ROMÂNII DIN CIPRU AU SĂRBĂTORIT LA PAFOS ZIUA LIMBII ROMÂNE!
5 min read
Sâmbătă, 31 august 2013, începând cu ora 17,00, românii din Cipru au celebrat ZIUA LIMBII ROMÂNE în oraşul Pafos din sudul insulei, la Gimnaziul Nikolaidio, unde funcţionează şi Şcoala românească din localitate.
Proiectul “Versuri în dulcele grai românesc pe insula Afroditei” iniţiat de poeta Georgeta Resteman a fost organizat de Şcoala românească din Cipru prin implicarea şi dăruirea domnişoarei profesor Irina Isac (Pafos), Ziarul românesc din Cipru “RO-MANIA” (Veronica Ivanov şi Georgeta Resteman) cu susţinerea Primăriei Pafos prin dl. viceprimar Makis Roussis, Ambasadei României la Nicosia şi Alianţei Românilor din Cipru,
Manifestarea s-a desfăşurat într-un cadru sărbătoresc (fiind prezente circa 70 de persoane) şi a decurs, după cum bine spunea prof. Irina Isac, ca “o lecţie deschisă, o lecţie de la suflet la suflet, despre LIMBA ROMÂNĂ.”
Poeta Georgeta Resteman a rostit cuvântul de deschidere cu aceeaşi emoţie cu care a dat citire unui mesaj de suflet spre cinstirea limbii române, adresat celor prezenţi şi tuturor românilor din Cipru, denumit “LIMBA ROMÂNĂ – COMOARĂ NEPREŢUITĂ A NEAMULUI ROMÂNESC”. “Dacă astăzi MARELE EMINESCU ar fi printre noi, cu siguranţă, i-am săruta şi mâna şi cuvântul… […] Limba română este legătura noastră cu rădăcinile, este cântecul frunzei, suspinul ierbii, leagănul florilor, curcubeul sufletului românesc, este acel TOT care cuprinde o ţară frumoasă, un neam străvechi…”, afirma Georgeta Resteman, accentuând cu precădere în materialul pregătit importanţa păstrării şi promovării limbii noastre şi a valorilor culturale româneşti, oriunde am vieţui pe acest pământ.
“Dragi români,
Să fiţi mereu mândri că sunteţi români şi să arătaţi tuturor acest lucru. Să respectaţi limba noastră strămoşească, elementul care ne defineşte ca români, pretutindeni în lume.” – îndemnă în finalul mesajului transmis românilor din insulă domnul Cristian David – ministru delegat al românilor de pretutindeni, prin vocea Veronicăi Ivanov, redactor şef al publicaţiei “RO-MANIA”.
Părintele Ciprian Danciu, de asemenea prezent în mijlocul enoriaşilor săi, a vorbit despre vechimea neamului nostru şi a limbii române într-un discurs primit cu bucurie de membrii comunităţii. Domnia Sa a scris şi o poezie intitulată “Limba română”, recitată cu emoţie de Ştefan Nicolae, unul din copilaşii prezenţi, al cărei final suna ca un îndemn de suflet adresat tuturor românilor: “Să o scriem cu mândrie / S-o rostim cu bucurie / La mulţi ani, doamnă bătrână!/ La mulţi ani, limbă română!”
Ambasada României s-a adresat celor prezenţi prin reprezentantul său, domnul Consul Valentin Ciprian Muntean, care a vorbit despre importanţa păstrării valorilor culturale româneşti în Cipru, în unitate şi respect între membrii comunităţii. Domnia Sa, într-un registru perfect armonizat cu semnificaţia evenimentului, a recitat apoi cu emoţie poezii din lirica lui Nicolae Labiş şi Octavian Goga.
“Sunt mândră că sunt româncă!” – a afirmat în finalul alocuţiunii sale pline de cuvinte calde care au atins sufletele audienţei, Geta Elia Voicu, artist plastic şi poet, realmente un OM şi un ROMÂN cu care suntem mândri aici, în Cipru.
