April 11, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Când ne va spune Sergiu Nicolaescu adevărul?

7 min read

Când ne va spune Sergiu Nicolaescu adevărul?

 

Autor: Ion Coja

 Am declarat şi în Senat, în toamna lui 1992, când s-a discutat raportul comisiei de cercetare a evenimentelor din Decembrie 1989: rostul comisiei „Sergiu Nicolaescu” nu a fost să afle adevărul despre decembrie 1989, ci să le ofere autorilor loviturii de stat posibilitatea ca prin audierea martorilor să afle ce ştie lumea despre cele întâmplate în decembrie 1989. Ce anume s-a aflat din secretele loviturii de stat! Organizatorii revoluţiei aveau nevoie să ştie ce se ştie în rândurile oamenilor din afara conspiraţiei despre partea nevăzută (şi criminală!) a revoluţiei, pentru a lua măsurile de contracarare şi contrafacere a adevărului. Măsuri care nu s-au sfiit să meargă până la asasinat, cazul senatorului Şerban Săndulescu, bunăoară, care a plătit cu viaţa încăpăţînarea sa de a nu accepta versiunea Sergiu Nicolaescu despre decembrie 1989 şi de a formula altă ipoteză, alt raport! Mai mult decât oricine, vinovaţii de măcelul din decembrie 1989 aveau nevoie stringentă de ancheta comisiei parlamentare şi de prezenţa în comisie a unor oameni de-ai lor, de-ai celor implicaţi în revoluţie ca autori şi executanţi ai scenariului, cunoscători ai secretelor care trebuiau păstrate cu orice preţ.

        La început, când în fruntea comisiei a fost numit Sergiu Nicolaescu, m-am numărat şi eu printre cei care l-au contestat chiar şi ca membru al comisiei: Sergiu Nicolaescu trebuia audiat ca martor, ca actor  şi, poate, ca regizor al aşa zisei revoluţii. Nu avea ce căuta ca anchetator al unor evenimente soldate cu sute de morţi, evenimente la a căror desfăşurare participase fără să ne fie clar în ce calitate şi cu ce justificare. Cine ne garanta atunci şi cine ne garantează chiar şi azi, că Sergiu Nicolaescu nu se numără printre vinovaţii de carnagiul din decembrie 1989?! Vinovat pentru premeditarea acestui masacru sau „numai” pentru neglijenţa sau incompetenţa cu care s-a amestecat acolo „unde nu-i fierbea oala” domnului regizor!…

         Prezenţei lui Sergiu Nicolaescu în comisie i se opunea un principiu de drept roman bine stabilit: Nu poate fi nimeni judecător în propria sa cauză. Mai tare decât dreptul roman s-a dovedit însă algoritmul parlamentar. Din pricina acestuia, deşi m-am oferit cu insistenţă, nu am fost acceptat în comisie…

         Despre reaua credinţă a lui Sergiu Nicolaescu s-au adus nenumărate dovezi. Ultima a adus-o însuşi împricinatul, fireşte, fără să-şi dea seama. Atunci când, în urmă cu câteva săptămâni, a găsit de cuviinţă să intervină în disputa dintre Cornel Dinu şi Petre Roman, confirmând la postul B1 TV declaraţia marelui fotbalist, precum că l-a auzit pe Petre Roman dând un telefon la care a vorbit ruseşte, asta în dimineaţa zilei de 24 sau 25 decembrie, în clădirea televiziunii… Am pus atunci întrebarea, pe care o repet acum: în raportul întocmit la Senat, Sergiu Nicolaescu a consemnat această informaţie pe care el însuşi o deţinea în chip direct, nemijlocit, ca actant al revoluţiei lui Peşte? L-a chemat în faţa comisiei pe Petre Roman ca să-l întrebe cât se poate de oficial cu cine şi ce a vorbit în acea dis de dimineaţă?

         Sunt convins că nu! Aşadar, de ce? De ce Sergiu Nicolaescu a ascuns acest detaliu care dă peste cap toată pledoaria lui Petre Roman, altminteri de nimeni luată în serios, cum că pe individ l-a făcut prim ministru valul de entuziasm revoluţionar al maselor, în chip spontan şi ne-programat.

         Mai vin azi cu o întrebare nouă pentru acelaşi preşedinte al Comisiei pentru Înmormîntarea Adevărului privind evenimentele din decembrie 1989. O întrebare la care nu voi accepta ca răspunsul marelui regizor să fie aceeaşi tăcere suverană, sastisită, de om care nu dă importanţă la toate nimicurile. De data aceasta  martorii sunt mult mai mulţi: câteva zeci de muncitoare de la Apaca, croitorese, care în acele zile fierbinţi au primit sarcina de a confecţiona 3600 de steaguri tricolore, fiecare steag având o suprafaţă cam de un metru. Comanda venise din partea lui Sergiu Nicolaescu prin ministresa din acele zile. Nu Lia Ciobanu, refugiată la ambasada Ungariei prietene, ci adjuncta acesteia. Comanda fusese făcută aşadar de Sergiu Nicolaescu şi, adaugă sursa mea de informaţii, tovarăsul S.C., al cărui nume nu mă grăbesc să-l fac public, încerc să verific dacă nu cumva este vorba de altă persoană. În cazul lui Sergiu Nicolaescu nu există însă niciun dubiu că despre domnia sa este vorba. Informaţia este absolut sigură şi deja verificată de mine.

