Yasmina Moscovici din Venezuela
4 min read
Privită ca o moştenire lăsată de nume celebre, pictura florală continuă să fie una dintre cele mai agreate teme, sursă principală de inspiraţie şi pentru pictoriţa Yasmina Moscovici. Patruzeci şi una de pînze în ulei cu teme florale, reunite sub titlul „Cîte visuri şi cîte primăveri”, au adus Primăvara pe simezele Muzeului Municipal din Curtea de Argeş. Yasmina Moscovici, născută în Barquisemeto, Venezuela, căsătorită cu profesorul român, filologul Paul Moscovici, a absolvit Facultatea de Filozofie din cadrul Universităţii Centrale din Caracas, a studiat Istoria Artelor la Londra (1979) şi Paris (1980) şi a expus pentru prima oară prin anii ’70, în capitala Venezuelei. A participat la numeroase expoziţii şi ateliere de pictură în Caracas, iar lucrările sale se găsesc în colecţii de stat şi private din S.U.A., Israel, Elveţia, Columbia, România. „Vernisajul este foarte important pentru mine, căci prin creaţiile mele, vreau ca oamenii din Curtea de Argeş să mă cunoască mai bine. Tablourile au fost realizate după ce m-am stabilit aici. Este a doua expoziţie după cea prezentată la Centrul de Cultură şi Arte George Topîrceanu, în 2011. Aici mă simt ca acasă şi pot spune că am pictat cu inima!”, a declarat Yasmina Moscovici.
Pe lîngă teme religioase, picturile cu flori de mari dimensiuni – tema sa favorită şi selectă – invită la frumuseţea şi reînvierea primăverii. Picturi consonante cu atmosfera Vivaldi – explozie de tonuri armonioase din giganticul caleidoscop al naturii, Yasmina Moscobici este înzestrată cu plasticitatea interioară a artistului care crede în vocea paradisului, cum credea odinioară Chavannes. În paleta florală a artistei, luminozitatea incandescentă este o dominantă, în armonie cu celelalte componente ale tehnicii şi inspiraţiei, ca surse ale unei originalităţi evidente. Atrasă într-o mare măsură de aspectul estetic al universului floral, Yasmina Moscovici îi zugrăveşte pe pînze esenţa în diverse culori, lumini şi umbre, în dorinţa de a-i conferi aspectul natural.
Şi Van Gogh şi-a făcut intrarea în lumea artei impresioniste prin subiecte legate de natură, printre care şi tablourile cu flori, celebră fiind colecţia „Floarea soarelui”, care tratează fiecare detaliu ca subiect în sine, evidenţiind strălucirea „galbenului”. Monet şi-a găsit o reală inspiraţie în frumuseţea florilor. Nuferii, irişii, înfloriţi în gradina lui Claude Monet din Giverny au fost reprezentaţi pe pînze cum nimeni altcineva nu a mai reuşit, pictura sa florală fiind astăzi una dintre cele mai apreciate. Renoir a ales şi el florile ca principal subiect al tablourilor, trandafirii, crizantemele, alte flori de primăvara, fiind subiectul lucrărilor sale celebre, întîlnite astăzi în muzeele pariziene.
Avînd în vedere semnificaţia universală a florilor şi locul pe care îl ocupă în viaţa noastră, este de înţeles şi de apreciat faptul că ele sînt subiect principal în pictura Yasminei Moscovici. Diviziunea tonurilor, amestecul optic al culorilor pure, în care umbra este lumină, iar lumina devine vibraţie colorată, cromatica seducătoare, tehnica detaliului şi umbrele, aduc florile din picturile Yasminei Moscovici aproape de cele reale, exprimînd prin intermediul lor puritatea şi pasiunea. Nimic întîmplător în pînze, ci fructele talentului, ale unor îndelungi meditaţii sau exerciţii realizate într-un limbaj expresiv şi sensibil, care creează posibilitatea unor incursiuni profunde în conturul său artistic. Florile Yasminei Moscovici cuprind o bogăţie de sensuri estetice şi simbolice, emană o lumină blîndă, încîntă cu gama de culori variate şi cu eleganţa subtilă a creaţiei. Vernisajul a avut loc în Sala Multifuncţională a Muzeului Municipal din Curtea de Argeş, aflat sub bagheta arhitectului Florin Scărlătescu. Ca de fiecare dată, în rîndul publicului cult şi educat, au fost zăriţi maeştri ai artelor plastice contemporane, sculptorul Traina Duţă, Tudor Meiloiu, Ion Aurel Gîrjoabă, Ştefan Dumitrache – un bonom consilier de la Primărie, foarte apropiat artei şi culturii, nelipsit de la astfel de evenimente, care a dăruit flori doamnelor şi domnişoarelor. Mai semnalez prezenţa prof. dr. Nicolae Dinescu, preşedintele Academiei Olimpice Române, Filiala Vâlcea, istoricul şi jurnalistul Ion Măldărescu, preşedinte al Societăţii Culturale Art Emis, academician Gheorghe Păun, profesor la universitatea din Sevilla, directorul Centrului de Cultură şi Arte George Topîrceanu – Cristian Mitrofan, scriitorii Viviana Ilea, Aurelia Corbeanu şi Ion Cotulbea, pictoriţa Violeta Scrociob şi, fireşte, în calitate de prezentator al artei sale, MDP, cronicarul.