ROTTWEIL, CEL MAI VECHI ORAŞ DIN BADEN-WÜRTTEMBERG
11 min read
Ligia-Gabriela JANIK
Oraşul Rottweil, cel mai vechi oraş din Baden Württemberg, se află situat între munţii Pădurea Neagră şi Alpii Svăbeşti, la jumătatea drumului dintre Stuttgart şi Bodensee, la o distanţă de 90 de kilometri de Stuttgart, capitala regiunii Baden-Württemberg, pe autostrada A 81.
Oraşului Rottweil i se cuvine pe drept titlul de „cel mai vechi oraş din Baden – Württemberg“ fiind sub dominaţia împaratului roman Vespasian încă din anii 73 d.Ch.
Renumit prin de rasa de câini „rottweiller“ şi prin carnavalul anual alemanic, cu o istorie de secole, acesta a devenit un mare centru cultural, economic şi industrial între Stuttgart şi Konstanz, împletind astfel o lume medievală cu cea modernă.
Prin arta modernă şi cultura istorică, oraşul ne surprinde printr-un contrast cât mai frumos şi emoţional, aducând în atenţia vizitatorilor o lume în care vechiul este frumos armonizat cu noul, medievalul cu modernismul. Oraşul este străbătut de râul Neckar, ce oferă un peisaj deosebit pe fundalul Alpilor Şvăbeşti, atrăgând turiştii din toate colţurile lumii.
Centru de legătură între oraşele: Horb, Tübingen, Schaffhausen (Elveţia), Freudenstadt, Rottweil se învecinează cu oraşe de mare importanţă industrială, devenit el însuşi un mare centru economic şi cultural din sudul Germaniei. Cu cei peste 24.372 locuitori, este poziţionat la o altitudine de 507 până la 740 de metri deasupra mării, pe ridicătura unei stânci pe râul Neckar. Printre localităţile învecinate cu oraşul Rottweil, amintim Oberndorf am Neckar, la 20 km nord, Balingen, 24 km nord-est, Schramberg în Pădurea Neagră, la 27 km nord-vest, Villingen-Schwenningen, la 24 de kilometri spre sud-vest, Donaueschinken- oraşul de unde izvorăşte Dunărea, Bad-Dürrheim oraş balneoclimatic recunoscut prin apele sale termale.
Trebuie menţionat Tuttlingen, la 27 de kilometri sud-est, oraş care este unul dintre cei mai mari producători industriali de instrumente chirurgicale din lume, oraşul Singen este recunoscut prin condimentele alimentare “Maggi”. Iar Trossingen se află la doar 18 kilometri, fiind recunoscut ca “Oraşul Muzicii”, oraş de unde au luat naştere muzicuţele şi acordeoanele marca „Hohner“.
Aşezarea geografică şi împrejurimile oraşului
Prin structura şi poziţionarea geografică, Rottweil este un oraş de dimensiuni medii în regiunea Schwarzwald-Baar-Heuberg al cărui centrul principal este oraşul universitar Villingen-Schwenningen. Localităţile care se află în jurul oraşului, sunt aşezate aidoma acelor de ceasornic: Zimmern unter der Burg, Schömberg, Wellendingen, Frittlingen, Aldingen, precum şi: Deißlingen, Zimmern ob Rottweil, Dunningen, Bösingen, Villingerdorf şi Dietingen.
Datorită creşterii demografice, în 1970 Rottweil a depăşit cifra de 20.000 de locuitori, fiind declarat reşedinţă de judeţ şi reprezentând o baza puternică de legătură între localnicii urbani şi cei din mediul rural. Deoarece locuitorii din împrejurimi şi-au câştigat existenţa din marea industrie dezvoltată în oraş, acesta a devenit foarte repede un nucleu industrial, odată cu incorporarea cartierului Bühlingen, în anul 1939.
Rottweil este format din două mari oraşe: oraşul de bază sau oraşul vechi, format din cartierele: Bollershof, Bühlingen, Hegneberg, Hochwald, Neckarburg, Valea Neckar, iar in anul 1970 au fost adăugate cartierele Göllsdorf, Hausen ob Rottweil Feckenhausen, Neufra, Neukirch si Zepfenhan etc. formând astfel, orasul nou. Aceste cartiere rezidenţiale au fost zone cu statut privat având nume proprii, ale marilor personalităţi cu renume, care au locuit în timpul dinastiei Hohenstaufen.
