Comemorându-l pe istoricul Dimitrie Onciul la o sută de ani de la moarte, să nu uităm că „numai din adevăr naște iubirea de neam și țară“
3 min readComemorându-l pe istoricul Dimitrie Onciul la o sută de ani de la moarte, să nu uităm că „numai din adevăr naște iubirea de neam și țară“
Autor: Maria Toacă (Cernăuţi, nordul Bucovinei, Ucraina)
În cimitirul vechi din Cernăuți odihnește unul dintre cei mai învățați dintre români, Dimitrie Onciul – creatorul școlii critice în istoriografia românească, membru al Academiei Române și președintele ei între anii 1920-1923, director al Arhivelor Statului din România (1900-1923).
Născut în 1856 la Straja din sudul Bucovinei, cu studii universitare la Cernăuți și Viena, cei mai rodnici ani pe tărâmul științei i-a trăit la București, unde și-a sfârșit drumul pământesc. Însă pe parcursul a 28 de ani de viață și activitate științifică în capitala țării (ajunge la București la 1895, unde a preluat Catedra de Istorie a Românilor), n-a întrerupt legătura de suflet cu Bucovina. Atât de mult a iubit Cernăuțiul încât a lăsat testament să fie înmormântat în cimitirul din capitala istorică a Bucovinei, acolo unde și-au găsit odihna veșnică marii artizani ai Unirii și toți mitropoliții Bucovinei.
Ca istoric și spirit vizionar a ales să rămână pentru totdeauna în această margine de țară, în panteonul înaintașilor, ca un reper pentru generațiile viitoare sau poate și ca un îndemn pentru noi cei de astăzi de a ne cerceta trecutul. Or, după cum afirma neostenitul cercetător al istoriei, căutând cu îndrăzneală și întemeiere științifică descifrarea încercărilor prin care a trecut neamul, se urmărește „prin cunoștința trecutului, a înțelege prezentul și a îndrepta viitorul“. Aceasta-i este concepția afirmată și în discursul de recepție la Academie: „Istoria are drept problemă nu atât a reconstitui trecutul, cât a explica prezentul cu ajutorul trecutului din resturile și din amintirile lui… prin cunoștința trecutului, a înțelege și a îndrepta viitorul este problema cea mai de pe urmă și tot rostul istoriei“. „El a fost înlănțuitorul: s-a înlănțuit pe sine și pe alții în ceea ce era ordine prealabilă, poruncă legală a oamenilor, desfășurare minuțioasă a logicei… Vor trece secole și numele lui va fi legat mereu de povestea epică a luptei cu taina cea mare a istoriei noastre.”.
N-a trecut mult, numai un secol de când nu mai este Dimitrie Onciul. Un secol nu e mare durată de timp pentru istorie. Ne zbatem mai departe să pătrundem „taina cea mare a istoriei noastre”. Dar până atunci ne îndreptăm pașii spre panteonul românesc din Cernăuți să comemorăm această personalitate de referință pentru cultura națională și comunitatea istorică a românilor din Cernăuți. Amintim că pe tot parcursul anului trecut, începând cu luna mai, de la data vizitei secretarului de stat al DRP, dl Gheorghe Florin Cârciu, atenția Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina, în persoana președintelui Vasile Rauț, a fost concentrată la lucrările de restaurare a criptei ilustrului înaintaș Dimitrie Onciul, lucrarile fiind demarate de specialiști sub conducerea dlui Laurențiu Dragomir de la Asociația pentru Protecția Patrimoniului București, în cadrul unui proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. A ținut mereu sub control mersul lucrărilor de restaurare și doamna Consul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu. Sâmbătă, 18 martie, la ora 11.00, va avea loc slujba de pomenire la cripta renovată a lui Dimitrie Onciul, origanizatorii principali fiind DRP și Consulatul General al României la Cernăuți.
Foto. Maria Toacă