March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

BEC a inceput renumararea voturilor nule. Va decide CCR repetarea alegerilor?

2 min read

voturi saci_curentul_ziare Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca toate voturile declarate nule la alegerile prezidentiale din 6 decembrie sa fie renumarate si reexaminate.

Decizia a fost luata pentru a se stabili daca exista diferente intre procesele verbale transmise de Biroul Electoral Central si realitatea constatata dupa reexaminarea voturilor, se arata intr-un comunicat al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

Hotararea a fost luata cu majoritate de voturi de catre plenul Curtii Constitutionale. Decizia este definitiva si se comunica Biroului Electoral Central, care urmeaza sa renumere voturile nule.

Aceasta este prima decizie de acest fel a Curtii si presupune renumararea si reexaminarea a 138.446 de voturi nule, adica 1,3% din voturile exprimate.

Avand in vedere ca diferenta dintre cei doi candidati, Traian Basescu si Mircea Geoana, este de doar 0,67%, exista posibilitatea ca reanalizarea si renumararea voturilor nule sa inverseze ierarhia, ceea ce ar insemna ca alegerile au fost fraudate cu consecinta schimbarii rezultatului final, deci trebuie repetate.

Aceasta decizie ar insemna ca scrutinul se va repeta in a doua duminica de dupa luarea deciziei, adica am avea din nou alegeri, cel mai probabil intre Craciun si Revelion.

Asadar, decizia de vineri a Curtii Constitutionale poate fi un prim pas spre repetarea alegerilor, o premiera istorica in Romania, deloc de dorit daca ne gandim la starea economica dezastruoasa in care ne aflam, care ar putea fi adancita de prelungirea crizei politice.

Pe de alta parte, in cazul in care exista indicii serioase de fraudare a alegerilor, care ar putea determina o schimbare a castigatorului, decizia Curtii ar fi una justa si necesara, chiar daca este un moment in care unii ar putea spune ca economia ar trebui sa bata democratia.

Basescu si PD-L nu au emotii

Presedintele Traian Basescu considera ca decizia de vineri a Curtii Constitutionale este normal, avand in vedere reclamatiile pe care le-a facut PSD-ul. “Este normal si democratic. Mi se pare corect ca s-a dat curs solicitarii PSD de a se renumara voturile anulate”, a declarat seful statului de la Bruxelles.

Basescu spune ca nu cunoaste ratiunea care a stat la baza deciziei, dar il intereseaza fondul, pentru ca “face parte din dreptul oricarui candidat sa solicite un lucru si daca Curtea Constitutionala a luat aceasta decizie inseamna ca cel care a reclamat a adus argumente solide”.

Intrebat daca aceasta hotarare ii da emotii cu privire la pastrarea fotoliului prezidential, seful statului a raspuns: “In general, sunt un om calm”.

Nici vicepresedintele PD-L, Adriean Videanu, nu s-a aratat ingrijorat de decizia Curtii Constitutionale.

“Decizia Curtii Constitutionale nu trebuie sa ingrijoreze pe nimeni, cred ca autoritatile statului trebuie sa se supuna. Este un proces corect, democratic, cu totii vom participa la procesul de renumarare a voturilor nule. Decizia Curtii va duce la eliminarea oricaror suspiciuni care exista”, a declarat Videanu.

Si liderul PD-L considera ca este bine sa se elimine orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor, “pentru ca avem nevoie sa se valideze niste alegeri corecte”, a declarat Emil Boc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.