May 14, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

„Michigan Acasă” – O nouă publicaţie pe tărâm nord-american

4 min read

„Michigan Acasă” – O nouă publicaţie pe tărâm nord-american

 

Am putea spune că românii americani din statul Michigan au istorie în ceea ce priveşte presa tipărită. În urma cercetărilor pe care le-am efectuat pentru monografia „Românii americani de la Marile Lacuri” (Editura Anamarol, Bucureşti, 2014), am identificat 57 de publicaţii care au apărut timp de peste un secol, începând cu „Deşteptarea” în 1914, la Detroit până la „Curentul Internaţional” (fondat în 1999, în Indiana şi continuat din 2005 în Michigan).

Ne bucură să semnalăm apariţia unei noi publicaţii – „Michigan Acasă” -, ca urmare a unui proiect al Asociaţiei „Suflet Românesc”. Iniţiatorul şi coordonatorul acestuia este Pompilian Tofilescu, căruia i s-a alăturat un grup de români inimoşi.

În data de 6 august, primeam de la Pompilian Tofilescu următorul mesaj: „Am pornit un proiect pentru o publicație lunară pentru românii din Michigan. Profilul va fi diferit de cel al Curentului Internaţional, fiind axat pe informații din comunitate, informații de interes general, curiozități, sfaturi practice, „lifestyle”, divertisment și publicitate. M-aș bucura tare mult dacă ai fi de acord să colaborăm”. Iar acum, după 2 luni, proiectul s-a materializat, prin trimiterea la tipar al primului număr, care va fi distribuit începând cu 8 octombrie 2023.

În timp ce „Curentul Internaţional” a început cu o apariţie săptămânală, având distribuţie în America de Nord (SUA/Canada), „Michigan Acasă” debutează ca o publicaţie lunară destinată comunităţii româneşti din Michigan.

Redăm primul editorial propus pentru primul număr:

„Bine ați venit în Michigan… Acasă!

Este urarea ce ne face mare bucurie să v-o adresăm, acum, la începutul unui drum pe care îl dorim cât mai lung și pe care vrem să pășim împreună. Editat de o mână de români inimoși grupați în Asociația non-profit „Suflet Românesc” și de o mână de colaboratori la fel de inimoși ale căror nume le puteți găsi în caseta redacțională de la ultima pagină, Michigan Acasă își propune să umple un gol. Un gol lăsat liber de încetarea apariției versiunii tipărite, acum zece ani, a publicației surori Curentul Internațional. Suntem peste 100,000 de români în Michigan, fiecare având propriile griji, interesele, grupuri de prieteni, biserici ori organizații comunitare, caritabile sau culturale cărora ne dedicăm timpul rămas disponibil. Cu greu putem însă spune că suntem o comunitate. Michigan Acasă dorește să fie liantul care să ne aducă împreună, în ale cărui pagini să ne regăsim, să aflăm unii despre alții, să ne împărtășim bucuriile, tristețile, realizările… Ne adresăm tuturor celor care simt sau gândesc românește, fără deosebire de religie, etnie, țară de origine, orientare politică, statut social, limbă maternă… și pentru care Michigan înseamnă acasă. Vrem să vă venim mai aproape unii de alții prin informații la zi din comunitate, știri de interes general, mică publicitate, reclame, divertisment, sfaturi practice… Nu vom publica materiale cu caracter partizan politic sau care ar putea ofensa vreun membru al comunității. Am fost întrebați de ce dorim un ziar tipărit, acum, în epoca Internetului, epoca Facebook, Instagram, TikTok, etc. Pentru că, în primul rând, nouă ne pasă de comunitatea românescă, ne pasă de dumneavoastră. Noi vom folosi datele dumneavoastră personale în scopuri comerciale și nu vă vom lăsa la cheremul unor algoritmi impersonali care să vă dicteze accesul la informație. Vrem să vă venim în întâmpinare, să vă fim aproape și să nu vă lasăm pierduți în oceanul de informație disponibil pe Internet. Și poate pentru că suntem un pic nostalgici și credem că nimic nu se compară cu mirosul proaspăt de cerneală a paginilor de ziar răsfoite la o cafea – nici măcar a freca ecranul telefonului minute în șir pentru a parcurge sute de postări de pe Facebook. Toate acestea se vor realiza cu ajutorul și implicarea dumneavoastră. Așteptăm opiniile, anunțurile, rețetele, fotografiile și sfaturile dumneavoastră practice. Vă invităm să deveniți membri ai Asociației, să sprijiniți financiar – în măsura posibilităților – ziarul, să participați împreună cu noi de crearea de conținut pentru ziar, să răspândiți vorba, să oferiți spațiu de distribuție la locaţia instituaţiei sau afecerii dumneavoastră. Numai împreună vom reuși, împreună suntem în Michigan… Acasă!”

Colectivul de redacție

Coordonator: Pompilian Tofilescu

Redactori și colaboratori: Cristian Laslo, Petre Stînea, Ștefan Străjeri, Sorin Olariu, Gheorge Chindriș, Marius Robică… și toți cititorii „Michigan Acasă”.

*

Date de contact (prin messenger, email): michiganacasa@gmail.com, telefon (313)552-6677 sau poștă: P.O. Box 373, Wyandotte MI, 48192.

*

Succes, „Michigan acasă”!

1 thought on “„Michigan Acasă” – O nouă publicaţie pe tărâm nord-american

  1. Mă emoționați prin ideea strașnică pe care o aveți, făcând să apară o nouă publicație cu un titlu premonitoriu, unul care sper și eu, alături de Domniile voastre, va mai întrema comunitatea atât de numeroasă, dar deloc unită a românilor din Michigan. În ultimele două decenii, vizitând frecvent familia fiului meu în Michigan, am putut constata că de la atmosfera de entuziasm s-a trecut cu încetul la apatie, una din care românii nu ies decât de Ziua Națională din 1 Decembrie. Societatea “Avram Iancu” nu organizează decât două evenimente în anul întreg. Este infim, față de nevoia culturală a unei asemenea comunități. Nici Radioul dlui Olaru nu a avut sorți de izbândă. Iată de ce sperăm să aveți succes cu noua publicație. Dacă vă interesează cumva și evenimentele culturale la care noi participăm în România, ne puteți contacta, ca să publicați măcar copertele unor cărți care apar în țară. Vă dorim succes deplin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.