March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dinamitarea Roşiei Montane grăbită de şantajul asasinilor economici şi asasinilor politici

6 min read

Dinamitarea Roşiei Montane grăbită de şantajul asasinilor economici şi asasinilor politici

funar_gheorghe1

Autor: Dr. Gheorghe Funar (Cluj-Napoca)

 

Pe lângă jefuirea uriaşului zăcământ de aur, argint, wolfram, uraniu, arseniu, vanadiu, titan, galiu, crom, nichel, cobalt, germaniu şi molibdem de la Roşia Montană, asasinii economici şi asasinii politici au pus la cale distrugerea pentru totdeauna a geografiei, vieţii umane, faunei şi florei pe zeci de kilometri pătraţi în jurul acestei localităţi multimilenare. Pentru atingerea acestor obiective este sfidată Constituţia României şi Legea minelor, Legea nr. 85/2003, care, la art. 11, alin.1, prevede că „efectuarea de activităţi miniere pe terenurile pe care sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale… sunt strict interzise“.

Comuna Roşia Montană este protejată, prin Legea nr. 5/2000, anexa nr. 3, ca patrimoniu naţional de valoare excepţională, iar satul Roşia Montană este înscris în lista monumentelor istorice, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 646 bis din 16 iulie 2004.

Pentru exploatarea şi jefuirea bogăţiilor Poporului Român aflate la Roşia Montană, pe lângă folosirea a 200.000.000 kg cianură, proiectul R.M.G.C. prevede utilizarea a 150.000.000 kg dinamită pentru dislocarea a circa 200.000.000 tone de rocă eruptivă dură. Pe durata exploatării de 16 ani se vor efectua 3.000-3.200 explozii, folosindu-se 50-60 tone de dinamită la fiecare explozie. Aceste explozii sunt prevăzute a se repeta din două în două zile şi vor produce cutremure locale cu magnitudinea de 1,5-4 pe scara Richter, care nu vor avea epicentrul în adâncime, ci la suprafaţă. Ca urmare a celor peste 3.000 de explozii necontrolate şi a cutremurelor provocate nu va mai sta piatră pe piatră pe raza actualei comune Roşia Montană, vor fi distruse toate clădirile existente, vor fi pulverizate toate galeriile din vremea dacilor şi romanilor, se va prăbuşi barajul proiectat a avea o înălţime de 185 m, vor pleca la vale uriaşele halde de steril şi conţinutul iazului de decantare care vor „mătura“ toate localităţile din aval şi vor contamina cu cianură râurile din apropiere, Dunărea, Delta Dunării şi Marea Neagră. Zona actualei comune Roşia Montană va fi transformată într-un pustiu nelocuibil în următorii 200-300 de ani. La Roşia Montană va fi iadul pe pământ! Iniţiatorii şi susţinătorii proiectului R.M.G.C. repetă că aceasta este o dezvoltare durabilă a zonei. Este incredibil, dar adevărat, că unii membri ai Sindicatului „Viitorul Mineritului“ de la R.M.G.C. protestează şi susţin că intră în greva foamei împreună cu membrii lor de familie, dacă Parlamentul României nu aprobă rapid legea care să permită R.M.G.C. să le dinamiteze locuinţele şi anexele gospodăreşti, bisericile şi mormintele strămoşilor lor. „Ochiul dracului“ le-a luat minţile la mulţi oameni bogaţi, dar şi la cei  săraci.

Până acum, nimeni nu a îndrăznit să-i tragă la răspundere pe toţi cei care, între anii 1997-2013, au pus la cale, au susţinut şi fac lobby pentru firma internaţională R.M.G.C., cu acţionariat în continuă mişcare. Este evident că toţi cei implicaţi în afacerea Roşia Montană nu au acţionat în zadar, ci pe sume variabile, reprezentând preţul trădării de Neam şi Ţară.

Susţinătorii proiectului R.M.G.C. au ocolit până acum, cu multă abilitate, adevărul referitor la distrugerea cu 150 milioane kg dinamită a trei munţi, a numeroaselor monumente istorice şi a comunei Roşia Montană, precum şi cel care vizează producerea a peste 3.000 de cutremure artificiale în Munţii Apuseni. Nu este exclus ca semnatarii din partea ministerelor care şi-au dat acordul şi miniştrii care au votat în şedinţa de Guvern pentru recentul proiect de lege privind Roşia Montană să declare că nu au ştiut nimic despre proiectul de dinamitare a localităţii şi a celor trei munţi, nici de cele peste 3.000 de cutremure programate de către R.M.G.C.

