September 7, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

IN MEMORIAM – CLAUDIU GH. MĂTASA

5 min read

IN MEMORIAM – CLAUDIU GH. MĂTASA

(1 aprilie, 1930 – 24 martie, 2011)

Prof. univ. dr. ing. Claudiu Mătasa a încetat din viaţă în seara zilei  de 24 martie, 2011. Tristă veste! România a pierdut o mare personalitate, un savant de renume mondial, reprezentant de vază al ţării în America, un român apreciat şi iubit pe întreaga planetă. Asociaţia Canadiana a Scriitorilor Români a pierdut un distins Membru de Onoare şi un colaborator remarcabil al revistei Destine literare.

Claudiu (Claude) Mătasa s-a născut pe data de 1 aprilie 1930 în Petroşani, din părinţi socotiţi de comunişti « duşmani ai poporului » – Gheorge Mătasa fiind jurist – Procuror general, iar mama, Marguerite Mătasa, franţuzoaică născută Aurand. A absolvit liceul Gh. Lazăr din Sibiu şi apoi Facultatea de Chimie la Institutul Politehnic Bucureşti. Anii de studenţie i-au fost întrerupţi în anul 1952 de o condamnare la doi ani de puşcărie, fără proces şi fără motive reale. A suferit un an de chinuri şi umilinţe (relatate în cartea « Morminte fără cruci », Germania, 1983) la « canalul morţii » din Midia,  după care a fost eliberat şi a reuşit, cu multe dificultăţi,  să-şi termine studiile.

            Fire inventivă şi cu o inteligenţă sclipitoare s-a  remarcat repede ca inginer chimist în cercetare (vorbea fluent franceza – limba maternă şi engleză), a publicat numeroase studii de specialitate, comunicări ştiinţifice, a obţinut patente de invenţii şi a publicat o carte de specialitate, tradusă mai târziu în franceză şi engleză. Ca fost deţinut politic, ani de zile nu i s-a permis înscrierea la un doctorat, dar până la urmă a reuşit să susţină o teză şi să obţină titlul de Doctor în chimie.

Printr-o căsătorie de formă cu o farmacistă austrica cu 18 ani mai mare, a reuşit să plece în Austria, unde a cerut azil politic. După un efort imens şi cu o voinţă de fier, perfecţionându-şi cunoştinţele de germană (începuse să înveţe germana cu deţinuţii şvabi de la Midia)  a obţinut un nou doctorat în chimie la renumitul Techniche Universität Wien. În anul 1973 a emigrat în USA – unde colabora deja  cu anumite companii americane. A lucrat ca cercetător şi consultant tehnic la mai multe companii renumite, dar şansa a făcut să i se ofere un post de cercetător ştiinţific la compania Unitek Corp. din California, care dezvolta lianţi biocompatibili folosiţi de ortodontişti. Domeniu nou, dar Claudiu nu s-a  speriat niciodată de necunoscut. Aşa i-a venit ideea genială de a studia şi de a găsi metode de reciclare a materialelor inoxidabile  folosite în ortodonţie şi a înfiinţat împreună cu soţia sa de atunci şi devotată parteneră până în prezent (tot inginer chimist) pe nume Eugenia Tonca Mătasa, prima companie din lume specializată în acest domeniu.  Această companie fondată în anul 1976 numită Ortho – Cycle Co. a devenit un mare succes, în ciuda greutăţilor inerente începutului, conflicte şi procese cu marii producători de materiale ortodontice etc.

            După ce a străbătut America în lung şi în lat, în urmă cu 25 de ani, neobositul Claudiu Mătasa s-a stabilit definitiv în sudul statului Florida, la Hollywood, unde a trăit prosper alături de minunata sa soţie  Netty Mătasa, până la fatidica dată de 24 martie, ac.  Munca sa asiduă de cercetare, a dat rezultate deosebite şi a devenit cunoscut pe întreaga planetă ca un pionier al studiilor materialelor biocompatibile. A ţinut conferinţe la multe universităţi din USA şi din lume, a fost invitat la Congrese mondiale, a primit numeroase diplome, titluri de Profesor Onorific şi multe distincţii, devenind  cel mai cunoscut om de ştiinţă româno – american în domeniu. Congresul Naţional Republican al Statelor Unite, i-a acordat în anul 2004 Medalia de Aur  Ronald Reagan pentru mediu.

             Este incredibil cum marele român patriot Claudiu Mătasa a reuşit să îmbine atâtea activităţi profesionale şi extraprofesionale – găsind şi timpul necesar să se implice puternic în comunitatea română din Florida. A fost preşedintele Asociaţiei Culturale Româno-Americane şi a scos revista de cultură ”Buciumul Floridei”. În anul 2004, înainte de alegerile din România a fost numit Consul General Onorific la României în Florida, poziţie în care a activat pentru binele şi prestigiul României în Statele Unite.

            A dorit din tot sufletul ca România să prospere. A dorit ca ororile regimului comunist al României să fie cunoscute, să  nu se mai repete şi a militat pentru înfiinţarea unui Muzeu al Comunismului la Bucureşti, aşa cum există în alte capitale de foste țări comuniste, fiind chiar gata să îl finanţeze în mare parte. Din nefericire, din anumite motive, apelul în acest sens adresat în mai multe rânduri preşedintelui Traian Băsescu a rămas fără răspuns. (Initiativa pe care a avut-o si Aurel Sergiu Marinescu, n.r.).

            A suferit mult în ultimii doi ani din cauza unui cancer nemilos. Radiaţiile i-au distrus corzile vocale şi vorbea cu mare greutate, dar tot găsea puterea să ne spună câte o glumă de spirit. Ne zicea în glumă că de la atâtea radiaţii a devenit o sursă radioactivă. Îl cita pe Sfântul Augustin în latină, mulţumindu-i lui Dumnezeu că i-a dat puterea să suporte cu demnitate chinurile la care l-a supus soarta. În noaptea de Crăciun – ultimul Crăciun din viaţa lui, prietenul nostru a stat cu noi la masa toată seara, cu toate că nu mai putea să mănânce de peste un an de zile. M-am întrebat şi mă întreb – cum a putut să îndure atât de mult, numai să fie alături de noi, prietenii lui dragi, în noaptea sfântă de Crăciun ?  Cu lacrimi în ochi, nu pot să spun decât atât: Drum bun spre eternitate, mare, blând şi bun prieten! Dumnezeu să te aibe în pază!

Alexandru Cetăţeanu

PS. Înmormântarea a avut loc duminică, 27 martie între orele 15.30 – 16.00 la cimitirul Fred Hunters, 6301 Taft Street, Hollywood, Florida. Informații despre marele dispărut pot fi găsite la pagina web www.matasa.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.