Neckar, afluent al Rinului, este principalul râu care străbate oraşul Rottweil. Izvorăşte în apropierea oraşului Villingen – Schwenningen din Padurea Neagră, Landul Baden-Württemberg. Izvorul se află la o atitudine de 706 m deasupra nivelului mării şi străbate un drum lung, de 367 km, pâna se varsă în fluviul Rin.
Un alt râu care străbate oraşul Rottweil este Prim, un afluent în dreapta Neckarului, care izvorăşte din Balgheim, Tuttlingen. Numit în antichitate Primus, râul Prim are o lungime de 21 de kilometri şi se varsă in Neckar. Principalele localităţi care sunt străbătute de râul Prim sunt: Balgheim, Aldingen, Spaichingen, Rottweil.
Istoria oraşului Rottweil
Vechimea şi structura medievală a oraşului, cu rădăcinile încă din timpul dinastiei Hohenstaufen şi Alemanilor, oferă locuitorilor şi turiştilor o privelişte de nedescris cu diverse oferte culturale.. Istoria fostului oraş imperial datează încă din neolitic, Imperiul Roman lăsându-şi amprenta puternică, încă vizibilă. În anii 73 d. Hr., romanii au fondat aşezările lor în oraşul Rottweil în timpul împăratului Vespasian. După forma construcţiilor medievale şi inscripţiile din timpul dinastiei Staufen, Rottweil este recunoscut ca cel mai vechi şi bogat oraş din Baden-Württemberg din timpul dominaţiei romane.
Centrul istoric al oraşului Rottweil te impresionează prin faţadele medievale, acoperişuri tipice acelei perioade şi prin structura clădirilor specifice evului mediu, te poartă într-o lume cu totul necunoscută, în care vei recunoaşte influenţa arhitecturii romane. Din construcţia arhitecturală şi inscripţiile săpate în piatră şi lemn se reiese că oraşul a fost construit de către Staufer, sau Hohenstaufen cum au fost numiţi mai târziu, o familie nobilă de duci, regi şi împăraţi romano-germani.
Prin diferite sculpturi şi diverse mijloace artistice folosite pentru a împodobi clădirile vechi ale oraşului, se observă cultura şi tradiţia dinastiei Hohenstaufen. Trăsăturile oraşului au fost imprimate prin fiecare monument de artă specific Staufenilor, Alemanilor şi Romanilor, oferind vizitatorilor o misterioasă povestire despre locuitorii antici ai oraşului. Numele dinastiei provine de la Hohenstaufen, castel poziţionat lângă Göppingen, situat pe partea de nord a Alpilor Şvăbeşti. Cei mai importanţi conducători care fac parte din dinastia Staufenilor sunt: Frederick I (sau Barbarossa), Henry al VI-lea şi Frederick al II-lea.
Rottweil a luat fiinţă ca oraş în timpul dominaţiei romane, numit pe atunci Arae Flaviae şi a fost capitala civilizaţiei romane din Baden-Württemberg din aceea perioadă.
Oraşul a fost fondat sub domnia împăratului Vespasian (69-79 d.Hr.), întemeietor al dinastiei Flavienilor şi a dat numele latin oraşului ca Arae Flaviae, “altarele lui Flavian”. Numele oraşului sugerează intenţia romanilor de a construi în Rottweil un centru al cultului imperial roman, deoarece numele de familie şi cel de guvernant Vespasian a aparţinut fostei ginte Flaviae.
Deşi Arae Flaviae a avut o suprafaţă de 18 hectare, mică în comparaţie cu oraşele romane Köln sau Mainz, totuşi Rottweil a fost una dintre cele mai mari aşezări romane pe teritoriul alemanic din Baden-Württemberg, cu clădiri reprezentative ce au dominat peisajul urban.
