe biet popor român
  Te-ncearcă Dumnezeu cu disperare
  Ţi-a luat în cer poetul brav şi bun
  Şi ai rămas străin în lumea mare

  Umili mai punem flori lângă mormânt
  Ca lângă un părinte spre povaţă
  În viaţă ne-ai creat poemul sfânt
  Prin moarte ne eşti lecţie de viaţă

  Condoleanţe biet popor român
  Te-ncearcă soarta încetul cu încetul
  Şi ţi l-a luat din lume pe poetul
  Care ţi-a fost şi domn dar şi stăpân

  Umili ne spunem ruga rând pe rând
  Cu ochii pe-ale cerului ferestre
  Ne este frig în simţuri şi în gând
  Şi am rămas ai nimănui maestre

  Silvia Petre-Grigore

 2. Chiar sunteti penibili. Cu nevoia asta de a face PANARAMA! Ca asta a fost cenaclul Flacara.Chestii de acelas soi au facut si Musolini si Hitler. Oamenii care au cu adevarat de spus ceva celorlalti sunt modesti si o spun decent.Singurul lucru care trebuie cu adevarat spus e: Dumnezeu sa-l ierte! O zi buna!

 3. frumoase viersuri,exprima atit de bine ce simtim,felicitari.Un lucru ma uimeste ,multe din ziarele din diaspora,nu scriu nimic despre moartea marelui poet ADRIAN PAUNESCU,nici chiar MARIAN PETRUTA in blagul pe care atit de multi romini din toata lumea il citesc zilnic.CIUDAT.

 4. de bine despre paunescu scriu cei care ai iubit comunismul, pe ceausescu, si pe paunescu care le-a iubit pe ambele.
  moartea revolutionarilor in ’89 a fost in zadar probabil, crestinii morti prin inchisori si ei la fel s-au jertfit degeba pentru ca pupincuristii sitemului comunist n-au disparut nici dupa 20 de ani, au fugit doar ca niste lasi si lichele in America si in occident unii din ei, dar nu sunt decat niste cartite nenorocite care stau la panda si ataca de fiecare data cand li se iveste ocazia…
  mi se face scarba sa vad ca ziarele din America publica mizeriile unor astfel de indivizi…
  paunescu n-a fost decat un lingau si un comunist convins(parte dintr-un trecut negru al istoriei Romaniei, cand s-au realizat cele mai odioase crime impotriva poporului, toti cei care scriu de “bine” despre paunescu uita asta aruncand la gunoi jertfa patriotilor romani ucisi de comunisti), atat inainte cat si dupa ’89 iar cei care nu vor sa recunoasca asta, nu o fac pt ca sunt la fel ca el.
  iadul o sa-i manance pe toti acesti comunisti….
  iar pupincuristii lui paunescu incearca sa isi castige glorie de pe urma popularitatii lui paunescu, nimic mai mult, dar in realitate sunt doar niste nulitati.

 5. Vorbele bune si de suflet din articol,trimit la lada de gunoi postarile privind poetul.Sa iasa-n primul rand din lumea aceasta cel care n-a defilat incolonat de 7 noembrie,1 mai si 23 august,si n-a strigat lozinci glorioase !Care mare om,poet,scriitor,istoric,politician din istoria tarii n-a avut umbre ori slabiciuni?Cine vrea sa afle,sa binevoiasca a citi pe Lucian Boia in ,,Capcanele Istoriei”,si apoi sa dam cu piatra !…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.