ANTOLOGIA „LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ” – MANIFESTAREA A SPIRITULUI ROMÂNESC
6 min readÎn cadrul antologiei „Limba noastră cea română” apărută sub îngrijirea distinsei doamne Ligya Diaconescu, Director General al revistei internaţionale româno-canado-americană, STARPRESS, sunt reunite personalităţi ale literaturii româneşti ca într-o mare familie numită poporul român născut sub acelaşi acoperiş, România.
Sunt întâlnite în paginile acestui volum nume, mai mult sau mai puţin cunoscute în arta scrisului, din toate colţurile ţării şi nu numai, căci alături de noi au fost cu sufletul şi inima deschisă şi scriitorii din diasporă. Poeţi şi prozatori, de la cei mai tineri până la octogenari, şi-au dat „mâna” peste ocean de la un continent la altul, între coperţile acestei antologii, chiar dacă mulţi dintre ei nu se cunoşteau.
Doamna Ligya Diaconeascu reuşeşte de fiecare dată prin antologiile sale, atât cele editate în limba română cât şi în cele bilingve, să-i reunească pe cei de acelaşi neam. Fiecare dintre cei 86 de aurtori prezenţi în antologia „Limba noastră cea română” îşi narează amintiri, impresii de călătorie, sentimente, experienţe de viaţă, visuri, speranţe şi împliniri. Poeţii, care mai de care, îşi exprimă sentimentele şi transmit mesaje în versuri armonioase creând adesea imagini deosebite, însoţite parcă de o anume muzicalitate, versuri ce se „încheagă” în poeme ca adevărate simfonii ale vieţii, atingând cu subtilitate corzile cele mai sensibile ale sufletului.
Dar nici prozatorii nu se lasă mai prejos şi „jonglează” cu măiestrie în jocul fascinant al cuvintelor în fraze, un joc al fanteziei, o deschidere a inimii şi sufletului către cititorul dornic de cunoaştere, o „baladă” a iubirii şi admiraţiei atât faţă de natura înconjurătoare, indiferent de anotimpul sau meridianul pe care se află, cât şi faţă de fiinţa umană. Este o adevărată călătorie imaginară în jurul lumii cu întâmplări şi fapte. Apoi fiecare autor parcă îşi dezvăluie „crucea destinului” printr-un scurt CV.
Volumul de faţă cuprinde două părţi distincte. În prima patre sunt adunate lucrări în proză, iar cea-a de a doua este dedicată poeziei. Prefaţa este semnată de domnul Al. Florin Ţene, Membru corespondent al Academiei Americană Română şi Preşedintele Ligii Scriitorilor Români.
Pentru ca această antologie să prindă viaţă şi-au dat concursul prozatori din ţară de la Timişoara la Constanţa, de la Vatra Dorenei şi Bacău la Bucureşti şi Turnu Măgurele, de la Baia Mare la Cluj-Napoca, Braşov şi Mangalia. Aceştia sunt: Dora Alina Romanescu, Gina Agapie, Marian Drumur, Mihai Ştirbu, Ion C. Gociu, Magdalena Iugulescu, Andreea Gabriela Carp, Norocel Jerca, Aurora Cristea, Vasile Szolga, Gheorghe Grigorean, Aurelia Corbeanu, Dumitru K. Negoiţă, Ion Turnea, Gheorghe C. Patza, Mariana Bendou, Tudor Petcu, Marius Buchiu, Gabriela Ioniţă, Corneliu Zeana, Ana Cristina Popescu, Aldona (Rey) Patraş, Ion Nălbitoru, dar şi din diaspora de peste ocean din Canada: Elena Buică (Toronto) Milena Munteanu (Toronto) , dar şi din Europa:Teresia Bolchiş Tătaru (Augsburg, Germania), Mariana Zavati Gardner (Londra,Anglia), Alexandru Anca (Hadera, Israel) şi Madeleine Davidsohn (Haifa, Israel)
Personalităţi de diferite profesii converg către aceeaşi destinaţie, păşind pe magistrala scrisului, manifestându-şi talentul înăscut, exprimând sentimente din unghiuri diferite, dar şi o viziune asupra lumii, a existenţei ei, privită prin prisma fiecăruia dintre autori.
Astfel, românii de pretutindeni îşi dau mâna peste ocean, din România până în America şi Canada, dar şi până în Australia. De pe toate meridianele lumii cei de aceeaşi naţie, urmaşii dacilor, urmaşii lui Zamolxe, îşi poartă cu demnitate specificul, tradiţiile, folclorul şi obiceiurile. Depărtarea de locurile natale cu mioriticul lor nu-i înstrăinează, ci din contră îi uneşte spiritual şi mai mult. Acest lucru a ieşit în evidenţă şi la sărbătoarea Zilei Limbii Române din 2014 de la Jupiter, unde au participat alături de scriitori din mai multe judeţe ale României şi scriitori din Republica Moldova, Spania, Australia, Anglia şi Canada, cu toţii formând un singur „trup” spiritual.