Străzile oraşului încă şi astăzi mai poartă nume latine, ceea ce demonstrează că dominaţia romană a fost aici pe timp îndelungat. Cele două artere principale care străbat oraşul sunt drumuri romane cu clădiri specifice şi garnizoane ale Imperiu Roman de pe teritoriul alemanic. În anul 90 d.Hr. Domiţian, fiul lui Vespasian, ajungând împărat al Imperiului Roman, din raţiuni politice şi militare şi fiind atras de către peisajul urban, a decis să ridice în interiorul oraşului o fortăreaţă puternică şi un refugiu pentru armata romană. Claudiu Ptolemeu este cel care narează despre numele latin al oraşului, Arae Flaviae. La sfârsitul secolului al doilea, a fost descoperită o inscripţie făcută pe un panou de lemn a bazei militare romane pe care scria cuvintele: “Worte acto municipio Aris”- “Angestelt in der stadt Arae” traducându-se în limba română, “expus în oraşul Arae”. De asemenea, au fost găsite câteva cuvinte latine săpate pe o fântână romană în curtea unei case romane de pe strada Flavierstraße nr. 1. Aceasta fântână este păstrată încă şi astăzi cu următoarele cuvinte: “acto Municipio Aris Salonic” “Expuse în oraşul Arae”. Pentru a proteja vechiul drum roman, tabăra militară romană s-a stabilit în Kinzigtalstraße (strada Kinzigtal), stradă construită sub domnia lui Vespasian.
În oraşul Rottweil întâlnim două artere principale, prin care soldaţii romani făceau legătură cu uşurinţă între Rin şi Dunăre. Tot aici, armata romană a construit un fort militar în care îşi desfăşurau activitatea cel puţin o mie de oameni. Zona aferentă celor două mari drumuri care străbat oraşul a fost locuită de către soldaţii romani, care au lăsat amprenta existenţei lor prin cultura şi obiceiurile romane. Polul urban şi militar creat aici a atras după sine crearea unui tribunal ducal Alemannic, în urma căreia curtea regală ” Rotuvilla ” a primit pentru prima data numele actual al oraşului, atestat documentar încă din anii 771.
Numele actual al oraşului provine de la curtea domnească a ducatului alemanic Rote Villa „vila în roşu” şi apare oficial prima data în acte în anul 771 d. Hr. Numele oraşului Rotuvilla ( casa roşie) nu derivă din numele antic al oraşului latin. Încă din secolul al 13-lea, oraşul Rottweil este recunoscut ca oraş Imperial având curtea imperială de justiţie cu atestat judecătoresc. Din pricina bunei poziţionări geografice, acest ducat devine în timpul carolingienilor un mare centru administrativ şi a fost până în epoca modernă cel mai important centru de judecată din Germania.
Timp de două secole oraşul nu a avut un ritm de dezvoltare susţinut, păstrând forma iniţială a structurii romane. Din acest motiv, oraşul vechi, nu a fost niciodată reconstruit în totalitate, iar numărul locuitorilor romani au scăzut, iar numele latin al oraşului şi-a pierdut semnificaţia. In anul 260 d.Hr. romanii au pierdut controlul asupra ducatului alemanic, iar de atunci oraşul latin Arae Flaviae a intrat într-o perioada decadentă, locuitorii germani luând locul romanilor.
Ruinele semnificative ale oraşului latin Arae Flaviae sunt vizibile şi în prezent, indicând influenţa romanilor. Istoria acestui oraş a fost marcată de importante evenimente, unul dintre ele fiind crearea celei mai mari Curţi de judecată din Germania, în anul 1661, care a servit Cezarului şi Imperiului Roman.
Aici au fost date, de-a lungul anilor, diferite sentinţe răsunătoare. Între anii 1546-1661 au avut loc persecuţii ale vrăjitoarelor, 287 de proceduri ale magiei negre şi a vrăjitoriei fiind distruse. Au fost persecutate peste 266 de persoane, iar în 1519 vechiul legământ a fost desfiinţat şi şi s-a extins aşa numitul “Legământ veşnic”. În 1463 Rottweil a aderat la o alianţa temporară a Confederaţiei Elveţiene, însa în timpul Reformei, această alianţă s-a destrămat. Totuşi, în timpul războaielor, Rottweil a cerut mereu ajutorul Confederaţiei Elveţiene. Pe perioada războiului de 30 de ani, (1618 –1648), Rottweil a fost asediat de către Mareşalul Guebriant, care a reuşit să ocupe oraşul în 19 septembrie 1643. Tot în aceeaşi lună, în bătălia de la Tuttlingen, Rottweil a fost eliberat de Franz von Mercy. În timpul acestei lupte, Guebriant a murit în urma unei lovituri de falconet la 24 noiembrie 1463,pe când se afla în pelerinaj la biserica Dominikană “Heilige Maria” sau “Santa Madonna”.