        Ce anume ar fi de mirare în comanda făcută de vestitul strateg al atâtor războaie virtuale, toate desfăşurate la Buftea, atent cinematografiate, dar nici unul real, adevărat? (Se pare că această frustrare l-a determinat pe pacientul S.N. să se implice atât de activ într-o poveste reală, cu gloanţe gloanţe şi morţi morţi, însângeraţi de propriul sânge, iar nu de vopsea şi alte trucuri cinematografice… Caz clinic?)

        Mirarea este că tricolorul românesc a suferit în „viziunea” lui Sergiu Nicolaescu o modificare neaşteptată: culorile nu mai erau egale! În tricolorul comandat de Sergiu Nicolaescu culoarea roşie rămânea la locul şi dimensiunea ei, dar galbenul sporea, invada pe diagonală jumătatea de jos a culorii vecine, a albastrului. Raportul dintre cele două culori fiind 1,25 la 0,75. Bizară modificare! Repetată în 3600 de exemplare!! Toate cele 3600 de steaguri au fost ridicate de la Apaca de un trimis al Armatei în numele aceluiaşi Sergiu Nicolaescu. Nu au fost folosite niciodată. Dar acesta nu este un motiv ca noi să nu ne întrebăm la ce urma să fie folosite acele steaguri însemnate într-un mod atât de neaşteptat!

         M-am adresat unui om de specialitate, adică unui fost ofiţer de securitate, teoretician şi practician al diversiunii, din întâmplare fost coleg de liceu militar cu Sergiu Nicolaescu, întrebându-l care poate să fie noima unui lucru atât de ciudat. Nu i-am dat niciun nume,  ci doar precizarea momentului: decembrie 1989. Şi i-am cerut o explicaţie, un comentariu. Iată-le: De astfel de steaguri, cum nu ar mai fi avut nimeni, se puteau folosi pentru a se recunoaşte între ei numai membrii unei organizaţii conspirative, participanţi la acţiuni de stradă, de confruntare armată, unde era foarte important să nu-i confunzi pe tovarăşii de baricadă cu orice gură cască care a pus şi el mâna pe un drapel şi a ieşit în stradă să moară pentru democraţie! Cam la fel cum procedează masonii, având anumite semne discrete prin care să se recunoască între ei care sunt masoni, fără să se cunoască în persoană.

        În această poveste este impresionant numărul de steaguri, care trebuie raportat la faptul că, în principiu, la acţiuni de stradă, fiecare drapel este purtat de un grup de persoane. Cu alte cuvinte, numărul steagurilor, 3600, ne dă un indiciu despre numărul tovarăşilor de stindard ai lui Sergiu Nicolaescu: zeci de mii! Zeci de mii de „revoluţionari”, aşadar! Aflaţi sub comanda lui Sergiu Nicolaescu?!… Ei urmau să facă ceva împreună în acţiuni de stradă, dar nu e uşor de spus ce! Am putea deduce că în ce aveau de gând să facă se simţeau stânjeniţi de românii care deja erau în stradă, fluturând stindardul tricolor. Le trebuia un semn distinctiv de recunoaştere, acel tricolor deformat, nu ca să defileze cu el, ci pentru ca, în eventualitatea unui conflict între români şi români, purtătorii drapelului …sergiot să se poată identifica uşor între ei ca partizani de idei şi idealuri cu Sergiu Nicolaescu, con-militoni… Manevră destul de nătângă, rocambolescă, zic eu, ca nespecialist, căci exhibarea unui asemenea semn ciudat de recunoaştere îl ajută şi pe inamic să te identifice!… Dar cine ar fi fost inamicul? That the question!…

       Aşadar, domnule Sergiu Nicolaescu, se cuvine să ne lămuriţi despre ce este vorba în povestea cu tricolorul care merită să vă poarte numele. Iar mai apoi să apreciaţi singur cum se potriveşte povestea acestor 3600 de stindarde cu Raportul şi ancheta dumneavoastră asupra evenimentelor din decembrie 1989? Nu-i aşa că în Raport nu aţi suflat nici un cuvînt despre ce urma să se întâmple în timpul revoluţiei cu tricolorul acela, revizuit? Iar dacă aţi omis această mărturie, despre care eraţi în perfectă cunoştinţă, nu-i aşa că întreg raportul e lovit de nulitatea autorului ca martor şi judecător imparţial?!

