November 22, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

CU OLTENII ÎN NOUA ZEEELANDĂ

4 min read

DOINA-FESTIVAL-2013-NZ-X7-wbGeorge SMARANDACHE

„Măgura”, o piesa de teatru pentru inimile tuturor

La Festivalul de Artă Românească „Doina” 2013, Auckland

 

De ce Auckland? De ce Măgura în această parte opusă a globului? Pentru că, deşi aflaţi la o asemenea distanţă, comunitatea românilor din Noua Zeelandă ţine viu spiritul tradiţiilor româneşti, moştenire ce au purtat-o şi o poartă în suflet afişând-o de câte ori dorul de meleagurile străbune le răscoleşte amintirile.

 

De ceva vreme, mai precis de aproape nouă ani, mă ocup, împreună un cu un colectiv de colegi din Slatina de conservarea şi promovarea tradiţiilor culturale din judeţul Olt. La început, că orice novice, nu am dat mare importanţă acestui aspect, dar pe măsură ce descopeream frumuseţea, simplitatea şi dăruirea acelor oameni care efectiv ard pentru moştenirea lor, am înţeles ce-i determină să continue să-şi susţină valorile în care s-au născut, au crescut şi îşi duc existenţa.

 

Mi-a trebuit un sfert de secol să înţeleg frumuseţea acestora, deşi sunt născut şi crescut la ţară şi acest lucru m-a determinat să scriu şi iar să scriu pentru că ele să ajungă la cei, care din diferite circumstanţe, sunt departe de locurile natale, dar şi pentru generaţiile ce vor veni după noi. Aşa s-a născut şi piesa de teatru „Măgura”, piesa care în conţinutul ei cuprinde majoritatea evenimentelor ce să desfăşoară în sânul satului românesc. Fiecare dintre noi avem crâmpeie de amintiri cu un eveniment din viaţa noastră. Fiecare am întâlnit un „Nea Vasile” sau o „Ţaţa Leana” pe uliţa şi măcar o dată în viaţă, ne-am prins într-o horă. Discuţiile purtate cu câteva persoane din diaspora neozeelandeză mi-au demonstrat că orice om, oriunde s-ar afla şi indiferent de stătut, poartă cu el amintiri, regrete, bucurii şi speranţe. La ei am descoperit acelaşi sentiment pe care l-am trăit şi eu, adică redescoperirea frumuseţii moştenirii culturale care ne identifica şi aflaţi la celalalt capăt al lumii îşi amintesc cu multă plăcere obiceiurile locurilor din care provin. Mânaţi de aceste sentimente desfăşoară o serie de activităţi culturale prin care îşi retrăiesc propriile amintiri, dar prin intermediul acestora îşi ostoaie şi dorul, care uneori îi mistuie, de plaiurile natale. Ar trebui să le vedeţi expresia feţei când vorbesc despre aceste aspecte. Uită de tot şi de toate, fetele parcă li se luminează iar ochii le radiază de fericire.

 

Asociaţia „Doina” din Noua Zeelandă organizează astfel de evenimente culturale prin care adună împreună toţi românii din această parte a lumii. Fie întâlniri în care sunt prezentate cu drag dansurile româneşti, dansate de grupul local de dansuri populare Doina, recent înfiinţat, fie spectacole organizate în spiritul românesc cu ocazia sărbătorilor până la concerte de muzică românească şi piese de teatru cu invitaţi locali sau din România. Abnegaţia acestor oameni m-a determinat să accept invitaţia şi cred că piesa „Măgura” va răspunde pe deplin aşteptărilor lor şi perioada pe care o vom petrece împreună cu Claudiu Bleonţ şi cu aceşti oameni minunaţi care ni s-au alăturat la realizarea proiectului, să aducă un deznodământ care să le lumineze sufletele şi să le transmită energii noi tuturor românilor de aici.

 

Un text, un regizor şi actor de excepţie, Claudiu Bleonţ şi o mână de oameni gata de sacrificiu pentru semenii lor, lucrează cu multă dăruire pentru acest eveniment. De ce spun „oameni gata de sacrificiu”, pentru că toţi cei care fac parte din piesă, dar şi organizatorii evenimentelor, au familii şi lucrează în fiecare zi, apoi vin la repetiţiile care nu sunt deloc uşoare şi care se desfăşoară până la ore târzii din noapte. Cum poţi să nu apreciezi şi să nu respecţi dăruirea acestora? Cum să nu faci toate eforturile că aşteptările lor şi ale celorlalţi să fie îndeplinite? Nu, nu poţi şi astfel te laşi dus de acest val, care parcă îşi trage energiile din ocean şi cuplezi asemeni unui mecanism pentru a pune mişcare şi în mişcare motorul care propulsează această stare de spirit.

 

De asemenea ţin să remarc faptul că toate acestea nu ar fi fost posibile fără concursul acordat de Primăria din Auckland, Noua Zeelandă şi de Primăria municipiului Slatina din România care au înţeles importanţa acestui festival de arte româneşti şi au acordat tot sprijinul pentru realizarea lui. Dar toate acestea nu ar fi existat dacă Asociaţia „Doina” din Auckland nu ar fi avut iniţiativa şi nu ar fi conceput acest proiect.

 

Pe acest link puteţi viziona secvenţe din Piesă de teatru „Novecento” susţinut la Auckland, Noua Zeelandă de Claudiu Bleonţ:

http://www.youtube.com/watch?v=dAUB-iH227g                         Romanian Art Festival 2013 in Auckland, Maori KapaHaka in ‘Novecento’ by Alessandro Baricco

———————————

George SMARANDACHE

Auckland, Noua Zeelanda

14 iulie 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.