March 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dezbatere (II): Unirea celor doua episcopii ortodoxe romanesti din SUA

4 min read

autor Alexandru Nemoianu

In Sepetmbrie 2008, ca in fiecare an, Departamentul de Stat al Statelor Unite a dat publicitatii, “Raportul privind libertatea religioasa in lume”.
Acesta este un raport foarte temeinic care analizeaza manifestarile de credinta si libertatea lor de manifestare, in toate implicatiile lor, in intreaga lume. Fiecarei tari a lumii ii este rezervat un capitol de analiza pertinenta si din punctul de vedere al Satelor Unite, al intelegerii lor, a rostului credintei si implicatiilor sale. Deci acest “raport” infatiseaza modul in care Statele Unite apreciaza sau nu manifestarea libertatii de credinta in tarile lumii. Un capitol este dedicat si României.
In general raportul aprecieaza ca in România libertatea de credinta este respectata, mai ales din perspectiva istorica care nu este de loc laudabila. In acelasi timp “raportul” gaseste, dupa parerea si in opinia mea, pe buna dreptate, numeroase lipsuri. Aceste lipsuri privesc mai cu seama Patriarhia Ortodoxa Româna.

biserica-de-la-vatra-romaneasca

In primul rând este mentionat in raport ca Patriarhia Ortodoxa Româna, la douazeci de ani de la eliberarea de comunism, inca nu a intrat intr-un dialog deschis cu acele confesiuni care au avut de suferit sub comunism si in special cu Greco-Catolicii. Este mentionat, acut si deschis, imprejurarea ca Patriarhia Româna inca refuza sa isi asume sincer vina si vinile, materiale si spirituale, fata de aceasta confesiune oprimata. In plus sunt amintite abuzuri constant comise de catre ierarhi ai Patriarhiei Ortodoxe Române impotriva altor confesiuni, mai ales neo-protestante. Raportul are meritul de a stabili cauza acestei triste situatii in care se complace Patriarhia Ortodoxa Româna. Aceasta cauza este sistemica si este definita de raport ca fiind, ,,relatia speciala” dintre Statul Român si Patriarhia Ortodoxa, faptul ca in esenta Patriarhia Ortodoxa Româna este o ,”biserica de stat”.
Faptul ca un raport al Departamentului de Stat al SUA suprinde acest lucru are implicatii colosale.
In esenta Patriarhia Ortodoxa Româna, fiind subventionata si sprijinita de Statul Român, este subordonata acestuia si ierarhii Patriarhiei sunt tratati ca si functionari ai Statului. Dealtminteri in Aprilie 2009, ca sa consfinteasca subordonarea Patriarhiei fata de stat, clerul a inceput sa fie platit, salarizat. O situatie absolut scandaloasa si care aseaza clerul in rând cu jandarmii!
Patriarhia nu poate promova decât interesele Statului Român si, mai grav ale cutarei administratii vremelnice. In plan extern, asemenea, Patriarhia trebuie sa urmeze actiunile statului, care, pot fi, “pro-americane” sau violent anti americane, asa cum au fost din 1940 si pâna in 1989. Nu exista nici o garantie ca in viitor Statul Român si implicit Patriarhia, nu se vor intoarce la o asemenea politica. Imprejurarea ca in România, clasa politica si buna parte din ierarhii Patriarhiei au ajuns sa fie o “cleptocratie” si sa promoveze o coruptie endemica, evident, nu meneste a bine. Subordonarea Patriarhiei catre Stat este un lucru rau dar, va fi decizia Poporului Român daca ea (subordonarea) trebuie sa continue sau nu. Trebuie deasemenea retinut ca nimic din cele spuse mai sus, sau in continuare, repet nimic, nu reprezinta referire critica la Credinta sau Biserica Ortodoxa. Referirile critice sunt doar despre o seama dintre slujitorii Patriarhiei Ortodoxe Române de azi care se dovedesc nevrednici si la politica administrativa impusa de acesti oameni si, in acest sens, imprejurarea ca in fruntea Patriarhiei este cel cunoscut in popor drept “Patriarhul bogatilor si “Prea Fericitul 33” categoric nu reprezinta un lucru bun. Cei care in mod deliberat aleg sa isi “ingroape capul in nisip”, refuza sa vada realitatea, si persista in a promova interesele unei clici politice si ecleziastice din România in Lumea Noua sunt, dupa parerea si in opinia mea, fie necinstiti, fie fanatici. Fanatici, orbi la semnele vremii si carora orbirea lor dogmatica le ramâne singura “dovada” in fata adevarului. Iar ceeace am pomenit pâna acuma nu sunt interpretari, sunt fapte. Fiecare avem optiunea la propria interpretare dar nimeni nu are dreptul sa tagaduiasca faptele sau, daca o va face, isi va binemerita numele de mincinos.
Oricum, in conditiile mentionate de Raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite, si considerând ca, “in popor”, primul stataor al Patriarhiei Ortodoxe Române este cunoscut, cum am mai spus, si ca, “Prea Fericitul 33” si “patriarhul bogatilor”, o eventuala “unire” (subordonare) canonica a entitatilor Ortodoxe Româno-Americana cu Patriarhia Ortodoxa Româna ar fi, dupa parerea si in opinia mea, inoportuna si ar reprezenta o catastrofala greseala istorica si o actiune de marginalizare voluntara care, in plus, in forma si fond, ar fi antiamericana. Cursul firesc ar fi alaturarea tuturor Românilor-Americani si Canadieni Ortodoxi catre structurile canonice ortodoxe americane. Doar in acest fel traditiile românesti ar avea loc sa se arate Lumii Noi in toata frumusetea lor care trebuie marturisita si care se afla peste etnocentrism, filetism, sovinism tribal de mahala si, categoric, deasupra manifestarilor de neam prost si de prost gust.

1 thought on “Dezbatere (II): Unirea celor doua episcopii ortodoxe romanesti din SUA

  1. Cine e Nemoianu si ce hram poarta???
    Se pare ca stie toate !!??? si isi baga nasul in toate, mai ales in cele ale religiei pe care nu-o cunoaste si nici nu a practicat-o si nici nu o practica. Ia dat un codru de paine Inaltul Valerian si acum ii arunca un os murdat Nathaniel ca sa scrie baliverne impotriva tarii de unde vine si a fost educat, asa cum e, impotriva bisericii mame, asa cum e MAMA. Sufla in …
    la rusi de care apartine OCA si Vatra ca sa-si bata joc de fratii si parintii lui. O RUSINE !!! pentru noi romanii. Mai bine ti-ai vedea sa paricipi la “AA” si daca pazesti niste hartoage murdare din trecut, pentru care ai un loc sa stai si o paine,nu da cu barda in luna si nici cu sacurea’n Dumnezeu.
    “Cine nu-si respecta parintii nu se respecta pe sine insusi”
    “Cine a fost coada de topor in Romania este si aici”
    “Cine a fost un lingau la comunisti in Romania este si la rusi in America”
    Un roman Neaos, nu un las.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.