September 7, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Ziua României la Kitchener

4 min read

Ziua României la Kitchener

Autor: Paulina Popescu (Kitchener, Canada)

 

Pe 3 decembrie a avut loc la Kitchener sărbătorirea zilei naționale a României. Asociația ARTA este un pionier în a celebra acest eveniment emblematic. Biletele au fost vândute într-un timp record, 180 de persoane din Toronto, Hamilton, London, Kitchener, Waterloo au participat în spirit de sărbătoare.

Sala a fost decorată cu garoafe în trei culori, șervețe în culorile drapelului și lumini tricolore la ferestre care au accentuat atmosfera festivă. Participanții au fost îmbrăcați în costume naționale, scoase de undeva din lada de zestre a bunicii. Au fost foarte mulţi tineri și adolescenți la acest eveniment. Ringul de dans a fost tot timpul plin și s-a dansat până în zori. Muzica antrenantă s-a datorat renumitei cântărețe Giulia Medrea și D.J. Laur.

Sărbătoarea a debutat cu un program artistic realizat de dansatorii ARTA, marșul românilor la Alba, pe muzica Marianei Anghel „Vin români la Alba iar”. Drapelele României, Republicii Moldova, Canadei și Uniunii Europene au fluturat în acest marș patriotic. Dl. Vas Anton MC a citit mesajul dnei consul Oana-Raluca Gherghe pentru românii din Kitchener.

După un scurt program de dansuri populare executat de Ansamblul de dansuri ARTA, Muzidava și Simion Ciobanu s-a dansat Hora Unirii.

Mulțumim sponsorilor acestei seri minunate: Liviu Bejan de la Sunet Insurance, Flav Onsen de la Royal LePage Wolle Realty, Crema Pastry, Simona Russu de la The cutting edge, Paulina Popescu, Petronela Palamariu, Credit Union, Good life, Radu Secașan, Raul Dudnic.

Mulțumiri voluntarilor care au decorat sala, au obținut sponsorizări Gabriela Cojanu, Simona și Nelu Vulcu, Petronela Palamariu, Adrian Cojanu, Francois Mallette, Vas Anton.

Cu această ocazie au fost oferite două certificate de recunoștință; unul, dlui Liviu Bejan pentru cel mai generos și consecvent sponsor al asociației și altul dlui Ion Damian pentru contribuția sa în sânul comunității românești.

Este 1 decembrie, ziua României, o zi sfântă, cu conotații istorice pentru noi românii de pretutindeni. Ce ați simți dvs dacă ați păși într-un liceu super modern din Canada, cu 1400 elevi, o armată de profesori și ziua începe cu imnul Canadei urmat de imnul României? O mână de elevi români cântă emoționați în fața microfonului conectat la sistemul intercom care transmite în fiecare sală de clasă, cântecul națiunii române. Unii dintre ei s-au născut în Canada, iar alții au venit de mici în țara de adopție și aproape au uitat să vorbească limba maternă. Nu uitați că această tară nord-americană este un paradis al multiculturalismului, al toleranței și că toate națiile sunt respectate.

Această inițiativă a fost lansată de profesorul Ion Damian, care nu are naționalitate română, dar care este mai român decât jumătate din populația României. Nu, nu exagerez. El a înființat o orchestră cu acești elevi din toate colțurile lumii care interpretează bucăți muzicale românești, hore îndrăgite şi ne uimește pe toţi! Elevi din China, Afganistan, România, Rusia fac parte din orchestra Marțişor, care repetă săptămânal în afara programului școlar, în timpul lor liber. Această orchestră reprezintă România la toate festivalurile multiculturale din regiune.

Profesorul Ion Damian a avut această idee de a cânta imnul României acum 10 ani, tradiție care se continuă și acum, în fiecare an, când generații de elevi români trec prin această şcoală.

În prezent, în şcoală nu sunt mai mult de 20 de elevi de origine română, dar respectul pentru ţara de origine este colosal şi ei sunt educați în acest spirit.

Părinții şi elevii apreciază această idee genială a modestului profesor Ion Damian, originar dintr-o localitate din Banatul sârbesc. El este cu adevărat un român cu care ne mândrim aici în Canada. Sincer vorbind, ca el sunt foarte puțini români.

Ion a inițiat prima manifestare eminesciană în Kitchener, eveniment pe care l-a continuat ARTA.  El mi-a sugerat să numim o stradă din Kitchener în memoria lui Eminescu. Tot el a fondat grupul Muzidava. În afară de activitățile muzicale, elevii săi au cucerit și trei titluri de campioni și o medalie de argint în Canada la competiții din domeniul rețelelor de calculatoare. Ca antrenor de fotbal, echipele conduse de el au reușit să cucerească titlul de campion pe regiune de câteva ori.

L-am recomandat pe prof. Ion Damian să faca parte din Muzeul românilor de pretutindeni online, secțiunea „Ești povestea pe care o spui lumii”. Nu pot să îi dăruim un pașaport românesc, dar în schimb ii oferim o hartă a României pe care el o are deja in suflet. Felicitări, Ion Damian!

Foto. Paulina Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.