March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Proxenetismul politic – made in Romania

3 min read

democrViorel VINTILĂ

 

“Politica se presupune a fi, ca şi vechime, cea de-a doua meserie din lume. Am ajuns să îmi dau seama că se aseamană foarte mult cu cea dintâi.” – Ronald Reagan

Politica din România a devenit un fel de proxenetism legalizat, în care poporul român este tratat și dijmuit precum o curvă de lux. Toți am sperat că după 1989 vom gusta din fructul – până atunci interzis – democrației occidentale și speram(naivii de noi) că, odată cu poposirea așa-zisei democrații, viața noastră să se ”altereze” spre mai bine.

La noi, se pare că, totuși, cuvântul democrație – care conform DEX-ului, ar fi trebuit să însemne ”o formă de organizare și de conducere a unei societăţi, în care poporul îşi exercită (direct sau indirect) puterea – are, din nefericire, o cu totul altă conotație. Se pare că demos nu mai înseamnă popor, ci o mână de parveniți, și kratos înseamnă încă putere, dar puterea este în mâna celor care asupresc și sug de la vulg.

Frank Field spunea că:”Democraţia nu va mai putea sa funcţioneze atâta timp cât politicienii de doi bani vor continua să se considere ca o rasă aparte.” Mi-aş permite să adaug că această “rasă aparte” de politicieni sunt, într-adevâr , politicieni de doi lei, la care însa mai primești și restul…dar, din păcate pentru românaşii de rând, in real life, sunt politicieni de milioane de dolari, care nu dau doi bani pe cei care i-au ales.

Proxeneţii politici din România au fugărit în ultmii 20 de ani peste 3 milioane de mioritici, care au migrat către pășuni mai verzi și fără lupi hapsâni care să îi jupoaie de vii.

În România, din păcate, mojicia a luat locul valorii, mitocănia este substitutul caracterului curat, iar contul în bancă decide și are putere de viață și de moarte asupra oropsitului mioritic.

Valorile se află la baza piramidei, pe când cocalaria și parvenitismul se află în top, râzându-le în nas celor educați, corecți, cinstiți și cu bun simț. Oameni de valoare precum doctori, ingineri și oameni de știință sunt umiliți și batjocoriți în propria lor țara, cu salarii de mizerie, dar apreciați la adevărata lor valoare odată ce trec granița ținutului mioritic.

Cât mai poate acest popor, bun și ospitalier în esența, să mai îndure această formă de prostituție la care este supus de peste 20 de ani? Cât se mai poate fura din această țara? Sau, mai bine zis, cât nu se mai poate fura în această țarisoară…

Chiar nu se poate fura în această țara la modul moderat? Pentru că ar fi o utopie să credem că puteam avea politicieni care să nu fure deloc, ar fi doar un scenariu bun pentru un film cu Tom Cruise în “Mission Impossible“. Și ne mai mirăm de ce sintagma „politician corect” este un… oximoron.

Chiar nu există un plafon al acestei  nesimțiri ordinare care să limiteze jaful și nermernicia? Politicianul român pus pe căpătuială rapidă l-ar face să roșească până și pe Machiavelli….atâta timp cât există mijloace de a fura, se va fura…și când nu vor mai exista, se vor inventa, cu siguranță, alte modalitați.

Plebea mioritică este intoxicata, anesteziată de presă, de televiziunile aservite și de către jurnaliști și moderatori slugarnici – a căror coloană vertebrală de meduză se îndoaie precum ordonă stăpânul – care. în stil machiavelic și ordinar, pupa mână stăpânului (dar și partea dorsală) și care dejecta mizerii și minciuni cu iz electoral, menite să atragă voturile necesare pentru a-i instala la conducerea țării pe cei pe care-i slugăresc orbește și cu sfințenie.

Cineva spunea că:“Politicienii, asemenea scutecelor, trebuie să fie schimbați în mod regulat, din aceleași motive.”  Uite că i-am schimbat, însa mirosul persistă!

Câtă dreptate a avut Esop când a spus că: “Pe hoţii mărunţi îi trimitem la spânzurătoare, iar pe ce mari îi numim in funcţii publice.”

 

VIOREL VINTILAViorel VINTILĂ

Freelance Journalist

California, USA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.