În partea a doua a volumului întâlnim poeme remarcabile ale poeţilor români de pretutindeni, distanţa care-i desparte ca spaţiu dispărând ca prin minune. Astfel semnează versuri români din toate colţurile ţării ca: Lavinia Huţişoru Dumitru, Mariana Popa, Cristiana-Maria Purdescu, Adriana Elena Răducan, Gheorghe Vicol, Constantin Baracan, Constantin Mironescu, Iustinian Gr. Zegreanu, Constantin Bidulescu, Rodica Calotă, Ovidiu Jucan, Virginia Vini Popescu, Liliana Petcu, Gheorghe Novac, Vasile Tănase, Anca Florentina Popescu, Andrei Petruş, Viorica Popescu Cojocaru, Marieta Alina Ion, Mircea Daroşi, Olimpia Sava, Ioan Crăciun Petrişan, Constanţa Abălaşei Donosă, Viorica Mocanu, Ion I. Părăianu, Maria Teodorescu Băhnareanu, Ileana Anamaria Stoica, Florin Grigoriu, Elena Jucan, Nicoleta Claudia Drăgan-Bucşă, Nicolae Vasile, Nicoleta Stăvărache, Marian Hotca, Paraschiva Abutnăriţei, George Ioniţă, Alexandra Florica Brumariu, Marius Buchiu, Ema-Iuliana Precob, Maria Monalisa Vitan, Mihaela Aionesei, Ion Croitoru şi bineînţeles Ligya Diaconescu.
Deasemenea în paginile antologiei se regăsesc şi poeţi din Republica Moldova (Chişinău) ca:Tatiana Dabija, Eugenia Bulat şi Vlad Mischeva.
Bineînţeles că nu lipsesc poeţii români din Europa cât şi cei de pe alte continente. De peste Atlantic, din America, avem din SUA pe Virgil Ciucă (New York), Stelian Platon (New York), din Canada pe: George Filip (Montreal),Melania Rusu Caragioiu, Lia Filoteia Ruse (Montreal), Oana Andrei Pavăl (Toronto), din îndepărtata Australia pe Mihaela Cristescu (Sydney), din Europa din Spania: Daniela Marcela Popescu (Madrid) Sorin Bălăşcău (Toledo), Liliya Tkachenko (Badajaz), Viorelia Ioniţă (Madrid), din Germania. Adalbert Gyuris, din Anglia: Mariana Zavati Gardner (Londra), Ionela Flood (Londra)
Până în prezent doamna Ligya Diaconescu, jurnalist, poet, scriitor şi publicist, a publicat mai multe antologii: „Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume, STARPRESS” ediţii bilingve: română-engleză în 2011, română-franceză în 2012, română-germană în 2013, română-italiană în 2014 şi urmează să mai publice astfel de antollogii în limbile română-spaniolă, română-greacă, română-japoneză, etc.
Blândeţea, modestia şi altruismul pe de o parte şi talentul, spiritul de lider, mobilizator, şi dragostea faţă de limba română pe de altă parte, calităţi înăscute ale Ligyei Diaconescu, au făcut ca să strângă în jurul său poeţi şi prozatori români de pe toate meridianele lumii care s-o urmeze în cruciada sa turistică şi literară, în acţiunile şi evenimentele culturale organizate de dânsa atât în ţară cât şi în străinătate la Roma, Madrid, Toronto etc.
Plină de sinceritate, seriozitate, sensibilitate şi acurateţe în tot ceea ce întreprinde în folosul şi pentru proliferarea culturii române în general, a valorilor spirituale şi a promovării creaţiilor literare, autoarea Antologiei ”Limba noastră cea română” este şi va rămâne un model demn de urmat atât de cei veterani care îmbină cu măiestrie cuvintele în fraze pline de armonie şi semnificaţii, dar şi de tinerele talente dornice să-şi manifeste în plenitudinea lor sentimentele, aspiraţiile şi dorinţa de a evada din lumea reală în aceea a sensurilor, a valorilor şi spiritului uman şi a duce pe mai departe literatura română, cu particularităţile şi specificul său.
De fiecare dată efortul doamnei Ligya Diaconescu dă rezultate spectaculoase şi este apreciat atât în ţară cât şi în diaspora. Dar în afară de aceste antologii anuale dânsa organizează din doi în doi ani, în cadrul revistei internaţionale STARPRESS, Concursul Internaţional de Poezie şi Proză pentru Românii din Întreaga Lume, concursuri care însumează de fiecare dată la zece mii de participanţi! Iată cum o personalitate reuneşte de fiecare dată marea familie a scriitorilor români! Aceasta este o dovadă în plus că românii, oriunde s-ar afla, sunt receptivi la actul de promovare al inteligenţei şi creativităţii în literatură, dar şi la proliferarea imaginii patriei în străinătate, ca o manifestare valorică a spiritualităţii româneşti!
Ion NĂLBITORU
Brezoi (Vâlcea) – România
12 noiembrie 2014
Foarte interesanta cartea!