Minte sanatoasa in corp sanatos
7 min readMINTE SANATOASA IN CORP SANATOS (mens sana in corpore sano)
Autor: Emil Gheorghiu
.Moto: ”Studiază ştiinţa cu credinţă şi religia cu ştiinţă, fiindcă Dumnezeu ajuta numai pe cei care învaţă să se ajute singuri”.
Convorbire cu Preot, Prof. Dr. Nicolae Creţu, Rm. Vâlcea, 1948
Dumineca, 26 Februarie, 2010, s-a incheiat cea de a 21-a Olimpiada de iarna de la Vancoover, Canada. Dupa ce am vazut intrecerile dintre niste tineri si tinere care s-au innaltat cu mult deasupra noastra, a muritorilor de rand, am considerat necesar – ca fost campion scolar la innot, free style, sa dezvolt importanta efortului fizic pentru toti cei care vor avea sansa sa citeasca acest articol, si in special pentru tinerii care vor sa exceleze in educatie si sanatate.
Cultura adevărată presupune un efort fizic, moral şi mintal, unit intr-o activitate armonioasă. Exerciţiul fizic este un lucru esenţial pentru un mod de viaţă sănătos, şi care in adevăratul sens al cuvântului, reprezintă unul din cele mai importante mijloace de conservare şi refacere a sănătăţii. Toate celelalte elemente ale vieţii sunt deopotrivă importante. Fără aer, apă, mâncare, temperatură corespunzătoare, soare, activitate, odihnă şi somn, curăţenie, stabilitate emotivă, eliminarea toxinelor din corp şi reproducerea speciei, viaţa nu este posibilă. Fără ele noi nu putem să existăm; fără ele noi nu putem să creştem şi să ne dezvoltăm; fără ele nu ne putem reproduce noi înşine. Ele sunt necesităţi ale vieţii. Toate sunt cerinţe de care organismul viu se poate folosi in orice împrejurare sau condiţie a vieţii pentru păstrarea şi refacerea sănătăţii.
Fiecare componentă a complexului organism omenesc trebuie să funcţioneze corect, altfel întregul organism suferă. Exerciţiul fizic nu este numai un program de dezvoltare a muşchilor. El este un program de dezvoltare a vieţii, dezvoltarea minţii, dezvoltarea inimii, construirea sângelui, şi fiecare parte a corpului joacă un rol direct şi imediat în sănătatea şi vigoarea noastră.
Se observă o mare schimbare în atitudinea noastră către activitatea fizică în relaţiile cu bolile de inimă si de circulaţie. Acest lucru reprezintă un progres important în atitudinea noastră despre importanţa exerciţiului în viaţa noastră. Exerciţiul poate fi folosit preventiv şi remedial nu numai de câţiva oameni interesaţi in sport, ci şi pentru dezvoltarea şi păstrarea frumuseţii şi vigorii oricui.
Educaţia fizică este importantă în mod special în timpul copilăriei şi adolescenţei, când corpul este mai sensibil la dezvoltarea fizică decât mintală. Aceasta este o perioadă de creştere şi dezvoltare a corpului în mod special. Mai târziu, mintea are prioritate şi corpul se dezvoltă mai încet prin antrenament. Dar, aşa cum nu ar fi înţelept să se neglijeze dezvoltarea minţii în primii ani de viaţă, tot aşa nu ar fi înţelept să se neglijeze dezvoltarea corpului mai târziu în viaţă.
Primii 20 de ani de viaţă reprezintă o perioadă de creştere , în special dezvoltare fizică. După această vârstă, creşterea în înălţime încetează în mare măsură. Dacă plămânii, inima, coapsele şi braţele nu sunt dezvoltate la această vârstă, ele nu se vor reface complet, şi persoana aceea va suferi toată viaţa ei. Nici corpul nici mintea nu sunt capabile să atingă perfecţiunea până când amândouă nu sunt folosite la întreaga lor capacitate, şi în măsura în care nici una nu este folosită în detrimentul celeilalte. Din acest punct de vedere, educaţia fizică este o parte necesară a educaţiei minţii. Nici un creier nu poate fi clar şi capabil să funcţioneze în cele mai bune condiţiuni, până când nu este aprovizionat cu sânge curat. Omul poate fi foarte bine definit în primul rând drept un mecanism intelectual, înzestrat cu un al doilea mecanism pentru nutriţie, peste care el guvernează. Nici un intelect nu poate oferi societăţii tot ceea ce ştie dacă corpul nu funcţionează bine. Corpul omenesc îndeplineşte funcţiile de nutriţie, asimilare, dezasimilare, şi folosire a alimentelor. Dacă numai una din funcţiile nutritive nu funcţionează corect, creierul, care este organul minţii, de asemenea nu funcţionează corect, iar omul al cărui fizic nu este potrivit creierului lui, nu va dura mult în lupta pentru viaţă.