Partidul România Mare solicită europarlamentarilor din România să aducă la cunoştinţa Parlamentului European planul criminal, unic în Europa, vizând dinamitarea Roşiei Montane, folosirea a 200.000.000 kg cianură şi producerea a peste 3.000 de cutremure devastatoare. De asemenea, P.R.M. insistă pentru retragerea de către Guvernul Ponta, de la Parlament, a proiectului de lege referitor la afacerea criminală de la Roşia Montană.

Văzând că proiectul de lege „fabricat“ de R.M.G.C., însuşit în unanimitate de membrii Guvernului Ponta II (unde a fost adus de către ministrul Dan Şova, care l-a primit, probabil, de la mama sa [vitregă – n. red.], Ana Diculescu Şova, care printr-o firmă de avocatură, acordă asistenţă juridică Companiei Roşia Montană Gold Corporation în toate litigiile cu privire la proiectele de exploatare auriferă pe teritoriul României) şi înaintat Parlamentului României pentru aprobare, a generat mari şi numeroase  manifestaţii publice de protest în Bucureşti şi multe dintre marile municipii ale ţării, asasinii economici şi asasinii politici străini şi autohtoni, precum şi cozile lor de topor, au trecut la şantaj. Ei au obrăznicia să ameninţe Poporul Român că se vor adresa instanţelor internaţionale şi vor solicita daune de două sau patru miliarde de dolari U.S.A. pentru cele 600 milioane dolari U.S.A. cheltuite până acum. Această ameninţare va fi materializată dacă nu li se permite celor de la R.M.G.C. să dinamiteze cea mai veche exploatare de aur din lume, să declanşeze peste 3.000 de cutremure devastatoare, să folosească 200.000.000 kg cianură, să producă cel mai mare dezastru ecologic din Europa şi să scoată din România tot concentratul minier de la Roşia Montană, evaluat cu mult peste 100 miliarde euro. În realitate, R.M.G.C. şi-a asumat riscul şi a cheltuit în avans o sumă de cel mult 600 milioane dolari U.S.A. pentru achiziţii de case şi terenuri, descărcarea de sarcină arheologică, acte de corupţie şi numeroase sponsorizări, fără a fi obţinut acordul de mediu şi fără a avea aprobările legale necesare pentru începerea exploatării şi jefuirii uriaşului zăcământ de la Roşia Montană.

În fapt, R.M.G.C. are şansa să pretindă daune de la semnatarul contractului cu Minvest Deva. Abia în aceaste zile, românii manipulaţi de 15 ani printr-o publicitate agresivă a R.M.G.C. au ocazia să afle că există doar o singură semnătură românească şi aceia fără valoare juridică pe contractul „beton“ cu care şantajează acum Parlamentul României pentru a vota o lege care să acopere toate fărădelegile şi actele de corupţie din perioada 1997-2013. Conform contractului de societate încheiat între membri fondatori, din anul 1997, în cazul în care nu începe exploatarea la Roşia Montană succesorii Euro Gold Resources S.A. pot pretinde de la Minvest Deva numai cota parte din contribuţia la capitalul social, care a fost de 357.500 dolari U.S.A. Între timp, nici cei de la R.M.G.C., nici avocaţii lor din mass media, nici Guvernul Ponta şi probabil că şi mulţi dintre senatorii şi deputaţii din Parlamentul României nu au aflat că a intrat în procedura de insolvenţă Minvest Deva.

Cetăţenii români aşteaptă ca R.M.G.C. şi Guvernul Ponta să dea publicităţii lista foarte lungă cu persoanele fizice şi persoanele juridice care au fost „sensibilizate“ financiar şi cu ce sume spre a susţine proiectul lor pentru Roşia Montană.

Ca urmare a reacţiei ferme a românilor ieşiţi în stradă, în număr din ce în ce mai mare, sunt şanse mari să se aducă la cunoştinţa opiniei publice adevărul privind escrocheria şi genocidul pregătit la Roşia Montană împotriva Poporului Român, iar marii ţepari vor conştientiza că au luat o ţeapă în România în încercarea de a distruge localitatea Roşia Montană şi de a jefui un zăcământ uriaş lăsat Poporului Român de Bunul Dumnezeu în Grădina Maicii Domnului.

Cluj-Napoca,

12 septembrie 2013

Dr. Gheorghe Funar

N. red. Articolul a fost trimis, prin e-mail, de d-l Gheorghe Funar premierului, tuturor parlamentarilor şi mai multor organe de presă.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.