În perioada socialismului-naţional, de la 1 aprilie1936, în incinta colegiului catolic Rottweil, la propunerile lui Karl Doerth şi ale altor profesori, a fost introdus în şcoli învăţământul politic nazist. Însă în 1945, după prăbuşirea sistemului nazist, acest învăţământ a luat sfârşit. Dar tot în această perioadă, aceeaşi lideri au înfiinţat Partidul Naţional Socialist (Nationalsozialismus). În Rottweil a existat o singura sinagogă evreiască, care a servit din 1861 şi până în 1938 pentru rugăciunile şi slujbele comunităţii evreieşti şi a cultului evreu. Aceasta însă a fost demolată, rămânând astăzi doar o placă comemorativă pe clădirea din strada Cameralamtsgasse nr.6.
În 1913 Rottweil a reluat relaţiile de colaborare cu Elveţia şi a inaugurat parteneriatul cu oraşul elveţian Brugg. De atunci, aceste două oraşe sunt partenere la fiecare sărbătoare şi eveniment. În prezent, Rottweil se mândreşte cu cele mai frumoase clădiri medievale şi arhitecturale, ieşind în evidenţă prin frumuseţea sa istorică. De exemplu, casele romanilor care au rezistat trecerii timpului, sunt împodobite cu ferestre sculptate şi bijuterii la colţurile clădirilor, specific perioadei alemanice, ştaufenilor cât şi a romanilor. Unele clădiri sunt construite în stil baroc şi stil renascentin, remarcându-se prin unicitate şi rafinament.
Cele mai vechi clădiri istorice din toate epocile străjuiesc şi astăzi oraşul. Unele din ele, chiar dacă şi-au schimbat destinaţia de-a lungul secolelor, sunt mărturii ale formarii şi frământărilor oraşului Rottweil. In jurul oraşului cât şi în interiorul lui, sunt multe de văzut: monumente istorice, biserici şi clădiri imense care trezesc interesul oricărui vizitator. Baia Romana de lângă cimitir, prima biserica construită în secolul 13-lea, unde pot fi admirate numeroase comori de artă inclusiv statuia „Rottweiler Madonna“ cum a fost numită, „Fecioara oraşului Rottweil“ sau numele ei în limba germană,“Das Heilige-Kreuz-Münster“ .
Turnul Bisericii Kapellenkirche este considerat unul dintre cele mai frumoase turnuri gotice. Biserica a fost construită în secolul al 14-lea şi reconstruită în stil baroc în anii 1727. Biserica Dominicană este prima construcţie a oraşului în stil gotic din timpul baronilor. Aceasta a fost remodelată, având tavanul pictat de către pictorul Josef Wannenmacher. O clădire importantă, cu destinaţia schimbată de-a lungul timpului este Mănăstirea Rottenmünster, construită in secolul al-13-lea. Ea a fost intre anii 1224 – 1850 o mănăstire de ordin cisterian pentru femei şi a fost construită pe ruinele unei băi romane care datează din secolul 7. Cu timpul a devenit un adăpost al celor care sufereau din cauza bolilor psihice. Pentru că numărul pacienţilor cu boli mintale au crescut, în 1898 s-a format un ospiciu de boli mintale care mai târziu s-a dezvoltat în spitalul de psihiatrie de astăzi putând numele unui fost preot francez St. Vincent von Paul. El este recunoscut ca cel mai renumit fondator al carităţii moderne mottoul său fiind: „Dragostea în acţiune“.
Cea mai reprezentativă clădire a oraşului este Poarta Neagră, considerat de mulţi cel mai frumos monument istoric din Rottweil. De sub zidurile Porţii Negre. în fiecare an se dă startul Carnavalului Alemanic. Acest obicei tradiţional este cunoscut din strămoşi şi purtat din generaţie în generaţie, fiind cea mai veche şi prima sărbătoare de primăvară din an.
Rottweil, cu zidurile şi turnurile sale semeţe, se ridică cu îndrăzneală deasupra Neckarului, povestind parcă despre o lume medievală care a dat strălucire acestor meleaguri. Peisajul care înconjoară oraşul este de un romantism sălbatic, care se bucură de atenţia fiecărui trecător, invitându-te să savurezi splendoarea naturală a Alpilor Şvăbeşti* şi a munţilor Pădurea Neagră.
———————————————-
* Alpii Şvăbeşti – în germană Schwäbische Alb (în engleză Swabian Jura)
Ligia-Gabriela JANIK
Aldingen, Germania
10 martie 2013