Preşedintele Barack Obama a premiat patru copii români
6 min readAutor: Simona BOTEZAN
La finalul anului şcolar 2010-2011, preşedintele Barack Obama a acordat premiul President’s Education Award for Outstanding Academic Excellence elevilor: Ştefan Mehedincu, Mary Lungu, Matthew Bălinişteanu şi Thomas Ion D’Orazio. Cei patru copii români studiază în Washington DC Metropolitan Area.
Ştefan Mehedincu locuieşte la Hagerstown, MD şi a obţinut Oustanding Academic Award pentru rezultate excepţionale la matematică, la terminarea clasei a V-a. Ştefan este fiul preotului Dan Mehedincu de la Biserica Ortodoxă Română din Rockville, MD şi este în SUA de şapte ani. Deoarece din clasele preşcolare şi până acum a obţinut numai calificativul excelent, i s-a propus să se mute la o instituţie de învăţământ pentru copii supradotaţi. În sistemul Magnet Schools copiii supradotaţi au şansa să avanseze mai repede şi să acumuleze credite pentru liceu şi facultate.
„Odată cu această recomandare, Ştefan, pasionat de matematică şi de muzică – cântă la pian şi la saxofon – a primit şi diploma de la Casa Albă”, scrie ziarului Libertatea. Doamna Maria Mehedincu ne-a declarat telefonic: „Premiul obţinut de Ştefan este o mândrie şi o onoare pentru noi ca familie, dar şi pentru comunitatea românească de aici. De asemenea, este o responsabilitate deosebită pentru Ştefan pe viitor.”
Dând dovadă de modestie şi o maturitate uimitoare pentru vârsta lui, Ştefan spune că “este mai uşor să ajungi în vârf decât să rămâi acolo”. El este conştient că acest premiu îl va obliga să confirme, să înveţe mai mult, să demonstreze celor din jur că nu a fost o performanţă accidentală şi că merită cu adevărat atenţia şi aprecierea preşedintelui.
Mary Lungu a obţinut President’s Education Award for Outstanding Academic Excellence la Springfield Middle School din Williamsport, Maryland. Mary Lungu este premiată pentru a doua oară, dupa ce anul 2010 a obţinut acelaşi premiu – Outstanding Academic Excellence, ca absolventă a Maugansville Elementary School. Ea a fost cooptată deja în programul Magnet School pentru copii supradotaţi. La absolvirea clasei a şasea, odată cu premiul Casei Albe, Mary Lungu a primit şi o diplomă din partea National Junior Honor Society, care a acceptat-o ca membru. Organizaţia este formată din copii cu rezultate academice şi sociale de excepţie, care, pe lângă rezultatele deosebite la învăţătură, în timpul liber voluntariază în şcoli şi în sprijinul comunităţii.
Doamna Clara Lungu, a declarat pentru cititorii noştri: „Când Mary a primit prima dată premiul, au fost premiaţi 16 copii. A doua oară au fost premiaţi 28 de copii. Dar eu am fost extrem de fericită pentru că fetiţa mea era unul din ei. Este o cinste, o bucurie şi o mare onoare pentru mine, dar mai ales pentru Mary. Aceasta recunoaştere publică o va ajuta să se dezvolte armonios, să-şi formeze principii sănătoase şi un caracter puternic. Sunt foarte mândră că sunt mama ei! Mary are de dus o muncă grea în şcoală şi în societate, dar merita efortul pentru viitor. Aş vrea ca toţi copiii români să fie apreciaţi şi recunoscuţi în acelaşi fel, toţi părinţii să simtă această bucurie. Să nu vă fie ruşine niciodată că sunteţi români! Avem o ţară frumoasă. Românii sunt oameni talentaţi. Avem copii cuminţi, frumoşi şi inteligenţi. Ne mândrim cu voi! Voi sunteţi oglinda noastră. Acesta este mesajul meu pentru copiii mei (mai am o fetiţă de 5 ani, Andreea) şi pentru toţi copiii români. Ei reprezintă neamul românesc, viitorul şi sunt mândră că unul dintre aceşti copilaşi speciali este Mary a mea.”