Educaţia fizică nu va primi recunoaşterea meritată, până când fiecare instituţie educativă nu va funcţiona pe principiul că, corpul este un element la fel de important ca şi mintea, şi solicită pentru dezvoltarea lui aceiaşi îngrijire şi pregătire ştiinţifică, ca şi dezvoltarea mintală. Drept consecinţă a acestei neglijenţe, noi avem o lume plină de neurotici care încearcă să-şi controleze nevii cu tutun, droguri şi medicamente, în loc să-şi construiască un sistem nervos sănătos cu alimente bogate in elemente nutritive specifice adaptării noastre biologice, şi să-şi folosească surplusul de energie în jocuri, exerciţii şi muncă.
Pentru o bună reuşită, educaţia fizică trebuie aşezată pe aceiaşi bază cu educaţia intelectuala, şi trebuie să primească aceiaşi îngrijită atenţie; ea trebuie considerată parte integrantă a sistemului educativ, şi trebuie efectuată de maeştrii bine educaţi şi competenţi.
Un sistem bogat de educaţie fizică este deosebit de important pentru fundaţia unei sănătăţi bune şi de lungă durată. Sănătatea este sufletul care animă toate bucuriile vieţii. Preocupările noastre cu sportul limitează eforturile noastre la cei câţiva dotaţi în mod special. Dar sporturile noaste au un caracter aşa de specializat, încât ele produc adevărate deformităţi. Dacă noi ignorăm educaţia minţii, atunci noi vom fi o naţiune cu corpuri frumoase dar minţi nedezvoltate. Dacă vom ignora educaţia fizică, atunci vom fi o naţiune cu corpuri urâte şi bolnave.
Există o relaţie şi coordonare normală între minte şi corp, şi atunci când raportul normal între ele este rupt, amândouă suferă. Şi până când şcolile noastre, instituţiile noastre, şi fiecare individual nu se va folosi de avantajele pe care civilizaţia şi libertăţile de care încă ne mai bucurăm, consider că dezvoltarea şi creşterea fizică şi mintală merg împreună spre un intelect puternic, suportat de un organism puternic.
Din copilărie am practicat înotul în mod regulat până când activitatea mea profesională, căsătoria prematura şi un mod de viaţă nesănătos, au făcut din mine un „om leneş”. Înotul a devenit pentru mine un sport numai în vacanţele de vară şi în unele weekenduri.
Deşi sunt alte sporturi ca mersul pe jos, marşul forţat, fuga, alergările, biciclismul, dansul etc., care puteau fi practicate în mod regulat cu rezultate minunate în păstrarea unei armonii perfecte între corp şi minte, Psoriazisul şi Artrita m-au învins după lungi ore de lucru înhămat la carul agriculturii socialiste care scârţâia din toate încheieturile, şi un incident nefericit cu Ministrul Agriculturii, Angelo Miculescu.
După ce am descoperit regimul vegetarian şi sănătatea mea a început să se amelioreze, am început să merg distanţe lungi, să alerg sau să merg în mers forţat cu rezultate bune pentru întreg corpul. După 20 de ani de tratamente medicale fără rezultate bune pentru sănătatea mea, am descoperit că exerciţiile fizice sunt o soluţie mai bună pentru sănătatea mea decât asistenţa medicală.
Din cauza acestei crize de sănătate din viaţa mea, mi-am pierdut ţara, familia, prietenii şi locurile pe care le-am vizitat şi le-am îndrăgit atât de mult. După ce am studiat Ştiinţele Nutriţiei şi Sănătăţii pentru interesul meu personal, mi-am data seama că întreaga lume trece printr-o mare criză de educaţie şi sănătate, din cauza unor interese speciale care realizează profituri uriaşe de pe urma ignoranţei şi suferintei omului.
Am amintit în acest studiu de mai multe ori despre intelect. Dar, pentru că multă lume confundă intelectul cu cunoştinţele omului, îmi cer permisiunea să vă propun un studiu şi despre caracter şi intelect, şi să lămurim şi această confuzie care a permis multor oameni cu cunoştinţe şi cu diplome şi titluri înalte să se pună la dispoziţia unor interese străine care ne-au sărăcit tara şi ne-au adus poporul in sapă de lemn; şi încă mai continuă şi in zilele de astăzi – folosind mijloacele de corupţie – pentru a se îmbogăţi pe seama unui popor ospitalier şi răbdător, după ce a trecut prin una din cele mai grele încercări din existenţa lui – dictatura comunista
Ing.Emil Gheorghiu, M.S., Ph.D.