April 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Poetul Grigore Vieru comemorat la New York

4 min read

Poetul Grigore Vieru comemorat la New York

 

 Autor: Nicholas Buda (New York)

Plecat prematur dintre noi acum doi ani, în urma unui accident de circulație ce poartă încă amprentele unor neclarități – cel puțin pentru cei care l-au iubit și l-au avut aproape de suflet – poetul Grigore Vieru a fost comemorat, duminică 16 ianuarie, la Biserica „Sf. Maria” din Queens, New York (Pr. Paroh Adrian Fetea). Cunoscut nouă, tuturor românilor, de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din diaspora, datorită poeziei sale cu dor de țară, de părinți, de limba și de vatra strămoșilor, dar mai ales datorită patriotismului său, poetul Grigore Vieru ne-a lăsat moștenire cuvântul sacru al Limbii Române. Întrebat de unde vine, poetul obișnuia să răspundă: eu vin din Lacrimă. Alteori spunea: eu vin din Limba Română.  Îi îndemna pe toți compatrioții săi să nu uite Limba Română… Pe ramul verde tace / O pasăre măiastră, / Cu drag şi cu mirare / Ascultă limba noastră. // De-ar spune şi cuvinte / Când cântă la fereastră, / Ea le-ar lua, ştiu bine, / Din, sfânta, limba noastră. A avut trei cărți de căpătâi, așa după cum mărturisea chiar el, în timpul vieții: mai stau şi azi aplecat deasupra Dicţionarului Limbii Române. Dicţionar care, după Biblie şi după Eminescu, este pentru mine cea mai importantă carte de literatură...

Parastasul de comemorare a poetului a fost organizat de către Fundația „Grigore Vieru” din New York (Președinte Florin Cârlan), prilej cu care a fost pomenit și Părintele Casian Fetea, fost paroh al Bisericii „Sf. Maria”, bun și apropiat prieten al poetului. Au participat, pe lângă enoriașii bisericii, mai mulți membrii ai Fundației, prieteni și admiratori ai poetului trecut la cele veșnice. La terminarea parastasului, Florin Cârlan a vorbit despre importanța păstrării memoriei lui Grigore Vieru, precum și a legăturii de suflet dintre români, dând ca exemplu prietenia dintre poet și Prot. Casian Fetea. O coincidență divină – spunea acesta – a făcut ca doua figuri reprezentative ale poporului român, una din Basarabia ocupată și cealaltă din America pribegiei noastre, să plece pe drumul fără de întoarcere în aceeași perioadă, de iarnă, din an.  Este vorba, desigur, de sufletul nepereche de dincolo de Prut, Grigore Vieru, și sufletul de dincolo de Atlantic, părintele Casian Fetea.  Amândoi au fost flacara și misiunea de unitate spirituală românească. S-a decis să fie comemorați împreună așa cum era și firesc.  Ar fi fost Basarabia așa cum este astăzi fără Grigore Vieru?  Am certitudinea că nu!  Ar fi existat biserica Sf.  Maria la New York, așa cum este ea astăzi semeață și impunătoare, fără părintele truditor?  Mă tem că nu! Îmi amintesc de prima vizită a lui Grigore Vieru la New York, datorată acțiunii preotului, plecat prematur dintre noi, Casian Fetea, când i-am întâlnit pe cei doi în cadrul Consulatului General al României.  Le stătea atât de bine împreună!  Se cunoștea de departe cât de distincte, cât de diferite de noi erau cele două personalități.  Aveam senzația că pe umerii acestor doi se afla întreaga noastră ființă națională, care nu poate fi clintită de nimeni și nimic.  De-a lungul anilor m-am aflat în postura de mesager între Chișinau și New York.  Aduceam rodul muncii lui Grigore Vieru la biserica Sf.  Maria, părintelui Fetea și bineînțeles, drumul invers.  Cum apăream în biserică, regretatul preot mă anunța cu veștile de peste Prut din partea Maestrului.  Doamne, cu câtă bucurie mă întâmpina părintele!  Și câtă durere la vestea primului infarct suferit de Bădița Grigore!  Fără să se bănuiască, cel puțin, că primul care ne va părăsi, din același motiv, va fi chiar dânsul, părintele.  Vocea plansă și tremurată de la București a poetului, care mi-a dictat eulogia pentru părintele dispărut, m-a făcut să înțeleg că între dânșii existase mai mult decât o legătură omenească…”