Matthew Balinişteanu are 11 ani şi locuieşte în Fairfax, VA. A obţinut premiul President’s Education Award for Outstanding Academic Excellence 2011, la absolvirea clasei a cincea. Mama lui Matthew spune că premiul a sosit prin poştă. Anca Balinişteanu este din Suceava, lucrează ca designer vestimentar şi a emigrat în SUA cu mulţi ani în urmă. Iniţial Matthew a fost elev în SUA. Ulterior, dar nu ştia să scrie şi să citească deloc în limba mamei sale. Pentru ca Matthew să înveţe limba română, părinţii l-au trimis pentru doi ani la Suceava, la bunci, unde a absolvit clasele a 3-a şi a 4-a.
Thomas Ion D’Orazio este cel de-al patrulea premiant român, distins cu Outstanding Academic Excellence în anul 2011. Are doar cinci ani şi a absolvit clasa pregătitoare- kindergarten. Thomas provine dintr-o familie mixtă. Daniela, mama lui Thomas este din Bucureşti. Thomas studiază într-o suburbie a capitalei, situată în Maryland. Thomas este unul dintre cei mai mici câştigători ai prestigioasei distincţii prezidenţiale.
Condiţiile de eligibilitate pentru President Award for Education şi, respectiv President’s Award for Educational Achievement, sunt disponibile la adresa:
http://www2.ed.gov/programs/presedaward/eligibility.html
Festivităţile de premiere ale copiilor cu rezultate deosebite la învăţătură se desfaşoară anual, în lunile mai şi iunie. Pentru a fi eligibili, şcoala şi premiaţii trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe. Premiile sunt înmânate de către directorii şcolilor în care învaţă copiii. Diplomele sunt însoţite de o scrisoare, semnată de Preşedintele Barack Obama. Se acordă mai întâi premiile President’s Award for Educational Achievement, pentru realizări academice în situaţii deosebite. Aceste premii au ca scop recunoaşterea valorii unor elevi care şi-au îmbunătăţit performanţele şcolare în ciuda unor nevoi speciale. Ele recompensează studenţii care muncesc din greu pentru a-şi menţine performanţele, deşi o boală, probleme personale, sau faptul că au nevoi speciale, îi determină să depună un efort mai mare decât colegii lor. De asemena, sunt recompensate realizările deosebite în domeniul artelor.
Apoi se acordă premiile de excelenţă President’s Education Award for Outstanding Academic Excellence. Premiile se acordă pe baza rezultatelor de la testele statale sau naţionale, recomandări, eseuri şi participarea la activităţi extraşcolare corelate cu performanţa academică. Recomandările reflectă realizări de excepţie la diferite obiecte de studiu, precum şi orice alte rezultate care depaşesc programa şcolară de bază. Ele trebuie să fie susţinute de dovezi tangibile, evaluarea portofoliului, sau proiecte speciale. Se pot lua în considerare, de asemenea, ca parte a criteriilor, activităţile în care un student demonstrează motivaţie, initiaţivă, integritate, profunzime intelectuală, calităţi de lider şi / sau hotărârea excepţională.
Directorul şcolii ţine o cuvântare în care menţionează faptul că are onoarea de a fi delegat de către Preşedinte pentru a înmâna premiile. Apoi copiii primesc diplomele semnate de preşedinte şi o monedă de aur, special edition. De asemnea, premianţilor li se înmânează câte o scrisoare de felicitare semnată de preşedinte. Părinţii sunt felicitaţi şi li se înmânează embleme (un Pin cu stema USA pe el), pe care copiii le vor purta în piept ca semn al performanţelor academice deosebite.
În 2009 şi 2010, în cadrul unor ceremonii organizate la Casa Albă, preşedintele Barack Obama a acordat 100 de premii PECASE pentru cercetătorii ştiinţifici de excepţie. Trei dintre premianţi au fost românii: Rada Mihalcea; Emilia Moroşanu şi Eric Pop. Cei trei români au obţinut finanţarea proiectelor lor de cercetare pentru cinci ani. În anul 2011, preşedintele Obama l-a premiat pe Ionuţ Cristea, primul român absolvent al Academiei Navale Americane.
Simona BOTEZAN
Washington D.C.
21 iulie 2011