November 20, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Mai trăim în URSS?

3 min read

Mai trăim în URSS?

Autor: Doina Dabija (Chişinău, Basarabia)

 

Secţiile de votare din Botanica mi-au creat impresia că încă mai trăim în URSS.

Fiindcă, în timp ce în jurul meu am auzit multă vorbă rusească, basarabenii mei au votat în şoaptă.

Însă nu m-am mirat să văd aceleaşi feţe mancurte ca şi-n anii precedenţi, care nu s-au stingherit să-şi exprime părerea lor cu voce tare, ca şi cum s-ar fi aflat în Rusia şi nu într-o ţară românească.

Vrând iarăşi să ne demonstreze că ei sunt stăpâni aici. De aceea fraze precum: „Mî budem golosovatʼ za svobodu stranî” (Noi vom vota pentru libertatea ţării), am auzit la tot pasul. Dar pentru care libertate au votat aceşti rusofoni deja se subînţelege. Fiindcă ei au complotat împotriva noastră dintotdeauna, pregătindu-se minuţios mai ales pentru ziua alegerilor.

De exemplu, joi, 17 octombrie, în faţa Curţii de Apel din sectorul Botanica, aceşti trădători de neam s-au adunat în număr mare şi au strigat cât i-au ţinut gura: „Naşa Moldova, naşi maldavanî, mî patriotî, nam nado svobodnaia strana” etc. (Moldova noastră, moldovenii noştri, noi suntem patrioţi, noi avem nevoie de o ţară liberă).

Apoi, o baborniţă căreia îi tremura barba de răutate, vrând să fie şi mai convingătoare, a urlat: „Von iz Moldovî!” (Afară din Moldova!) Aceste lichele dând de înţeles că noi, românii basarabeni, ar trebui să ieşim din ţară, ca ei să se facă mai comozi. Obrăznicia lor fiind înfruntată numai de un singur om, Marian Andonii, care, aflându-se în preajma acestor rusofoni, a încercat să-şi apere ţara, dar şi pe noi toţi. Gest ce i-a deranjat pe cei care mănâncă din pâinea noastră, dar sunt convinşi că preşedintele Republicii Moldova nu e nimeni altcineva decât ministrul de externe al Rusiei, Maria Zaharova, care în acest an n-a închis un ochi din cauza grijii pe care ne-o poartă, afirmând de nenumărate ori că: „România va acapara R. Moldova şi o va lăsa fără limbă şi identitate” ori „Deja au început să înlocuiască limba moldovenească cu limba română, având loc schimbarea la faţă a naţionalităţii din moldoveni în români”. Aceasta fiind mai „deşteaptă” în afirmaţii decât Vladimir Jirinovski, pe care se vede că nu l-a auzit când a menţionat că: „Moldovenii sunt români! Noi, ruşii, le-am dat numele de moldoveni, dar ei sunt români. Ideea de „moldovenism”, tot mai promovată în ultimii ani peste Prut, este în realitate o invenţie din perioada sovietică.” sau „Bucovina şi Basarabia le-am luat în 1939. Dacă nu era Hitler, nu ne atingeam de acele pământuri.” Ei, şi numai „sfânta” Zaharova gândeşte altfel, fiind un exemplu de neclintit atât pentru Ilan Şor, Evghenia Guţul, Natalia Morari, Victoria Furtună şi pentru toată clica aceasta de proruşi din Republica Moldova, ce tot încearcă să ne înveţe de unde venim, încotro mergem, ce limbă vorbim şi cine suntem. Purtând împotriva noastră un „război” continuu, care am câteodată impresia că nu se va termina niciodată. Pentru că ruşii de pe acest teritoriu visează pământ. Pământul nostru! Afirmând că în Basarabia ar domina dictatura, fără însă să privească către Moscova, unde aceşti protestanţi, dacă ar fi îndrăznit să rostească măcar şi-un singur cuvânt împotriva regimului, ar fi fost arestaţi imediat. Dar, ştiind ce avem în casă, ar trebui să devenim şi mai precauţi. Pentru că încă n-am câştigat aceste alegeri. Ocupanţii din ţara noastră, care reprezintă aici interesele Federaţiei Ruse, vor continua să lupte contra noastră aşa cum au făcut-o şi până acum. Fiindcă cei care ne-au deportat, înfometat şi deznaţionalizat vor să repete istoria. Aşa că e momentul să le oprim lătratul şi să prindem curaj pentru a ne apăra ţara şi identitatea.

Foto. Doina Dabija

1 thought on “Mai trăim în URSS?

  1. Experiența ta la secțiile de votare este înțelegătoare și reflectă o îngrijorare față de identitatea națională a Republicii Moldova. Cu toate acestea, este important să evităm generalizările și să încercăm să înțelegem complexitatea acestei situații. Utilizarea unui limbaj polarizant și a stereotipurilor nu contribuie la o dezbatere constructivă.

    În loc să etichetăm anumite grupuri sociale, ar trebui să ne concentrăm pe valorile comune care ne unesc ca societate, precum democrația, statul de drept și respectul pentru diversitate. Dialogul deschis și constructiv este esențial pentru a depăși diviziunile și a construi o Moldovă mai puternică și mai unită.

    Este normal ca într-o societate să existe o diversitate de opinii și perspective politice. Generalizările pot simplifica în mod excesiv realitatea și pot duce la polarizare. Care sunt motivele pentru care crezi că oamenii au ales să vorbească în rusă în acea situație?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.