September 7, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Mesajul primarului ing. Ioan Bogdan Codreanu din Pojorâta (Bucovina) catre romanii din Detroit

3 min read

Mesajul primarului ing. Ioan Bogdan Codreanu din Pojorâta, adresata românilor americani cu ocazia sarbatorii de 1 Decembrie la Detroit

Mesajul a fost citit in fata unei audiente de peste 450 de romani-americani, participanti la Marea Sarbatoare a Unirii, la Biserica „Pogorarea Sfantului Duh”, din Warren, Michigan, de catre Diana Cozmaciuc, membru al Ansamblului Folcloric „Plaiurile Pojoratei” participant la aceasta manifestare.

 

„Dragi români,

 

Din ţinutul fermecător al Bucovinei, dintr-o străveche aşezare românească, încărcată de istorie – POJORÂTA – judeţul Suceava, vă aducem cel mai sincer şi călduros salut – fraţi români.

Frumuseţea peisajului pojorâtean se îmbină atât de armonios cu frumuseţea morală şi spirituală a locuitorilor acestui ţinut legendar cu dragoste de neam şi ţară, cu păstrarea şi transmiterea datinilor şi obiceiurilor specifice zonei noastre.

Acestea sunt concretizate în hărnicia gospodarilor, a omeniei, a ospitalităţii deosebite cu care-şi întâmpină oaspeţii.

Foto.Primar ing.Ioan Bogdan Codreanu

Ceea ce ne uneşte, depăşind depărtarea geografică, este nobleţea sufletului românesc, a dragostei şi iubirii neamului nostru cum  îndemna Andrei Bârseanu: „De veacuri fără număr/ La sânu-mi vă hrănesc/ Nicicând nu daţi uitării/ Pământul strămoşesc”, care se probează astăzi şi aici prin iubire, preţuire, purtare, cuvânt şi faptă.

Aducem cele mai alese mulţumiri domnilor Ştefan Străjeri şi Garofaş Milici pentru efortul deosebit făcut ca aceşti tineri să se întâlnească cu dumneavoastră fraţi români pe care destinul v-a adus pe aceste meleaguri, ba mai mult să sărbătorim cea mai importantă sărbătoare a neamului românesc – 1 Decembrie ziua naţională a României.

Ei vă vor prezenta o parte din zestrea cea mai de preţ a neamului nostru – tradiţii şi obiceiuri oglindite în frumuseţea melodioasă, deosebit de sensibilă a limbii române, a dansului şi portului popular ce amintesc de măreţia dacilor liberi – strămoşii noştri.

Foto.Diana Cozmaciuc citind mesajul primarului ing.Ioan Bogdan Codreanu, alaturi de membrii Ansamblului Folcloric “Plaiurile Pojoratei”

Va rămâne în istoria satului nostru, faptul că dumneavoastră domnule economist Ştefan Străjeri, alături de distinsa dumneavoastră soţie, precum şi a altor buni români aţi sărbătorit un deceniu de la apariţia publicaţiei lunare „Curentul Internaţional” în satul în care v-aţi născut.

A această sărbătoare au poposit personalităţi distincte ale neamului nostru din ţară şi de peste hotare. Ne-aţi onorat atunci şi astăzi invitând la etroit, un grup de tineri pojorâteni, pentru a prezenta o parte din comoara folclorului nostru.

Vă dorim din toată inima multă sănătate, realizări deosebite în plan profesional şi-n familie, bunul Dumnezeu să vă ocrotească, slujind de departe, cu dragoste neamul şi ara – România.

Închei parafrazându-l pe scriitorul Alexandru Vlahuţă: „Într-o ţară aşa de frumoasă c-un trecut aşa de glorios, în mijlocul unui popor atât de detept, cum să nu-ţi ridici fruntea, ca falnicii strămoşi de odinioară, mândru că poţi spune: „Sunt Român”!

La mulţi ani!”

 

Pojorâta                                                                                  Primar,

1 Decembrie 2012                  Ing. Ioan-Bogdan CODREANU

Foto.Secventa de la aniversarea a 10 ani de la prima aparitie a “Curentului International”, octombrie 2009, Pojorata, Bucovina, Romania.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.