October 17, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e!… cu Tudor Petruț – Alegeri cu un singur candidat

3 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e!… cu Tudor Petruț – Alegeri cu un singur candidat

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Pentru procurorii democrați, aleși și nu desemnați, Letitia James și Alvin Bragg în New York, și Fanni Willis în statul Georgia singura platformă politică a fost promisiunea solemnă că vor folosi toate metodele la îndemână pentru a-l urmări penal și condamna pe Donald Trump. Și toți trei au fost aleși, demonstrând că votanții locali au fost pe deplin de acord cu platforma lor electorală anti-trumpistă. Ținându-se de cuvânt, cei trei cavaleri ai justiției au reușit într-adevăr să-l urmărească penal pe marele miliardar, acuzăndu-l bazat pe novatoare interpretări ale literei legii. Procesul din Georgia s-a pierdut în neant, transformându-se într-o savuroasă tragi-comedie romantică. Trump a fost însă găsit vinovat în New York, o decizie care va fi contestată în favoarea inculpatului la apel. Condamnarea trumpiană a folosit mașinii de propagandă democrată pentru a-l portretiza pe candidatul republican la președinție drept condamnat de drept comun. Cine poate să voteze pentru un viitor domiciliat la răcoare?

(Caricatură de Ma Vie en Blonde cu ChatGPT)

Ultima „modă” în jurnalele și emisiunile de comentarii și opinii pe majoritatea posturilor de televiziune americane sunt invitați republicani care se dezic public și îl defaimă pe candidatul prezidențial al propriului partid. Îndemnându-i și pe alți republicani să se dezică de eminența portocalie și să voteze cu oricine numai cu Trump nu.

De asemenea, că tot vorbim de mass-media (de partid și de stat), majoritatea știrilor și comentariilor politice sunt despre Donald Trump. Ar fi un avantaj, s-ar zice. Numai că predomină tonul negativ. Interpretările și speculațiile sunt mereu împotriva guralivului fost președinte, predispus de altfel la gafe oratorice. Poate nu la nivelul contra-candidatei sale care este maestră a salatei verbale, dar niciodată criticată în presă. De exemplu, canalul ABC, unul dintre „cele patru mari”, care a găzduit dezbaterea prezidențială, a comentat aproape peste 90% pozitiv despre candidata democrată și nu mai puțin de 90% negativ despre candidatul republican.

„Analiștii MRC au revizuit toate cele 100 de reportaje despre campanie care au fost difuzate la World News Tonight de pe ABC, începând din ziua în care vice-președinta a intrat în cursă pe 21 iulie până pe 6 septembrie. Analiștii noștri au găsit 25 de declarații clar pozitive despre Harris din partea reporterilor, prezentatorilor, alegătorilor sau altor surse nepartizane, fără nicio declarație negativă — absolut niciuna. Asta se traduce într-un scor de 100% pozitiv pentru vice-președintă, contrar așteptărilor. În ceea ce-l privește pe Trump, analiștii noștri au găsit doar cinci comentarii clar pozitive, față de 66 de declarații negative, ceea ce înseamnă un scor dezolant de 7% pozitiv (93% negativ)” (newsbusters.org).

Campania electorală democrată, pentru că nu poate folosi succesele remarcabile în varii domenii ale administrației de la Casa Albă, se bazează aproape exclusiv pe atacuri la adresa „fascistului nazist nationalist” herr Trump, o amenințare (portocalie) la adresa democrației americane – care parcă nu a fost președinte timp de patru ani fără a ajunge un autocrat despot dictator. O importantă parte a electoratului democrat (neo-progresist, neo-socialist, nu ne cenzurați vă rog) rezonează și propagă ideea că alegându-l pe Donald Trump distrugem „democrația”, într-o țară care este de fapt o republică reprezentativă constituțională bazată pe principii democratice și nu o democrație ateniană.

Am putea continua cu multe alte exemple. Ecuația democrată a fost mereu să păstreze și să amplifice aversiunea pentru Donald Trump. Ca și în anul de grație 2020, alegătorii să nu voteze pentru unul din candidați ci să voteze împotriva Donald-ului. Fără un candidat viabil, fie că ar fi fost actualul președinte, fie că este actuala vice-președintă, stânga americană nu se poate baza decât pe faptul că anti-trumpismul îl va declasa pe Trump, într-o alegere cu un singur candidat.

 

Foto. Tudor Petruţ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.