March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Focus on Romania

3 min read

12112379_879187378784239_8956009921051379437_n

 

Romanian Film Festival, Fort Lauderdale-2015 s-a încheiat.

Au fost câteva zile de românism autentic pe ecranul cinematografului Paradiso, de la Trenul Vieţii, filmul domnului Radu Mihăileanu, cu tragicul umor evreiesc care se aseamănă atât de bine cu hazul de necaz românesc, de la oamenii rătăciţi pe căile vieţii din  Concursul domnului Dan Pita, până la  la corupţia cu iz dâmboviţean ilustrată în filmul domnului Vlad Păunescu, Live.

De la dulce-amăruia poveste de dragoste din ,,Love is a story,, de Cristina  Iacob, film care s-a desfăşurat în oraşul iubirii mele, Braşov, până la Medalia de Onoare, în regia lui Călin Peter Netzer, după un scenariu de Tudor Voican, un scriitor extrem de talentat pe care am avut plăcerea să-l cunosc personal –  cum de altfel am avut plăcerea şi onoarea să schimb câteva cuvinte cu toţi regizorii prezenţi şi cu unul dintre organizatorii acestui festival, ,, selecţionerul,, Andrei Zincă.

,,Atâta vreme cât eu fac selecţia, n-ai să vezi filme proaste la acest festival. Nu-mi permit să aduc filme la care nici eu nu m-aş uita,,

Am fost impresionată de modestia şi de deschiderea acestor monştri sacri ai filmului românesc, şi am regretat că anul acesta nu a fost invitat nici un actor. Gândindu-mă la faptul că anul trecut a fost prezent la acest festival domnul Horaţiu Malaele.

,,Nu au fost suficiente fonduri, mi-a spus Andrei. Cultura românească se promovează cu…patriotism,, a continuat puţin ironic.

Primul meu gând a fost că da, cultura romanescă se promovează (doar) cu patriotism şi întotdeauna fondurile alocate culturii vor fi mici, inutil să ne mai întrebăm de ce, dar câţi dintre cei 35000 de români din Sudul Floridei s-au gândit că ar fi afurisit de patriotic dacă şi-ar rupe câteva ore din cotidian şi ar participa alături de nişte oameni pe care probabil ai şansa să îi întâlneşti o dată în viaţă, la un eveniment care promovează cultura românească?

N-am să fiu sarcastică şi n-am să spun că dacă nu poți arunca dolari în ea şi dacă nu-şi fâţâie fundul manelistic,  nu e cultură.

În rest, toate bune. Au fost şi de-ai noştri. Mai ales sâmbătă când recepţia organizată de Vio Neagu de la Vio CosMedical, unul dintre sponsorii festivalului, în seara filmului ,,Love is a Story,, a coborât iubirea trandafirilor roşii şi a căpşunilor învelite în ciocolată printre spectatori.

Surprinzător a fost numărul americanilor care a demonstrat că filmul de calitate nu cunoaşte frontiere.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Respect organizatorilor principali ai acestui Focus On România Film Festival: Double-4 Studio – Andrei Zincă şi Romanian American League – preşedinte Domnul John Banu, sponsorilor principali, ICR şi CNC…

De asemeni calde mulţumiri sponsorilor locali care deja au stabilit un precedent şi care probabil vor da curajul necesar şi altor afaceri locale de a se implica financiar în evenimentele culturale. Menţionez aici:

Boca Dentist – Domnul Mihai Radu şi domnul Daniel Radu

Doctor Albin Morariu

Cosmedical şi Vio Neagu

Arhitectural Group

Budureasca Wine

– un articol de Nuța Istrate Gangan – Davie/FL

2 thoughts on “Focus on Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.