March 16, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Basescu vrea referendum pentru Parlament unicameral in ziua alegerilor prezidentiale

2 min read

traian-basescu_curentulPresedintele Traian Basescu a cerut, joi, organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, 22 noiembrie, pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 din 471 cati sunt in prezent si crearea unui Parlament unicameral.

“M-am adresat presedintilor celor doua Camere, solicitandu-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar pentru organizarea unui referendum national prin care sa consultam poporul cu privire la doua aspecte: reducerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maxim 300”, a anuntat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a explicat de ce anume un Parlament unicameral ar raspunde nevoilor actuale ale Romaniei, dar si care sunt avantajele unui astfel de sistem.

In primul rand, a spus Traian Basescu, birocratia ar fi redusa, deciziile s-ar lua intr-o perioada de timp mai scurta, iar activitatea parlamentarilor ar fi una eficienta. In acelasi timp, ar fi si o modalitate de reducere a coruptiei: “mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta”.

Prin aceeasi masura, s-ar reduce si numarul celor care fac parte dintr-o clasa de privilegiati, pensii speciale, cu sume forfetare, cu sume speciale aflate la dispozitia lor. Concret, mai putine persoane de platit de la buget ar reduce cheltuielile de functionare a statului, a continuat Basescu.

Tot prin reducerea numarului de parlamentari si prin trecerea la un Parlament unicameral, direct proportional cu miscorarea numarului de alesi, s-ar micsora si chelutielile.

Presedintele a amintit ca, astfel, Romania s-ar alinia transformarilor de la nivelul UE, prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in baza caruia Parlamentul European va coopera continuu cu Parlamentul Romaniei. In plus, Romania va avea oricum o singura camera a Parlamentului la Bruxelles sau Strasbourg.

“Un Parlament unicameral cu un numar mai mic de parlamentari cred ca raspunde nevoilor Romaniei si avantajele sunt multiple. Decizia in Parlament s-ar lua mult mai usor si Parlamentul ar deveni mult mai eficient. Cheltuielile de functionare a statului s-ar reduce in mod rezonabil.

Ar fi un element de reducere a coruptiei, mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta. Nu acuz pe nimeni, dar riscul este mai redus. Singura solutie pentru a impinge lucrurile inainte e consultarea poporului”, si-a motivat Basescu cererea facuta joi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.