În cadrul manifestării fost prezentat, mai apoi, un material primit de la doamna prof. Aneta Boţ din Iaşi, coordonator al Revistei „CLARITATEA” – publicaţie care promovează creaţiile literare şi artistice ale elevilor Liceului de artă din localitate, prin citirea unor frânturi din texte şi poezii ale tinerilor ieşeni.
Programul artistic prezentat de copiii Şcolii româneşti din Pafos sub îndrumarea inimoasei profesoare Irina Isac a fost precedat de intervenţia Georgetei Resteman, care a încurajat copiii-recitatori dând citire versurilor proprii dedicate evenimentului sărbătorit: “[…] De vei auzi, Doamne, vreodat’ / Un român uitând limba română / Fie el de-a pururi blestemat / Şi odihnă n-aibă în ţărână! // Doamne, cât ai fost de-ndurător / Când ai vrut ca să mă nasc în vară / M-ai sfinţit în românesc izvor / De cuvânt şi dragoste de ţară.” Glasurile micuţilor români au însufleţit versuri din lirica poeţilor Mihai Eminescu, George Coşbuc, Gheorghe Sion, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Tudor Arghezi, Horia Bădescu, după ce toţi cei prezenţi au intonat Imnul limbii române. Au recitat copiii Georgiana Breazu, Chiriacos Charalambous, Nicolae Ştefan, Cristina Alexandroiu, Athina Drousioti, Andreea Sloduneanu, Alexandra-Valentina Radu, Andreina Gurbet, Nadia Gageac şi micuţa Gabriela Dinu, în vârstă de numai 5 ani, care a încântat audienţa cu “Căţeluşul şchiop”. O supriză minunată pentru participanţi a venit din partea unei fetiţe frumoase care purta în păr un bucheţel de flori roşii, galbene şi-albastre, Gabriela Baciu, cu poezia compusă de ea şi intitulată “Poezie pentru ţară”: “Mi-e drag sǎ scriu şi eu, / În loc de portativ, / Aş vrea sǎ pun un curcubeu. / Pe el sǎ nu pun note / Ci doar sclipiri de stea / Sǎ ştie întreaga lume / Ce mândrǎ sunt de ţara mea.”
Tot în cadrul întâlnirii de la Pafos, Georgeta Resteman a înmânat premiile câştigătorilor concursului de eseuri “Povestea mea în Cipru” iniţiat de ziarul “RO-MANIA”; de asemenea, au fost înmânate premiile şi diplomele câştigătorilor Concursului internaţional de creaţie literară, UNIFERO, unde copiii români de la Şcoala românească din Cipru au participat cu creaţii proprii, câştigând un premiu III (Georgiana Breazu) şi două menţiuni (Chiriacos Charalambous şi Alexandra-Valentina Radu).
Apoi, Georgeta Resteman a predat şcolii din Pafos în cadru festiv o parte din cele peste 1300 de cărţi din donaţii, conform proiectului ei, „Donează o carte pentru Biblioteca românească din Cipru, donează un strop de suflet românesc”, restul urmând a fi preluate de direcţiunea şcolii şi Alianţa Românilor din Cipru pentru a fi puse la dispoziţia cititorilor.
Întreaga manifestare s-a desfăşurat în spirit sărbătoresc, copilaşii mai mici fiind antrenaţi într-un atelier pedagogic intitulat „Tricolorul în inimi de copii”; creaţiile au fost prezentate la sfârşitul evenimentului de către fiecare micuţ artist în parte, în mini-expoziţia de grafică şi pictură cu lucrări aparţinând tinerilor viitori artişti plastici români din insulă.
Cu emoţie firească, la sfârşitul evenimentului, toţi participanţii ridicaţi în picioare având privirile aţintite spre ecranul pe care se derulau slide-uri cu cântece patriotice româneşti au încheiat SERBAREA ZILEI LIMBII ROMÂNE cântând odată cu Nicolae Furdui Iancu unul din minunatele cântece ale sale: atunci, într-adevăr, în sala de clasă a Gimnaziului Nikolaidio din Pafos, în care temperatura se luase la întrecere cu multe grade Celsius şi la propriu şi la figurat, pe 31 august s-a simţit din plin „C-AŞA-I ROMÂNUL!”
„RO-MANIA” – redacţia culturală
1 septembrie 2013
Cipru