Valoarea fotbalului romanesc
3 min readDe fiecare data, cand echipa nationala joaca modest si rezultatele sunt sub asteptari, apar opinii despre selectia facuta si tactica adoptata de selectioner. De la generatia de aur incoace, nu a existat selectioner sa nu fie tocat de opinia publica. A curs multa cerneala referitor la eventuala demisie a selectionerului dupa dubla Ungaria-Olanda. Ziarele de sport si suporterii i-au gasit pana si inlocuitor (Laurentiu Reghecampf). E foarte usor sa fac o selectie si o tactica de joc din tastatura si sa am impresia ca as fi batut cel putin Ungaria. Nu sunt in pozitia lui Victor Piturca asa ca selectia si tactica nu ma intereseaza. De fiecare data trag concluzii dupa rezultat.
Personal nu sunt nici pro nici contra optiunilor alese de Victor Piturca. Consider ca Victor Piturca ar trebui demis datorita caracterului flegmatic si a lipsei de respect aratat suporterului roman. Este singurul selectioner care a umilit prin comportamentul sau o natiune intreaga, dupa Olanda-Romania 2-0, la Euro 2008. Este singurul meu motiv concret in urma carui imi doresc demiterea acestui personaj.
Infrastructura problema reala a fotbalului romanesc
Nu selectionerul, indiferent de nume este adevarata problema a rezultatelor negative obtinute de ani buni de echipa nationala. Adevarata problema este administratia si gestiunea celor de la FRF si LPF. Incompetenta, nepasarea si interesele personajelor cu putere de decizie, se reflecta perfect in valoarea fotbalistului roman.
Speram sa obtinem rezultate bune pe plan international, dar inchidem ochii si ascundem sub pres mizeria din casa. Vinovatul de serviciu intotdeauna este selectionerul. In cazul de fata, Piturca este omul sistemului. Este selectionerul perfect pentru o selectionata pastorita de Mircea Sandu si Mitica Dragomir.
Sandor Egervari in 2009, a obtiunut medalia de bronz cu nationala de tineret a Ungariei la Campionatul Mondial U-21. Cu acelasi nucleu de jucatori obtine in aceste preliminarii, rezultate peste asteptari. Emil Sandoi este tinut in fuctie din 2006, fara nici un rezultat. In timp ce Sandoi rateaza calificari pe banda rulanta, anonima reprezentativa a Belarusului, spre exemplu a jucat doua campionate europene. Argumentul in apararea lui Sandoi ar fi ca nu are material. Asa se intampla cand Mircea Sandu si Mitica Dragomir inchid ochii in fata anomaliilor. Viitoarea campioana a Romaniei nu are centru de copii si juniori. Pentru Gigi Becali costa prea mult. Steaua nu este singura echipa in aceasta situatie. Viitorul Constanta in mare parte este Steaua II din 2010.
La Amsterdam au fost doua, trei cadre cu bancile tehnice. Van Gaal, nota de zor, un secunda dadea indicatii. Kluivert isi facea ucenicia in meseria de antrenor. Piturca avea expresia unui milog cu bratele-n sold. Eugen Neagoe se uita precum mata in calendar. Nu pricepea nimic din ce se intampla pe gazon. Cand antrena Pandurii era vazut un antrenor de viitor in fotbalul romanesc.
”Am vazut ce se preda la scoala de antrenori. Imi vine sa le plang de mila juniorilor care vor ajunge pe mana antrenorilor produsi de FRF” – cu aproximatie din Laszlo Boloni pe la inceputul anilor 2000. Din pacate am ajuns la vorba lui Boloni. Fotbalistul roman astazi cu 2-3 exceptii nu face fata fotbalului practicat in vest. Scoala romaneasca, astazi nu are nici un mijlocas, in primele 5 campionate ale Europei. Maxim este produs de fotbalul spaniol (Espanyol Barcelona). Tot mijlocul generatiei de aur juca in vest (maxim sfert de CM). Analizand primele 4 clasate a grupelor de calificare observam ca doar Georgia si Belarus sunt in aceiasi situatie.
Parcursul european al Stelei
Cand vine vorba de valoare internationala se bate moneda pe parcursul european foarte bun reusit de Steaua. Cu o floare nu se face primavara. La Amsterdam axul central al nationalei a fost format de Steaua. Galatasaray este in sferturile Champions League dar Turcia este mai jos decat Romania in grupa. Viktoria Plzen a fost echivalenta Stelei ca si performanta. FC Basel echipa invinsa tur-retur de CFR in toamna anului trecut este in sferturi.
Liga 1, competitia care cerne in momentul de fata valorile pentru echipa nationala este o competitie submediocra. Tinerii Stelei nu pot creste in valoare in meciuri cu Gloria Bistrita, Universitatea Cluj sau CSMS Iasi. Aceste echipe reusesc cu greu sa supravietuiasca si sa termine campionatul. Mitica Dragomir si Mircea Sandu nu vor sa reformeze si sa restructureze competitiile interne.
march 28, 2013 / www.cronicasportiva.com