March 16, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Principele Radu Duda s-a retras din cursa pentru presedintie

3 min read

radu_dudaPrincipele Radu Duda a anuntat miercuri ca se retrage, “cu parere de rau, dar cu speranta in viitor” din cursa pentru Cotroceni pentru ca nu are sprijinul societatii civile.

Duda isi motiveaza gestul prin faptul ca, desi 12% dintre romani ar fi votat cu el, asa cum aratau sondajele, si “Romania Altfel”, crezul sau, este posibil, intelectualii tarii vor suferi o noua umilinta la aceste alegeri.

Iata mai jos comunicatul remis Curentul International:

Din gradina Palatului Elisabeta, la 9 aprilie 2009, am anuntat intentia mea de a candida la Presedintia Romaniei. Mesajul de astazi este mai insemnat decat cel din aprilie, fiindca este rezultatul unei experiente inegalabile.

De cand am hotarat sa ma prezint la alegerile prezidentiale pana astazi au trecut cinci luni. Acum stiu ca “Romania Altfel” este posibila, ca ea are adepti. Cei 12% dintre romani care ar dori sa voteze cu mine sunt un izvor de bine nepretuit. Ei s-au asezat in jurul ideii de respect al Statului si de profesionalism in viata publica fara sa-i oblige nimeni. 12% dintre romani convinsi sunt mai puternici decat 35% dintre romani pacaliti, constransi sau interesati.

Cum stau lucrurile astazi: Stanga politica este in buzunarul prezidential. Dreapta politica a ales sa ignore proiectul Casei Regale, crezand ca astfel va avea un castig politic pe termen scurt. Va fi o repetare a greselii din 1997. In mod normal, demersul de insanatosire a institutiilor Statului ar fi trebuit sa faca mediul de afaceri, corifeii societatii civile si mass-media solidari cu proiectul meu. Nu s-a intamplat asa. 12% dintre romani cred, insa, astazi, altfel.

Intelectualii romani, cei multi si anonimi, vor suferi o noua portie de umilinta. Cei care au avut urechi sa auda stiu, insa, astazi, ca se poate conta pe o “Romanie Altfel”.

Dupa un efort entuziast si neobosit, anunt retragerea mea din cursa pentru Presedintie, cu parere de rau, dar cu speranta pentru viitor.

Odata cu iesirea mea din cursa, de aici incolo, campania prezidentiala nu va mai fi o lupta electorala, ci o lupta intre clanuri.

Presedintele politician, oricare va fi el, va actiona in detrimentul institutiei Statului roman, in avantajul partidului sau si pe criteriul intereselor economice de grup. Majoritatea oamenilor puterii din Romania trateaza institutiile publice si Statul ca pe bunuri personale. Presedintele actual a inceput privatizarea Statului roman. Presedintele viitor va continua privatizarea.

Majestatea Voastra, ati asteptat mai bine de saizeci de ani ca Europa, apoi Romania, sa-si vina in fire. Binecuvantarea pe care mi-ati dat-o sa candidez este cel mai frumos semn de incredere pe care l-am primit in viata mea. Prin ea, mi-ati dat o sansa sa fiu cu adevarat util tarii. Va trebui, cred, sa mai asteptati. Chiriasii istoriei sunt la locul lor, neclintiti.

Cu toate acestea, Romania anului 2010 va fi o tara conectata, cu 12 milioane de oameni care intra pe internet. Cu sute de mii de tineri care nu inteleg ce inseamna ingenuncherea identitara sau ideologica, actiunea securista ori cumpararea inteligentei. Cu milioane de romani care domiciliaza temporar in Europa occidentala si care au scapat de cercul vicios al puterii personale de la Bucuresti.

Romania profunda de astazi cunoaste proiectul meu prezidential si are, in buna parte, sentimentul ca avem nevoie de o altfel de tara, de un altfel de Stat, de altfel de institutii. De etica si profesionalism.

Principesa si cu mine va asteptam pe toti cei care credeti ca Romania merita sa aiba un Stat respectabil, institutii profesioniste, mandrie si etica, sa ne construim, in anii care vor urma, “Romania Altfel”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.