P.S. Un sfat: să nu negaţi şi să nu trageţi de timp. Daţi răspunsul corect şi repede. Sunt prea multe persoane implicate în executarea comenzii venite de la revoluţinarul Sergiu Nicolaescu. Iar majoritatea dintre ei nu mai au niciun motiv să tacă. Cine ştie? Poate explicaţia este simplă şi fără implicaţii majore, de interes pentru istorie sau justiţie. Vă rog să oferiţi explicaţia, cu indicarea dovezilor ce pot fi convocate pentru a vă crede! Căci pe cuvînt eu nu vă mai cred!

2 thoughts on “Când ne va spune Sergiu Nicolaescu adevărul?

 1. Cunosc o persoana romana din America prin care am fost socat sa aflu acum cativa ani un adevar de ne-uitat referitor la Sergiu Nicolaescu. Cand eram in tara admiram acest actor prin curajul de-a face fime ca Aurul Ardelenii etc. cu Ilarion Ciobanu prin america, un adevara curaj artistic. La care mi s-a spus ca a fost cel mai mare “suflator” din randul actorilor, un egoist si un oportunist, calcand peste cadavre pre a-si atinge scopul. Si-n america sunt actori si actori, insa adevaratii actori pentru ca nu sunt evrei nu primesc contracte de a acta in diferite filme de lung sau scurt metraj. Unii trebuie sa filmeze in afara americii ca Mel Gibson “Patimile” etc, Tot asa si cu “actorul” cameleon SERGIU (oare numele nu ne spune nimic SERGIU suna ca nume rusesc nu romanesc ce ziceti ???) Ar fi bine ca cineva sa se uite la obarsia acestui nume si neam. Nicolaescu poate fi de la Nikonski sau Nicoloff etc. Nu ne surprinde sa fie vreun rus cu nume schimbat cum au facut-o asa de multi care lucrau pentru KGB si erau cu nume romanesc in guvernul romaniei comuniste.
  Adevarul iese la suprafata mai devreme sau mai tarziu si la multi le e frica de el. DE CE LE E FRICA NU SCAPA ! vorba romanului nu a rusului.

 2. …..da,marele sergiu nicolaescu,recunoscut ca un actor,regizor ,revolutionar de exceptie,care a jucat un rol foarte important in eliberarea romaniei de sub jugul comunist,aceasta e poza de exceptie cu care apare mandru in tabloul cu personalitati marcante ale romaniei de inainte de 1989 si dupa 1989.
  poporul roman este un popor harnic ,cu frica de d-zeu ,cu sufletul deschis si deosebit de primitori,…asa a fost!acum din cele enumerate de mine sunt mai putine asta datorita unor oameni de bine care au vrut sa scape tara de comunisti si au condus-o spre un mare dezastru profitand de bunatatea oamenilor de buna credinta de la tara,chiar si de la oras care au crezut in oameni ca sergiu nicolaescu ca va fi un d-zeu pt noi romanii.
  mai mult decat atat a iesit pe sticla la tvr 1 si a imbrobodit poporul cu diverse fraze miselesti si a propulsat diverse personalitati care a ajuns sa conduca tara dupa bunul plac al servciilor secrete ascunzand romanilor aspecte foarte importante chiar din primele momente ale loviturii de stat,pt ca revolutie nu a fost!
  in acest moment domnul care a participat la turnarea ascestui film adevarat in care mii de tineri nevinovati au murit si dupa ei alte mii de parinti,frati si neamuri au avut de suferit,si tot ce a insemnat romania de alta data cu toate bogatiile si cu toate frumusetiile ei s-a distrus si s-a instrainat, ar merita maltratat la maxim pt ca datorita lui si a altor minti bolnave s-a ajuns in aceasta faza,din cea mai bogata tara din europa am ajuns rusinea europei!
  FELICITARI D-LE NICOLAESCU ati reusit impreuna cu suita d-voastra sa ucideti romania.ati putea turna un film -MACELUL DIN 89 sau LIBERTATEA UCISA DIN FASA in care d-voastra puteti fi si actorul principal si regizorul de exceptie(cum de altfel ati fost si sunteti numai ca sunteti dupa o cortina destul de groasa de dupa care nu puteti fi vazut de cei care nu cunosc jocurile mizerabile ale scenei politice)
  noi cei tineri venim cu rugamintea ca macar in ceasul al noualea sa ne spuneti si noua ce a fost in mintea voastra atunci cand ati pus la cale lovitura de stat,nu dorim decat adevarul,oricum a iesit la iveala si v-a iesi in continuare,dar macar aveti bunul simt de a veni si spune AM GRESIT! FILMUL NU A AVUT SUCCES……pacat ca noi toti ceilalti am avut de suferit si vom mai avea,intotdeauna cei nevinovati au platit si vor plati mereu!
  RUSINE SA VA FIE!si d-voastra ca si noi platiti totul pe pamant si nimeni nu pleaca cu datorii pe lumea cealalta asa ca viitorul suna bine….!nici o plata fara rasplata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.