S-a făcut, de asemenea, un apel la sprijinul moral al comunității, de a-l ajuta pe scriitorul Paul Goma printr-o scrisoare deschisă adresată guvernului de la Chișinău, prin care să i se permită acestuia reîntoarcerea în pământul natal al Basarabiei și reacordarea cetățeniei moldovene. Țin să reamintesc cititorilor că lui Paul Goma i-a fost ridicată cetăţenia României în 1977, iar în 1981 el a refuzat cetăţenia franceză, având şi în prezent statutul de „refugiat politic stabilit în Franţa”.

4 thoughts on “Poetul Grigore Vieru comemorat la New York

  1. Poate c de la ritmul celor dou mori muncitoare care erau ma ina de cusut a mamei i moara am deprins ritmul poeziei Grigore Vieru – poet al simbolurilor artistice na ionale-scrie poezii despre Mama Mama ne mangaie Soarele luce te. Cant a Patriei fiin i-a ei rodnic rin Ce-a n scut in suferin Limba noastr cea roman Grigore Vieru vorbeste de semnificatia pe care o are cuvantul mama. In toiul rusificarii acerbe a romanilor basarabeni nemaivorbind de oprimarea pana aproape de desfiintare a limbii bastinasilor din Transnistria si din Bucovina Grigore Vieru a avut curajul de a scrie simplu impresionant si prin finalul poeziei Frumoasa-i limba noastra!

  2. Multumiri din toata inima pentru aducerea aminte a numelui Grigore Vieru. Am avut norocul sa-l intalnesc in 2004 la Vatra Dornei, ba chiar am stat aproape de el la aceiasi masa si inainte de a afla cine este am citit pe frumtea lui imensa :POET.
    De o modestie si sensibilitate neobisnuite, avea aerul unui sfant si nu-i pot uita cuvintele rostite la Congresul CMR. Plecare lui dintre noi m-a afectat enorm si mult timp nu mi l-am putut scoate din minte, mai ales ca citisem unele din poeziile lui.
    Cred ca era nascut pe 14 februarie , fiindca eu si un prieten basarabean din Canada, punem o lumnina de ziua lui ca si a lui Andrei Vartic. Va multumesc ca ati venit cu completari la ceace stiam prea putin despre mult pretuitul Grigore Vieru.

  3. Ma bucur din suflet ca sa luat act de comemorare si omagiere a poetului patriot Grigore Vieru,odihneasca-se in pace,ca a avut o viata zbuciumata atit timp cit a trait,a murit intr-un accident de circulatie care accident a fost aranjat de dusmanii lui rusofoni ,accident similar ca a lui G.Ghimpu,din cauza ca au avut toata viata o dorinta de suflet care a devenit un crez,unirea Moldovei cu patria mama Romania,crez nerealizat cit au fost in viata si care crez ia omorit prematur pe amindoi. Fiile la toti tarina usoara,inclusiv parintelui Casian Fetea care a vut meritele si stralucirea de ctitor si Pastor.Nürnberg.

  4. Domnul Carlan ramane un demn urmas al basarabeanului urgisit,injutrat, de multi neica-nimeni,un sincer atasat cauzei basarabene….De Grigore Vieru il leaga multe, chiar si o ,´…,,cumetrie,Marele Poet botezandu-i copilita…..
    Desptre viata poetului se stiu prea putine luctruri…..Ar fi bine daca s-ar face o cercetare privind ,,Opera si Omul.As” aminti doar astaeptarile zadarnice ale poetului pentru a fi primit de Presedintele Ilescu.Marele Basarabean a indurat multe umilinta din partea activistilor care au confiscat revolutia,si care au sabotat unificarea cu Patria Mama.Oare se invredniceste cineva sa scrie mai multe despre OMUL vieru?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.